Malacsütős jelmezes buli, dzsesszmajális, bizarr kabaré: programok a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Négy napban eljuthatunk a reneszánsztól a sci-fiig, Kalákától a svéd nu-jazzig: tartalmas hétvége lesz a csütörtökkel, péntekkel megtoldott első májusi víkend. Az állami ünnepségek idén nem merülnek ki a táncos májusfa-állításban: a Reneszánsz Majális háromnapos bőséges programsorozata egy malacsütéssel, korabeli jelmezesekkel és királyi esküvővel felturbózott Mesterségek Ünnepére emlékeztethet minket, miközben a Vigadó téren is megmarad a nívós Jazzhíd. Ezenkívül ajánljuk még a Zságer-testvérek frissen debütáló electroboogie-gegzenekarának kabarékoncertjét, a frissen sminkelt Koop szvinges hangmintáit, sci-fi-vásárt, egésznapos Harcsa Veronika-performanszt, Barabás Lőrincéket, virágkiállítást, családoknak pedig az óriás játszótérré alakuló szentendrei Skanzenbe tett kiruccanást.
Vágólapra másolva!

Munka ünnepe, az uniós csatlakozás évfordulója, tavaszi hosszú hétvégébe csomagolt, államilag jóváhagyott pihenő, és még felvonulni sem kell - május elseje az év egyik legkényelmesebb ünnepe. Ráadásul most annyi jónak ígérkező program sűrűsödik a hosszú hétvégére, hogy fájlalhatják azok, akik rokoni látogatás vagy tavaszi kerti munkák miatt el kényszerülnek hagyni a fővárosi betondzsungelt. Érdemes elnézni a hétvége valamely napján a Budai Várba, hogyan sikerül a Reneszánsz Év egyik legnagyobb vállalkozása, a május első három napjára tervezett reneszánsz időutazás. Mátyás király 1461. május elsején kötetett házasságának emlékére idéződik fel a pompa és az ünnepi hangulat 547 évvel később ugyanazon a helyszínen, a Budavári Vigasságokon. A szervezők az egész várkerületet átforgatják, hogy teljes legyen az illúzió: a Mátyás-templomban újra megesküszik Mátyás király és Podjebrád Katalin, lesz középkori vásár, malacsütés, lakomák, lovagi torna, és a kor nagyjai (Janus Pannonius, Vitéz János, Bonfini) is ott járkálnak majd a sétálók között.

Szintén a forgatagban vegyülnek el a kor jellegzetes hétköznapi figurái: perlekedő kofaasszonyok, jósnők, vásárbíró és rímeket rögtönző versfaragók. A színházhoz hozzátartoznak a középkori vásári játékokat megidéző ügyességi próbák is: a vállalkozó szelleműek kipróbálhatják magukat számtalan trükkben (szögbeverés, ördöglakat, itt a piros, hol a piros, kirakó, budavári memóriajáték, varázsital-felismerés, baráti bajvívás), és ha sikerül a próba, minden órában licitálhatnak az elnyert tallérokból a válogatott korabeli finomságokra.

A középkori vásárt felidéző rendezvényhez minden nap különböző koncertek és előadások kapcsolódnak, amelyeket érdemes elcsípni a nagy nyüzsgésben. Nem könnyű eldönteni, melyik nap nézzünk ki a Várba: csütörtökön lehetünk tanúi az ötkor kezdődő esküvői játéknak, amely lakodalmi vigasságba torkollik este, ráadásul mindezt tűzshow és reneszánsz divatbemutató tetézi. A rendezvény második és harmadik napján viszont megélénkül a piac: ekkor találkozhatunk a jelmezbe öltözött korabeli figurákkal, és szállhatunk versenybe a tallérokért.

Választhatjuk csütörtöki programként a szabadtéri táncházat is az ország májusfája alatt: már negyedik éve várják a szervezők Magyarország 3175 települését és határon túli magyar közösségeket, hogy az uniós csatlakozás évfordulóján szalagjaikkal díszítsék fel a Hősök terén álló óriás májusfát. A májusfa-állításhoz idén is táncos programok kapcsolódnak, de nemcsak a színpadon váltják egymást a táncegyüttesek, hanem a térre látogatók is kipróbálhatják a latin táncok, a reneszánsz, a szlovák tánc, illetve a rock&roll alaplépéseit. Emellett mesterség-bemutatókon és kóstolókon ismerkedhetünk népszokásokkal, hagyományos ízekkel. A programot este fél kilenctől látványos tűzijáték zárja.

Forrás: MTI

A 2005-ös Örömkoncert óta május elseje az egyik legnagyobb hazai dzsesszesemény, az Európa Jazzhíd napja is: már lassan hagyomány, hogy ilyenkor a magyar dzsesszélet krémje ingyenes nonstop koncertet ad a Vigadó tér alatti pesti alsó rakparton délelőtt 11 órától éjfélig. Megfordulnak a színpadon: Dés László, Babos Gyula, Oláh Kálmán, Oláh Tzumó Árpád, Horváth Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Fekete-Kovács Kornél, Berki Tamás, Balázs Elemér, Borbély Mihály, illetve külföldi vendégzenészek - a nevek mutatják, a hazai dzsessz-szakma színe-java összegyűlik az eseményre.

Forrás: [origo]

Akik rászánják magukat egy kisebb kirándulásra, azok kiruccanhatnak a szentendrei Skanzenbe, ahol szintén reneszánsz hangulat uralkodik: itt is feltűnik Mátyás király (immáron egy másik feleségével, Beatrixszel), lesz ételkóstoló, ruhabemutató, játék, reneszánsz zene és tánc - de minden a gyerekekre szabva: a lányok korabeli fátylat és ékszereket, a fiúk sisakot, paripát készíthetnek maguknak, miközben beszélgethetnek az udvari bolonddal. Május 1-től lehet kipróbálni a Skanzen Hetedhét Játékév programjának összes játékát is: a gigantikus játéktáblaként elképzelt szabadtéri park 50 hektárján 77 különböző játékot helyeztek el a rendezők. Ugróiskola, kuglipálya, kártyajátékok, kisvonat, rollerkölcsönző, hintalovak, malom, kakukktojás-kutatás és több tucat más játék várja a családokat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a játékokat középpontba állító első tematikus évében.