Arcfestés, ugrálóvár, kincskeresés: fővárosi rendezvények - és gyermeknap másképp

Vágólapra másolva!
Minek örülnek a gyerekek azon a napon, amikor csak az ő kedvüket lesik a felnőttek? Ingyen vidámpark, bábszínház, ugrálóvár, lovaglás, kígyósimogatás, bringalabirintus, futóverseny és maszatolás arcfestékekkel? Ez mind lesz, sőt még sokkal több is a fővárosban legalább nyolc helyszínen zajló gyermeknapi rendezvényeken. Összeszedtük, milyen szervezett programokra mehetünk, ha a hétvégén együtt akarunk szórakozni a legfiatalabb generációval; a tömegrendezvényektől irtózóknak pedig adunk néhány alternatív ötletet. Mindegy, csak ne a négy fal.
Vágólapra másolva!

Kétnapos mini-fesztivál a Városligetben
A leggazdagabb programkínálattal a hagyományosan minden évben a Városligetbe szervezett gyermeknapi rendezvény bír. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Fővárosi Önkormányzat közös ünnepsége mintha csak egy komoly felnőtt-fesztivál lenne, sok helyszínnel, hatalmas területtel és sokszínű programokkal; csak sörsátor helyett babarét, bunjee jumping helyett gyermektrambulin, egy hét együttlét helyett két napnyi játék várja a kisebbeket.

Sportolási, mozgási lehetőség, illetve csendes-ülős programok egyaránt vannak a kínálatban, sőt a szülők is jól ellehetnek: nekik például az erős világzenei koncertek (fellép Palya Bea, a zseniális hegedűs Lajkó Félix, az elmaradhatatlan Kaláka és a bulis Besh o droM) és a Nemzetek Utcája jelenthetnek szórakozást, itt több nemzet nagykövetsége és kulturális intézete mutatja be kulturális és gasztromóniai sajátosságait. Csak úgy, mint egy valamirevaló felnőtt-fesztiválon, valószínűleg nagy lesz a tumultus, csak itt nem lesz sör, hogy mindezt elviselhetővé tegye...

Az aktívabb gyerekeknek való a hatalmas játékpark, ahol kipróbálhatják a trambulint, az ugrálóvárat és a hagyományos játszótéri elemek ünnepi változatait; lesz futóverseny és focikupa, és lehet majd lovagolni a Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterápia-bemutatóján. Mivel a rendezvény fokozott figyelmet fordít a fogyatékkal élő gyerekekre, őket is számos program várja, a Városligetbe kitelepülő Ability interaktív élménypark pedig egészséges társaiknak mutatja be játékos formában a fogyatékkal élők mindennapi életét. Fellép Magyarország egyedüli hivatásos értelmi sérült színészekből álló színtársulata is, a Baltazár Színház.

A nyugisabb gyerekek a kézműves műhelyeket, a bábszínházas előadásokat, a folyamatosan vetítő rajzfilmsátrakat fogják élvezni. A Városligeti gyermeknapi rendezvény nagy erénye, hogy egészen kicsi gyerekekre is gondol, így a babás szülők is bátran kimehetnek a színes forgatagba: a Kenguru Kid Babaréten maximum három éves babáknak szóló fejlesztő játékokat és egy kis nyugalmat találhatnak a családok az árnyas fák alatt. Másik nagy előny, hogy a kétnapos rendezvény minden programja ingyenes.

XIV., VÁROSLIGET, NAGYRÉT

Forrás: [origo]

"Tűzoltó leszel, s katona" - rendvédelem gyerekeknek a Kossuth téren
A Parlament előtti gyermeknapi programok csak egy napig tartanak (május 25., vasárnap), és javarészt az országos szolgálati szervek bemutatói köré épülnek: az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság lesz kint a Kossuth téren, hogy játékos formában oktassa a gyerekeket biztonságuk megőrzésére, KRESZ-re, tűzoltásra, elsősegélyre és egyéb hasznos dolgokra.

