Hagyományos húsvéti programok és egy csipetnyi kultúra, lazulás

Vágólapra másolva!
Az év első hosszúhétvégéjére hűvös, esős időt ígérnek az időjósok, ettől függetlenül érdemes szétnézni a változatos vasárnapi és hétfői húsvéti programok között. A hagyományos ünnepi kínálat mellett a koncertekből, fesztiválokból és bulikból is összeszedtünk egy csokorra valót. 
Vágólapra másolva!

Húsvéti előmelegítés gyanánt már március 20-tól ellátogathatunk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol az elkövetkezendő négy napban "nyuszisimogató" áll a kicsinyek rendelkezésére. Az Állatkert már évek óta harcol az "idényszerű házikedvencként" megvásárolt húsvéti nyuszik, csibék és egyéb kisállatok jogaiért. Március utolsó hetében sok szülő nem képes ellenállni csemetéi unszolásának, és élő nyulat visz haza a csokitojások mellé. Az állattartás feltételei azonban nem minden esetben teljesülnek, így az ünnepek után számos kisállat végzi a kukában. Az Állatkert minden évben külön hangsúlyozza: csak az vásároljon nyulat, aki valóban képes az állatot élete végéig gondozni. Aki pedig ezt nem tudja vállalni, pár órára mégis gazdinak érezheti magát a nyuszisimogató és a jelképes örökbefogadás akció keretein belül. Országszerte egyre több állatkert és kisállat nagykereskedés készül hasonló szolgáltatással, s már csak azért is fontos része ez az idei húsvétnak, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert idén már nem fogadja be a hontalanná vált háziállatokat. "Sokan eleve így akarták elkerülni az állattartással felelősséget" - indokolják döntésüket az állatvédők.

Húsvét vasárnap és hétfőn más ünnepi programok is várják a családokat a fővárosi állatkertben: lesz tojáskereső verseny, húsvéti kvízjáték, tojásfestés, zsonglőrtanoda, "nyuszi hopp" ugróverseny, "káposzta les", Danobius kívánságműsor és különleges meglepetéskoncert a Minimax színpadnál. A Japánkertben a már említett nyuszisimogató mellett ugrálóvárat állítanak fel, a Noé Arénában pedig a vadonbeli életet bemutató különleges show-műsor várja az érdeklődőket. A főkapuval szemközti színpadon vasárnap és hétfőn délelőtt 10-től délután 5-ig folyamatos programkínálatból csemegézhetünk, fellép többek között az Alma Együttes, a Kolompos, a Füles Mackó, Mikola Péter és Kéry Kitti is.

Forrás: MTI
Egy nyuszi az idei állatkerti lakók közül

Szintén a családokat célozza meg az idén először megrendezésre kerülő, siófoki székhelyű Balatoni Húsvéti Napok. A szervezők nem titkolt célja, hogy mostantól a nyári strandoláshoz hasonló hagyománnyá váljék a húsvéti Balaton-látogatás. Elsősorban a somogyi húsvéti népszokásokat elevenítik fel a különféle tojásfestési praktikák: megismerkedhetünk az írókázás, patkolás, karcolás és berzselés hagyományával is. A gyerekek készíthetnek hímes tojást, kerámiát, mézeskalácsot, és megismerkedhetnek a fafaragás, az üvegfúvás a nemezelés és a kosárfonás rejtelmeivel. Sőt, aki szeretne, akár lószőrből vagy gyöngyből is készíthet magának ékszert vagy tesztelheti a balatoni gasztronómiai ínyencségeket is. Lesz még gyerektáncház, bábszínházi előadás egy nyúlról, és húsvéti vetélkedő is, illetve színes nyereményversenyek tarkítják a napot. A rendezvényen fellép Lola, a Folk Mente Misszió, a Madarak együttes, Bíró Gergely népdalénekes, Heilig Gábor és Eszményi Viktória gyermekműsorával és a Makám. .

