Oh la la, újra itt a frankofón fesztivál!

Vágólapra másolva!
Illatos borok, camembert sajt, croissant, tangóharmonika és tenger gyümölcseiből készített merész ételkülönlegességek - márciusban a frankofón kultúra mutatkozik be Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. A nyolcadik Frankofónia Ünnepe fesztivál a zenétől és a vizuális művészetektől kezdve a hangköltészeten és a tanulmányi versenyeken át egészen a gasztronómiáig és a moziig számos programot kínál, melyeknek többsége ingyenes.
Vágólapra másolva!

Tíz ország - Belgium, Kanada, Franciaország, Magyarország, Madagaszkár, Románia, Szlovénia, Svájc, Tunézia és Vietnám - fogott össze, hogy elhozza hozzánk kultúráját és bemutassa nekünk művészeit. A "frankofón" szó a puszta szótári meghatározásnál természetesen többet jelent: elsősorban azokra az emberekre vonatkozik, akiknek kulturális háttere a francia nyelvhez kapcsolódik, függetlenül etnikai hovatartozásától vagy földrajzi helyzetétől. A frankofón kultúra Európán túl a francia és a belga gyarmati birodalmak hagyatékát jelöli.

Mintegy 128 millióan beszélnek a világon franciául, ezzel az újlatin nyelv az előkelő 11. helyen áll a legtöbben beszélt nyelvek sorában. A francia több mint negyven ország, valamint a nemzetközi intézmények többségének hivatalos nyelve. A magyar iskolarendszerben ugyan az angol és a német oktatására helyeződik a fő hangsúly, ám így is a magyarok csaknem 5%-a beszél franciául. És még többen vannak persze, akik rajonganak a francia filmekért, zenékért, a francia irodalomért és nem utolsó sorban a francia csókokért...

A minden évben a Francia Intézet által vezényelt Frankofónia Ünnepe március 5-től kezdve kínál programokat, de március 12-től kezdve pörög csak fel igazán a fesztivál: koncertek garmada mutatja be a franciák sokszínű és sikkes zenei kultúráját.

A ragtime montreali királynője, Mimi Blais zongorista és komikus Kanada francia szegletéből, a csaknem nyolcmilliós Quebecből érkezett, és március 12. és 20. között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden és Pécsett is fellép. Mimi azon kevés zongoristák közé tartozik, akik látványos megjelenésükkel és erős színpadi jelenléttükel tetézik a zenei élményt. A kanadai művésznő is már-már komédiába hajló színpadkultúrájával számos kevésbé vájtfülű rajongót is szerzett magának az elmúlt tizenöt évben. A zeneszerző-énekes-színész-író Mimi magyarországi debütálása óta (a Bohém Fesztivál sztárja volt) szinte pontosan négy év telt el, az ezerarcú díva közben bejárta az egész világot. Védjegye a a klasszikus, folk, jazz, modern, blues, tangó és ragtime sajátos egyvelege és imádnivalóan groteszk színpadi jelenléte - no meg persze különös kosztümei.

Forrás: [origo]
Mimi a Quebeci Konzervatóriumban tanulta a ragtime művészetét

Számos jelentkező közül gondosan előszelektált magyar fiatalok a résztvevői annak a híres sanzonversenynek, melyet a Francia Intézet minden évben megrendez. A dinamikus és szenvedélyes francia dalokat szakmai zsűri értékeli, március 14-én pénteken 14 órakor tehát érdemes eljönni és drukkolni a legjobbaknak!

Az est további zenei ínyencsége a marseilles-i Watcha Clan együttes, akik a Millenáris színpadát izzítják be sajátos, elektronikus elemekkel operáló hip-hop-jungle-dub muzsikájukkal. A másfélmilliós Marseilles Franciaország második legnagyobb városa, a kultúrák egybefonódásának színhelye, és egyúttal a hiphop európai fővárosa. Az IAM mellett olyan világhírű hiphop csapatok indultak innen, mint a Fonky Family, 3eme Oeil, and Psy4 de la rime. A Watcha Clan több mint tíz éve játszik együtt, és 2001-es live albumuk óta zenéjük sokat fejlődött: ma már a produceri munkáktól a vágáson és a keverésen át minden munkálatot ők végeznek kiadványaik körül.

Forrás: [origo]
A négytagú marseille-i banda már többször járt nálunk

Cselló, hegedű, zongora és egy törékeny szoprán - a Quintet Kaléidoscope sokoldalú és nemzetközi szinten is elismert szólistákból áll. A svájci Varshavsky-Lacoste duó, a magyar származású svájci énekesnő, Csapó Éva és a magyar Büki-Frideczky duó a legkülönfélébb frankofon történelmi korokból származó művekből szemezget: hallhatjuk Marais "la foliáját", Fauré kamarazenéjét, Ravel, Debussy, Honegger dalciklusát, Offenbach duóit, Paulina Viardot-Garcia és Maria Felicitá Malibran zeneszerző- és énekművésznők dalait és Bach gordonkamuzsikáját is. Március 19-én a Budapesti Francia Intézet vendégeként először lép fel nálunk a formáció ebben a felállásban.

A Gödör Klub falait március 20-án megrengető frankofón zenei est két fő vendége a Sayag Jazz Machine és DJ Sonja Moonear. A frankofón est a szervezők szerint már tavaly is óriási siker volt, a jelek szerint a népek szeretik a kreatív, innovatív francia muzsikát. A Sayag Jazz Machine gépezetében is ott van minden, amire bármelyik "komoly zenész" foga fáj (akusztikus hangszereken előadott technikás dzsessz és hangulatos funk) és amire a táncoslábú közönség vágyik (merész scratchekkel, változatos hangmintákkal könnyedén kísérletező electro és hiphop). Merész mixtúra.

Forrás: [origo]
A Sayag "dzsessz-gép" a vizuális megjelenésre is komoly hangsúlyt helyez...

A koncert után DJ Sonja Moonear tovább játszik a műfajokkal: mesteri eleganciával, lazán és technikásan keveri a klasszikus darabokat és korunk könnyűzenéit. A berlini Panoramabarban, a londoni Fabricben, a Montreáli Mutek Fesztiválon, a detroiti elektronikus zenei fesztiválon értékelték kreativitását, így a Gödör frankofil party-arcainak sincs mitől tartaniuk.

Bensőségesség, fiatalos lelkesedés, humor, professzionalizmus, gazdag és folyton bővülő repertoár jellemzi a Paris Washboard koncertjeit, akiket a magyar közönség március 27-én Debrecenben, a Kölcsey Központ báltermében ismerhet meg. A húsz éve aktív csapat fő hangszere a klarinét, puzón, pianínó és washboard - így aztán, ahogyan az sejthető, főként a hagyományos dzsessz-hangzással tudnak és akarnak azonosulni.

Szintén a debreceni Kölcsey Központ vendége április 5-én a magát sokatmondóan csak Les Contrebasses-nek, vagyis Nagybőgőknek nevező formáció. Csak erős idegzetűeknek, hiszen hat (!) darab nagybőgő egy színpadon már látványnak sem egyszerű, hát még ha a méretes hangszerek egyszerre ordítanak fel.

http://www.youtube.com/v/1BzaF9TAFlI

Élőben, hat nagybőgővel