Erdély színei: fotókiállítás a Szabadság téren

Vágólapra másolva!
Óriás fotókiállítás - másként, más céllal: március 16-án 100 féle Erdély címmel nyílik éjjel-nappal látogatható szabadtéri plakáttárlat a Szabadság téren. A kinagyított, speciális felületen bemutatott nagyméretű képek célja, hogy megmutassa a régióban élő különböző kultúrák gazdagságát. A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó attrakció különlegessége, hogy a képek speciális megvilágításának köszönhetően a kiállítás sötétedés után is látogatható. Plakát-Erdély Budapest szívében.
Vágólapra másolva!

A 100 arcú Erdély nem csak sikerhajhász szóelegy: a kiállítás a hagyományosan soknemzetiségű Erdélyt tárja elénk. Földrajzi helyzete és a történelem viharai folytán az ország különböző kultúrák találkozásának helyszínévé vált: 18 etnikum él együtt itt, a románok mellett magyarok, szászok, zsidók, romák és még sokan mások.

A régióhoz a történelem során mindig is különféle jelentések adódtak: az anyaországiak ősi paradicsomi állapotokat, tisztán megőrzött hagyományokat, nyelvet és kultúrát társítottak Erdélyhez, a romlatlan, "tiszta" magyarságot vagy éppen sérelmeket és megbántottságot dédelgettek vele kapcsolatban. A kiállítás képei az Erdélyhez kapcsolt elképzeléseink mögé vezetnek: megmutatják, milyen emberek élnek a zavaros sztereotípiák mögött.

Az egyedi színek és különleges karakterek lekiabálnak a plakátokról: a sokszoknyás asszony, a pásztor vagy a helybeli iskolások képe olyan atmoszférát teremt a Szabadság téri parkban, amely így, a tavasz beköszöntekor igen meglepő és szívderítő látványt nyújt Budapest kellős közepén. Napsütéses vasárnapokra való program, de a különleges kiállítás célja persze nem csupán a gyönyörködtetés, hanem hogy a világ egy pontjának egzotikumán és szépségén keresztül észrevegyük a Föld sokszínűségét.

A kiállításra kerülő képeket különleges fóliára nyomtatták, és kétoldalú, speciálisan erre az alkalomra készített, hátsó megvilágítású táblákon mutatják be. Ennek segítségével a kiállítás nem csak nappal, hanem este is látható lesz. A komplex élmény érdekében hanginstalláció is erősíti a hatást, természetesen Erdéllyel kapcsolatos zeneművekkel és más akusztikai elemekkel.

Forrás: [origo]

A kiállítás anyagát a Magyar Televízió, a Romániai Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Szövetsége által meghirdetett közös fotópályázat során válogatta ki a neves fotográfusokból álló zsűri, amelynek elnöke Korniss Péter Kossuth díjas fotográfus. A grémiumban helyet kapott még Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, a Romániai Fotóművészek Szövetségének, illetve a Magyar Fotográfusok Szövetségének elnöke és Dr. Cristian Lascu, a National Geographic Romania főszerkesztője is.

A pályázatra nemzetközi, Magyarországon és Romániában élő professzionális fotográfusok munkáit várták. A paletta igen szélesre sikeredett: a portrétól az absztrakt, digitálisan megvariált művekig mindent láthatunk. A különböző típusú képeket a téma köti össze: a beérkezett művek a multikulturális Erdély sokszínűségét és szépségét mutatják be, bizonyítva, hogy a népek egymás mellett élése nemcsak konfliktusokat, de értékeket is szül.

Reviczky Zsolt képe

A legjobb öt fotó készítője jelentős pénzbeli juttatást is kap: a legjobbnak ítélt pályamű beküldője 1000 eurós összeggel lesz gazdagabb, no meg persze nagy adag büszkeséggel. A közönség is szavazhatott a pályázat honlapján.

A kiállításhoz televízióműsor is kapcsolódik: az m1-en Erdélyi üzenetek címmel indul erdélyi életképeket bemutató sorozat.

Jelenleg több Erdéllyel kapcsolatos kiállítás is látható Magyarországon, illetve Romániában.. A Mutassa meg a nagyvilágnak Erdélyt! című nagyváradi fotókiállítás a nagyvilágban élő román és magyar fotóművészek képeiből ad ízelítőt. Erdély és Moldva különleges, egyedi világát mutatja be az Egy eltűnő világ képei fotókiállítás is Hódmezővásárhelyen.