Főleg azoknak a kisfiúknak való ez a program, akik valóban a tűzoltók vagy a katonák kalandos életére vágynak: a Kossuth téren ugyanis igazi ízelítőt kaphatnak ezekből. A honvédség gyakorlatokat és álcázó arcfestést tanít, a tűzoltóság mentést és oltást, az Országos Katasztrófavédelem állomásánál pedig minden gyerek kipróbálhatja, fel tudja-e venni a vegyvédelmi ruházatot az előírt két percen belül, és azt is, hogy tud-e tájékozódni sötétben csupán egy rádió adó-vevőre hagyatkozva.

Tudományos érdeklődésű gyerekek az Országos Meteorológiai Szolgálat sátránál időzhetnek, ugyanis itt egy teljes meteorológiai munkaállomás, felhőtípus-felismerő játék, békalabirintus és ismert televíziós meteorológusok avatják be őket a szakma rejtelmeibe. Szintén vonzerőt jelenthetnek a Kossuth térre kivonuló tűzoltóautók, quadok, veterán és mai rendőrautók.

V., KOSSUTH TÉR

Forrás: MTI

Irány, pajtás, a velodrom! - Egy nap csak a bicajon
Az egyre izmosodó bringa-szubkultúra szentélyébe, a zuglói Millenáris Velodromba akkor érdemes vinni a gyerekeket, ha az év más napjaiban is alig lehet leválasztani őket a vázról: itt ugyanis minden a kerékpárról fog szólni. Vigyázat, itt május 24-én, azaz a gyermeknap előtti szombaton zajlanak a programok, de akkor viszont sűrűn: fél tizenegykor már indulnak az ifjúsági pályafutamok és a bringapólómeccsek (olyan mint a lovaspóló, csak ló helyett bringáról kell ütögetni a labdát), mindkettőhöz spontán is lehet csatlakozni, csak canga kell hozzá.

Ezután jó húsz percenként indulnak a versenyek (róka-, tempó, titkoshajrás, utolsókiállós verseny), ezek inkább nagyobbaknak valók, de a kisebb bringásoknak is lesznek programok - ha nem is ennyire pörgősek: a biciklin még nem annyira biztosan ülő gyerekek a Bringalabirintus nevű ügyességi pályán mérhetik fel tudásukat, a bringával még csak ismerkedő ovisok pedig kipróbálhatják a pedál nélküli fabiciklit. Az egészen kicsiket a játszósarok várja.

MILLENÁRIS VELODROM, XIV., SZABÓ JÓZSEF U. 3. (a Récsei Center mögött)

Forrás: MTI

Kutyás gyermeknap a Rex Alapítvány állatszigetén
Ebekért rajongó gyermekeknek ajánljuk a Rex Kutyamenhely rendezvényét, ahol a fiatal kutyatulajdonosok még szépségversenyre is benevezhetik kedvencüket; de természetesen a hely szelleméhez illően csakis keverékkutya-kategóriában lehet indulni... Bohócok, állati totó, tombola, lufihajtogatás és az örök favorit arcfestő sarok is várja a gyerekeket, ám mi ez ahhoz képest, hogy kutyusokat lehet gyantuszolni egész nap? A "legyen-e-kutya-otthon-vagy-ne-legyen" harcokat vívó családoknak nem ajánljuk a rendezvényt, még a végén eggyel többen térnek haza.

REX ÁLLATSZIGET IV., ÓCEÁNÁROK U. 33.

Cim-cim-cimbora: egésznapos É. Szabó Márta a Duna-parton történelmi játszóházzal
A Művészetek Palotája épületében és környékén koprodukcióban valósul meg a május 25-i gyermeknapi rendezvény: a Duna Televízión futó, történelmi időkre visszatekintő Cimbora műsor és a MűPa vasárnapi gyermekprogramjairól gondoskodó Cifra Palota állított össze közös műsort erre az alkalomra. A mulatságot a Duna Televízió közvetíti is.

