"A foci nyelve abszolút közös" - nálunk járt az Európa-bajnok íróválogatott két tagja

Vágólapra másolva!
A magyar íróválogatott nyerte meg a júniusban kezdődő futball Európa-bajnokság kistestvéreként megrendezett mini író-EB-t Bécsben, ennek kapcsán hívtuk meg a győztes csapat két oszlopos és büszke tagját, Zilahy Pétert és Kukorelly Endrét. Mivel mindketten szeretik a sarkos állításokat és a provokatív kérdéseket, így elég hamar kiderült, hogy Kukorellynek kifordul a bele a magyarok nyafogásától, és vita kerekedett arról, hogy az íróknak meg kell-e vajon mondania a tutit közéleti kérdésekben, főleg mikor ilyen szépen levetkőznek a csajok a nyári melegben. Még szóba került Puskás Ferenc, a sör és a tripper is. Anyázós kérdéseket kértek. Kaptak.
Vágólapra másolva!

Hogy lehet bekerülni a csapatba ? [Peter Jaro]
Z. P.: Kell, hogy legyen egy pár könyved, és hát jól kell focizni. Mindenkit tárt karokkal várunk, főleg fiatal, futó emberekre lenne szükség.

Ön szerint miért jó egy íróválogatott, mi a funkciója? [kuta567]
Z. P.: Az a funkciója, hogy csapatban játsszunk; ez az írókra általában nem jellemző. És azért jó, mert összekapcsol két egymástól látszólag különböző dolgot, a sportot és az irodalmat.

Hogy nézett ki az EB? Kivel játszottatok? Kiesős vagy körmérkőzés volt? [cseke imola]
Z. P.: Svájcot 6-1-re vertük, Szlovéniát 2-0-ra, és utána már mindegy volt, hogy mit játszunk az osztrákokkal, akik vereséget szenvedtek mindkét másik csapattól. Korábbi mérkőzések során 3-0-ra vertük Olaszországot és Németországot is, ezek alapján úgy érzem, hogy az Európa-bajnoki cím, megérdemelt.
K. E.: Ennyire azért nem fényes a helyzet. Az túlzás, hogy Európa-bajnokság, mert csak négy csapat volt; igaz, ezeket elfenekeltük. Eddig általában másodikak vagy harmadikak voltunk, úgyhogy ez valóban nagy siker.

Vicces, hogy jobbak az írófocistáink, mint a sima "profik"! [komolyanmá]
Z. P.: Nem vagyunk jobbak, mi amatőrök vagyunk. Ez más.

Kik voltak a magyar csapatban? Ki a legjobb? Esterházy miért nem játszott, szereti a focit, nem? [cseke imola]
Z. P.: Esterházyt a műtétje óta nem lehet focizni látni. A csapatban játszottak többek közt Darvasi László, Garaczi László, Egressy Zoltán, Balázs Attila, Kukorelly Endre, Bíró László, Mélyi József, Gyurgyák János, Wirth Imre, Berka Attila, Sajó László.

Mennyi az átlagéletkora a focicsapatotoknak? [paulnewman17]
44.

A német és olasz csapatban kik játszottak? Volt ismertebb írók közöttük? [hüjevaggy]
Z. P.: Az olasz csapatban többek között Alessandro Barrico, a német csapatban Albert Ostermaier és Moritz Rinke.
K. E.: Egyébként 1999-ben a Frankfurti Könyvvásáron, amikor a magyar irodalom volt a vásár centrumában, 5-3-ra megvertük a német írócsapatot, és ennek nagyon komoly médiavisszhangja volt, négy televíziós társaság is felvette. Akkor már látszódott, hogy ebben a dologban, a nemzetközi írófociban komoly lehetőségek vannak. Itt úgy ismerkednek össze írók - persze csak ha akarnak -, hogy nincs semmi kényszeres a dologban. A foci nyelve abszolút közös.
Z. P.: Egyébként abban a csapatban Ingo Schulze is játszott.

Volt már olyan, hogy valakinek mondani kellett, hogy szedje össze magát, mert ugyan jó írókolléga, de pocsékul focizik? Vagy aki csatlakozott volna, de nem volt aranylába, és elküldtétek? [markezdek1520]
K. E.: Nálunk mindenki pocsékul futballozik, és ahhoz képest játszunk nagyon jól. Az az alap, hogy mindenki úgy játszik, ahogy tud, ennek megfelelően, ha a pályán baszogatjuk is egymást, ezt senki nem veszi nagyon komolyan.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Hogy focizik a Darvasi? A focis könyve isteni volt!!! [lámpaernyo]
Z. P.: Laci két évvel ezelőtt óriási tizenegyest védett az osztrákok ellen. Idén pedig a svájciak ellen két gólpasszt adott nekem. Remekül focizik és passzol.

Tasnádi nem volt a csapatban? [zamburac]
K.E.: Tasnádi István már játszott velünk Nyíregyházán, ahol egy irtó jó hangulatú körmérkőzésen szintén megvertünk mindenkit, nevezetesen a színház csapatát, a színház rajongóklubjának a csapatát és az önkormányzat csapatát is. De még mielőtt valaki azt gondolná, hogy őrült nagy futballcsapat a mienk, azért hangsúlyoznám, hogy ez elsősorban - ízlésem szerint - az irodalomról szól, arról tehát, hogy hogyan lehet bevinni az irodalmat olyan helyre, ahol csak néznek, ha ezt a szót hallják. Ugyanakkor meg mindenki tudja, aki játszott, hogyha a pályán vagy, megszűnik minden, és csak a foci van, ennek megfelelően rengeteg kőkemény jelenet tarkítja az egyébként barátságosnak nevezett meccseket.