Forrás: MTI
A somogyi tojásfestő hagyományok az ország más területein is ismertek

Idén is készül programmal a Szentendrei Skanzen, melynek keretein belül hagyományőrzők és népművészek mutatják be a tojásfestés módszereit és a különféle húsvéti hagyományokat. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják magukat a tojásgurítás és tojáskapkodás művészetében, népi- és sportjátékokkal múlathatják az időt, csuhébabát és gyapjúbárányt is készíthetnek. Tradicionális, tájegységek szerinti húsvéti ételekkel és szokásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, illetve kipróbálhatják a tojásfestést, az írókázást is. Ha valaki nem készíteni, hanem vásárolni szeretne inkább, az megteheti a regionális vásárokon: lekvártól a kürtöskalácson át a cserépedényekig sok mindent lehet majd kapni. Egy húsvét hétfő sem múlhat el felejthetetlen locsoló versek nélkül: idén sem lesz ez másként: a skanzen címére előre beküldött versek húsvét hétfőn versenyre kelnek, a legjobb három locsolóvers gazdája még ajándékokat is kap.

Forrás: [origo]
A Skanzen húsvéti vásárral is készül

Ha húsvét, akkor nem csak a locsolóknak és a húsvéti nyúlnak, hanem a jó ételeknek is örülhetünk. A húsvéti étrend jellegzetes; általában úgynevezett szimbólum-ételekkel találkozhatunk a tradicionális tavaszi lakomákon. Ilyen például a bárány - a zsidóság Egyiptomból való menekülésének emlékére -, vagy a tojás - az élet ősi szimbóluma -, mely a keresztény hitvilágban új tartalmat kapva a feltámadás jelképévé vált. A húsvéti sonka és kalács csak később került a "hagyományos" húsvéti eledelek sorába. A kukorica, a paradicsom, a paprika, a tök, a bab és a burgonya mind a reneszánsz idején szöktek be hazánkba, így Budapesti Történeti Múzeum reneszánsz lakomája egyszerre történelemóra és gasztronómiai orgazmus. A reneszánsz kedvezett a test örömeinek, így az étel nem elég, hogy tápláló és finom, de különleges tálalású, gusztusos remekműnek is kell lennie.

A fogások között magyar reneszánsz lantdalok szórakoztatják az egybegyűlteket, illetve a Kálid Artúr vezette különleges reneszánsz divatbemutató, ahol tíz magyar sztártervező mutatja be a reneszánsz ihlette kollekcióját, többek között Benes Anita, Léber Barbara és S. Hegyi Lucia ruhakölteményeiben gyönyörködhetünk. Méltó zárása ez a délelőtti-délutáni szabadtéri gyerekprogramoknak, a fegyver- és haditorna-bemutatónak, és persze a fanfárok, táncosok és zenészek előadásainak.

Forrás: [origo]
A húsvéti tojásétkek már a reneszánsz előtt is népszerűek voltak

Evés után ivás - persze csak mértékkel, és lehetőleg minőségi nedűt válasszunk. Kiváló alkalom erre az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Tavaszi Borfesztivált, ahol a borászok legnemesebb kincseiket tárják szélesebb közönség elé. A fővárosban, a Város téren nem csupán a boré a főszerep, az egyes karakterekhez illő étkeket is megízlelhetik a kulináris élvezetekre vágyók - ahogy a bor összekeveredik a sajt- és csokoládékülönlegességekkel, a finom füstölt sonkával. A hideg és meleg étkek- különböző országokból érkeznek hozzánk: a spanyol, olasz, francia gasztronómia keveredhet ízlelőbimbóink között.

Akiket nem csupán a szőlőből, hanem más gyümölcsökből készült italok is érdekelnek, azoknak kedveznek a pálinkás házak, ahol elmerülhetünk a szilva és a barack, illetve a többi gyümölcs bódító esszenciájában. Idén is szakmai zsűri választja ki (a közönség véleményét is figyelembe véve), melyik nedű nyeri majd el a Város Bora címet. Hogy minél több érzékszervünkre hasson a Borfesztivál, a zenei örömök sem maradhatnak ki a repertoárból. Húsvét hétfőn fellép egy új dzsessz-banda, az egyedi hangzású TRIO 3PO, majd az IRISH ROVERS folk-rock zenekar zenél, végezetül a jazz és pop határán mozgó Myrtill Quartet zárja az estét.

Forrás: Getty Images
Édes, száraz vagy félédes - a húsvét a bor ünnepe is