Fellépnek zenekarok, bohócok és tánccsoportok, lesz kvíz, óriásbáb, és minden, amit hasonló, gyerekeknek szóló rendezvényekre a felnőttek szeretnek odacsődíteni, de a legizgalmasabbnak az a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája között felállított történelmi labirintus hangzik, amelyben végig lehet próbálgatni a különböző korszakok divatos játékait az ókortól napjainkig.

MŰVÉSZETEK PALOTÁJA, IX., KOMOR MARCELL U. 1.

Kígyósimogatás, látványetetés - gyermeknap az Állatkertben
Az ebben az évben fokozatosan megújuló-megszépülő Fővárosi Állat- és Növénykert is külön gyermekprogramokkal készül a vasárnapi látogató-invázióra: sok állat ezen a napon kirándulhat az emberek közé (persze csak gondozója kíséretében!), másokat pedig megsimogathatnak a gyerekek - a merészebbek még kígyót is... Kifejezetten a gyerekeknek szóló látványetetéseket is terveznek az Állatkert munkatársai, a bivalyok szomszédságában pedig mindenki kedvenc állatának maszkírozhatja magát az arcfestő-műhelyben.

Nagyon jó ötlet, hogy játékos családi vetélkedővel kombinált akadályversenyt állítottak fel a szervezők a park területén, amely állomásain különböző tréfás vagy ismeretterjesztő kérdésre kell választ adniuk a családoknak. A játék a Főkapunál kezdődik, de lesznek állomások a mocsári teknősöknél, a jegesmedvéknél és a Majomháznál is. A vetélkedőn reggel kilenctől lehet indulni egészen délután hatig.

FŐVÁROSI NÖVÉNY- ÉS ÁLLATKERT XIV., ÁLLATKERTI SÉTÁNY 6-12.

Forrás: [origo]

120 centi alatt ingyenes Vidámpark
A Vidámpark nem olcsó mulatság, főszezonban (azaz május elejétől) egy felnőtt a maga nevében 3900 forintot, gyermekéért pedig 2900 Ft-ot szurkolhat le, azaz egy család lángosostul-kólástul akár 15 ezret is otthagyhat. Ehhez képest spórolhatunk sokat a szórakoztató létesítmény gyermeknapi akciójában, amely során minden 120 centiméter alatti gyerek, aki át tud sétálni a bejárat előtti lécen, ingyen mehet be. Ha már valaki bejutott, a sok érdekes játék között nagy valószínűséggel nem a gyermeknapi kvízkerék, lufifújó-bajnokság, énekverseny vagy Pintácsi Viki fogja már lekötni...

BUDAPESTI VIDÁMPARK, XIV., ÁLLATKERTI SÉTÁNY 14-16.

Forrás: MTI

Nosztalgiavonatok a Gyermekvasút vonalán
Masiniszta érdeklődésű gyermekeknek való az idén hatvanéves Gyermekvasút május 25-i programsora: a Normafától és a fogaskerekű Széchényi-hegyi végállomásától gumikerekes kisvonat szállítja az érdeklődőket a Gyerekvasút megállójához, ahol felszállva a sűrítetten közlekedő vonatokra, végigutazhatunk Csillebércen, Szépjuhásznén egészen a Hűvösvölgyig. Most a gőzvontatású nosztalgiavonatok is közlekednek. A két végállomáson - a Széchenyi-hegyen és a Hűvösvölgyben - külön programok várják az utazókat: alkotó- és játszóházak, fellépők, ugrálóvár, bábszínház, táncbemutató, vasútmodell-bemutató és terepasztal-kiállítás. A gumikerekű kisvonaton való utazás és a hűvösvölgyi modellkiállítás kivételével a rendezvények díjmentesen látogathatók.