Ez azt jelenti, hogy verekedni is szoktatok??? [lámpaernyo]
Az egy másik sport.

Miről beszélgetnek az íróválogatott tagjai az öltözőben: fociról vagy irodalomról? [markezdek1520]
K. E.: Úristen, irodalomról?! Egy futballöltözőben?! Valami anyázós kérdés nincsen?

Szerintetek anyukámnak melyik művetek tetszene?:) [zamburac]
K. E.: Na ez tökéletes anyázós kérdés. Vedd meg neki a Samunadrág című gyerekverskötetem, elég olcsó is.
Z.P.: Anyukádnak szeretettel ajánlom a tavaly megjelent Három plusz 1 című könyvemet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Önök szerint miért ilyen szar a magyar foci? [hüjevaggy]
K. E.: Szerintem egyáltalán nem szar. Mint minden tétre menő játék, legalább 80-85 %-ban lelki ügy; és általános magyar probléma, hogy lelkierő kérdésében nem állunk valami jól. Csak gondolj erre a folyamatos magyar nyafogó-panaszkodó kultúrára, amitől kifordul a belem.

Endre, ön szerint csak az elmúlt harminc évben nyafogunk? Puskáséknál anno minden rendben volt a magyarok közérzetével? Ezt azért nem hiszem! [hüjevaggy]
K. E.: Ez a kérdés a frusztráció és a kompenzáció körül forog. Az akkori katasztrofális politikai helyzetet pár nagyon zseniális élsportoló teljesítménye kompenzálta, és az emberek legalább attól boldogok lehettek, hogy van egy magyar futballcsapat. Egyébként az akkori futballt a maival nem lehet összehasonlítani, a maihoz képest szinte nem volt benne pénz.

Mit gondolnak önök a mai magyar politikáról? Csak tessék nem szerénykedni. [csupapanasz]
K. E. : Nagyon jellegzetes, hogy az élet legfontosabb kérdéseivel, az irodalommal és a futballal foglalkozó chaten is bejön a politika, mint kérdés. A legnagyobb baj az, hogy ennyire leuralja az életünket ez a dolog. Mégiscsak harmadrangú kérdés a közös ügyek elrendezése ahhoz képest, hogy milyen szép tavasz van, és milyen szépen levetkőznek ilyenkor a csajok az utcán.
Z. P.: Mi a véleményed a tripperről?

De hát a politika kikerülhetetlen az életben; nem lehet nem foglalkozni vele! [zamburac]
Z. P.: Ahogyan ebben az országban űzik, az elkerülhető lenne.
K. E.: Ebben az országban is ugyanúgy űzik különben, mint máshol, azok, akik ebből élnek. Az a különbség csak, hogy mi jobban hagyjuk őket elúrhodni. Ezért aztán azt gondolják magukról a pártemberek, hogy ők a mi vezetőink, holott pont fordítva, ők az alkalmazottaink, akiket azzal bízunk meg, hogy míg mi írunk, olvasunk vagy focizunk, ők intézzék el azokat az ügyeket, amikkel nekünk nincs kedvünk foglalkozni. Persze fontos dolog a politika, de szinte csak fontosabb dolgok vannak ezen kívül.

A tripperről nekem nincs jó véleményem. De a párhuzam eléggé sántít. A politika pedig a politikusok és az értelmiség miatt mérgez. És önök értelmiségiek, ezért kérdeztem. [csupapanasz]
Z. P.: Nekem panaszirigységem van.
K. E.: Ebben van valami, nem a politikával (a polisz ügyei intézésével) van a probléma, hanem, hogy az ezzel járó végrehajtó hatalom körüli harc mérgesedett el ennyire. Az értelmiség feladata nem az lenne, hogy valamelyik tábor mellé áll csápolni, hanem, hogy rászól a csávókra: Csönd legyen ott a konyhában! Mindenki végezze a dolgát! És a veszekedést limitálja.
Z. P.: Én nem vagyok értelmiségi, az értelmiségiek a 70-es és a 80-as években éltek.

Péter, ön szerint ki az értelmiségi? [hullajó32]
Z. P.: Aki a munkás-paraszt szövetség élén áll, és vezeti őket. Mára meg kiderült, hogy az értelmiség nem vezet senkit.
K. E.: Azt problémának tartom, hogyha néhány ember összejön, és nem az élet lényeges kérdéseiről kezd el beszélni, hanem pártpolitikáról, politikusokról. Ez olyan, mint mikor a két háború között a budai úriasszonyok összeültek a Gerbaud-ban, és a cselédlányokról diskuráltak.

Sörről is dumálunk ma? Mert ha nem, akkor lépek... [thirrrd]
K. E.: Ha finoman elgáncsolsz valahol, odaadom féláron.
Z. P.: Miért dumálni akarsz a sörről? Miért nem iszol ilyen melegben egy pofával?