Idén nyáron is báloznak a vámpírok

Vágólapra másolva!
Tapsvihar, 40 ezer elégedett néző, vámpír-fanclub, külföldi felkérések hada. Ez a Vámpírok bálja tavalyi, közel 70 előadást megélt produkciójának tavalyi mérlege. Az új köntösbe bújtatott magyar változat a történet szellemi szerzője, Roman Polanski véleménye szerint is az eredeti sztori "zászlóshajójává vált" a tavalyi évben. Az [origo] ott járt a nyári évadnyitány főpróbáján, ami alapján elmondhatjuk: idén is magasan van a mérce.
Vágólapra másolva!

Abronsius professzor a szórakozott, ám annál elszántabb vámpírvadász ifjú asszisztensével, Alfréddal kel útra, hogy felmérje az erdélyi havasok gyanús terepét. A hómező kellős közepén árválkodó kocsma árulkodóan himbálózó fokhagymái és Sarah vámpírokat megigéző nyaka vezeti el hőseinket Krolock gróf báljára, hogy eldőljön: tényleg a vámpír-e az úr a háznál?

A kérdésre a választ idén nyáron is a Pesti Magyar Színházban kell keresnünk, amely várhatóan ismét a színház és musical-kedvelők célkeresztjébe kerül. A Vámpírok bálja című musical Roman Polanski 1967-es filmjének színpadi adaptációja, a szintén Polanski rendezte remake-t 1997-es bécsi premierje óta Európa-szerte siker övezi. A kontinensen Bécs, Berlin, Stuttgart és Varsó tapsolt állva, de Amerikában és Japánban is bombasiker lett a vámpír-sztori. Magyarországon tavaly Dr. Simon Edit producer és a PS Produkció vállalta a darab színpadra állítását. Ebben nagy szerepe volt a családi összefogásnak is, hiszen Simon Edit férje, Póka Balázs művészeti vezetőként, lánya, Dr. Póka Júlia a jogi ügyek felelőseként vett részt, veje, az ismert tervező, Kentaur pedig természetesen a díszletről és a jelmezekről gondoskodott.

Ezenkívül jelentős szerep jutott a külföldi kreatív teamnek is. Cornelius Baltus holland rendező Európa számos országában sikerre vitte már a darabot, Dennis Callahan koreográfus neve a nagy európai színházak körében és a Broadwayen is jól cseng, a világszínvonalú világításért pedig a nemzetközileg is jegyzett Chris Ellis tett sokat.

A tavalyi, broadwayi minta alapján történt szereplőválogatásra idén már nem volt szükség, hiszen az akkor kiválasztott 44 fő nem okozott csalódást. Némi változás azért történt a személyi összetételben: Simon Edit meghívására érkezett Merán Bálint Krolock szerepére, Mihálka György pedig Alfrédot játssza. A tánckar két, a Megatáncból ismert versenyzővel, Barczi Lászlóval és Túri Lajossal, illetve Nagy Tiborral erősített. Rájuk a tavaly is alkalmazott rotációs rendszer miatt is szükség volt, hiszen a napi előadások diktálta tempót csak több szereplővel lehet bírni.

http://www.youtube.com/v/Ays8q396gqE&hl=en
Részlet az előadásból: Teljes a sötét

A Vámpírok bálja magyar változatának sikere több mindennek köszönhető: fontos kiemelni a díszletek és jelmezek terén Kentaur munkáját, aki próbált a filmes változat jelmezeihez idomulni, a minél hitelesebb tálalás végett. Cornelius Baltus külön felhívta a figyelmet a Krolock grófot alakító Egyházi Gézára, aki - a rendező szerint - minden eddiginél karakteresebben formálja meg a fővámpírt. Ami pedig külön büszkesége a PS Produkciónak, az Roman Polanski kiemelt figyelme. A világhírű rendező deklaráltan a magyar adaptációt tartja a szívéhez legközelebb állónak, mert mint elmondta, itt sikerült a leginkább megvalósítani azt, amit ő maga is megálmodott.

Nemcsak Roman Polanski, de a magyar, illetve külföldi közönség is legalább ennyire lelkesedik a musicalért. Telt ház és - broadwayi szlenggel szólva - standing ovation (állva tapsolás) kísérte a színdarabot estéről-estére, 68 előadáson keresztül, 40 ezres nézősereggel. Itthon azóta már külön fanclubot is alapítottak, és a Vámpírok bálja stábja rendszeresen szervez találkozókat a fanatikusok és a művészek között. Külföldről nem ritkán kimondottan ezért az előadásért látogattak el hozzánk a turisták; a darab honlapján is jelentős az érdeklődés az idegen országokból. A magyar nyelvű Vámpírok bálja a színpadon túl is tarol, ugyanis a musicalből készült CD Németországban a musical lemezeladási lista élére is felkerült már, de Angliában is igen népszerű.

Tavaly állami támogatás nélkül, 180- 200 milliós saját és szponzori tőke állt rendelkezésre a produkció működtetéséhez. Az akkori nívót szem előtt tartva idén is hasonló nagyságú költségvetéssel gazdálkodhatnak a készítők.

Forrás: MTI

Idén sor került a színdarabnak otthont adó Pesti Magyar Színház renoválására is. Kentaur elmondása szerint az épület és a Magyarországon egyedülállóan színvonalas (5.1-es) hangtechnika szerepe sem elhanyagolható a produkció sikerében, és a jogtulajdonosok sem véletlenül választották éppen a Magyar Színházat színhelyül. A koporsó alaprajzú, hatvanas évekbeli szocreál épület ridegségével, neon világításával és a rokokó csillárokkal maga is hozzájárul az előadás autentikus megjelenéséhez.

A múlt évben nagy sikere volt a Magyar Vöröskereszttel folytatott együttműködésnek. Akkor a produkció tagjai közösen mutattak helyes példát és adtak vért az arra rászorulóknak. Az akció olyan jól sikerült, hogy a német Tanze der Vampire stábja is átvette a magyarok ötletét. A pozitív visszhangnak köszönhetően idén is tervben van egy hasonló összefogás, de előreláthatólag majd csak a téli szezonban válik aktuálissá.

Az idei vámpírszezon első nyári szériája június 7-én vette kezdetét, és július 6-ig tart. Ezt követően augusztus végén és december 31-től újra műsoron lesz a Vámpírok bálja.