Che Guevarát a pólóra! Múzeumok mezítláb

Vágólapra másolva!
A Szigeten egy csomó helyszín van, amiről a nagy koncertzsongásban nem is tudsz, pedig vicces dolgok folynak ott is. Például tudtad, hogy a Terror Háza is kivonult idén a gyepre? Ebben az évben rekordszámú (tizenöt!) múzeum, illetve gyűjtemény képviselteti magát, komplett kis "múzeumi negyed"-et kerekítve így ki az Octopus Összművészeti Helyszín berkein belül. Legtöbbjük sátránál inkább csak maszatolni és barkácsolni lehet, de vannak, akik extrákkal készültek. Amerikai graffiti a HÉV-en, Che Guevara a pólón, nyugatosok a buszon - sorba vesszük a legjobb ötleteket.
Vágólapra másolva!

Hab a tortán, hogy egész augusztusban féláron mehetsz majd azokba a múzeumokba, amelyek a Szigeten is kint voltak (csak tedd el a szigetes karszalagodat). A Sziget egy hete alatt inkább az az érdekes, mit produkálnak most a fűben. Szépségpöttyös barokk, lázadó '68, ókori Egyiptom és az amerikai hippi-korszak - minden sátor más korszak köré építi a programjait, aktuális kiállításához igazítva a témát. Nézzük, mit érdemes megnézni, ha arra tévedünk.

#1 Amerikai graffiti a Batthyányi tértől
Szubjektív megítélésünk szerint a Ludwig Múzeum virít a legjobb programmal, igaz, szerencsés az időzítés is - kedvenc graffitiművészünk, a fiatalon elhunyt, amerikai Keith Haring születésnapjához kapcsolódva nyílik a napokban kiállítás a múzeumban, illetve - ami most bennünket jobban érdekel - zajlanak programok a Szigeten. Street art, nagyvárosi kultúra, dj-k, vj-k - mind olyan dolog, ami nagyszerűen passzol egy olyan helyszínre, mint a Sziget.

Már a Batthyányi tértől kezdve bele lehet merülni a graffiti jelenébe és múltjába: hat iparművész-hallgató tart tárlatvezetést a HÉV-végállomástól kezdve a Ludwig Múzeum sátráig. (Indulás egykor a Batthyányitól.) Kint a Szigeten Keith Haring-pólót kreálhat mindenki magának, ami nemcsak azért jó matinéprogram, mert a graffitiművész vonalkás ("sugárzó") kis alakjai kifejezetten pólóra való, vicces figurák (maga Haring is árusított ilyeneket saját, Pop Shop nevű boltjában a Sohóban), hanem mert valóban megvalósítható a projekt: a művész egyszerű, képregényszerű emberkéit törökülésben, kevés rajzkészséggel is lehet reprodukálni. Mindennap fél kilenctől vj-program, szombaton ötkor pedig beszélgetés a street artról Sugár János képzőművésszel, fiatal graffiti-pártolókkal és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviselőjével.

#2 Halk zene a bambuszdómban
Idén először képviselteti magát a debreceni MODEM a Szigeten, és rögtön egy spéci helyszínnel domborít, hiába, eddig is gyanús volt, hogy a friss szellemiségű, rokonszenves múzeumi projekteket dajkáló intézmény jó érzékkel vonzódik a nagy termetű, köztéri építményekhez (ld. Leonardo lovasszobra és a mostani Sztálin). A MODEM Dóm nem más, mint egy speciális, kupola alakú, éjszaka bevilágított látványos bambuszépítmény, ahol napközben halkzene-hallgatás, művészetialbum-lapozgatás, filmvetítés és szieszta folyik, éjfél előtt fél órával pedig átveszi az uralmat a Kiégő Izzók csapata, akik speciális, ötcsatornás mozgókép-installációval készültek ide. Közben performansz és kortárs médiamunkák vetítése.

Fotó: Tuba Zoltán

#3 Che Guevarát a pólóra!
Gondoltad volna, hogy a Terror Háza is kivonul a Szigetre? Talán szimbolikus, hogy a Múzeumi Negyedtől kicsit távolabb, a Cökxpon sátor közelében, a nagy út mellett kapott helyet; de akárhol is legyen, jó témát választottak a Szigetre - ráadásul még aktualitása is van. A középpontban az 1968-as események állnak, de mivel a párizsi diáklázadáshoz, a prágai tavaszhoz, na meg az akkori magyar hangulathoz hozzátartozott a szexuális forradalom, Jimmy Hendrix és a miniszoknya, ezért igencsak széles spektrumon szóródnak a programok.

A legmeglepőbb kísérlet a Szigeten a folyamatosan működő oral history-projekt, ami semmi mást nem jelent, mint hogy a sátorba vetődők elmesélhetik, milyen családi vagy személyes emlékeik vannak ebből a korszakból: hordott-e a nagymama miniszoknyát, és nagypapa bevonult-e Csehszlovákiába? A történeteket a Terror Háza munkatársai videóra veszik, és később ebből archívumot építenek. Lehet persze kézműveskedni is, pólót, fejkendőt készíthetsz magadnak 68 szimbólumaival. A korabeli cuccokban való fotózkodásért inkább a külföldiek fognak megőrülni, már ha megtalálják az eldugott sátrat.

A négytől kezdődő beszélgetéseken minden nap más téma kapcsán mesélnek a meghívott vendégek: csütörtökön Che Guevara, pénteken a zenei szakma ellenőrzése, szombaton az ellenkultúra lesz terítéken. Vasárnap levezetésül Doors-tribute.

Fotó: Tuba Zoltán

#4 Giga barkácsműhely a Szépművészetinél
Ha bütykölni szeretnél valamit, a Szépművészeti Múzeum sátrához menj, itt nagyüzemben zajlik a táskadíszítés, pólófestés, portrérajzolás, amulett-készítés, hieroglifa-tanítás és még sok minden, ami akár részben is köthető a most nyílt egyiptomi kiállításhoz vagy a fotózáshoz (a most látható másik nagy tárlat). Négykor táncparti.

#5 Designer kerestetik!
Az iparművészetisek által meghirdetett verseny valószínűleg nem óvodásoknak szóló kézműves-program, de legalább van kihívás. Neves iparművészek tervei vannak összegyűjtve nekünk egy szép nagy katalógusba, ezekből választhatunk, melyiket próbáljuk meg előállítani mi magunk; de persze szárnyalhat a fantáziánk, tervezhetünk saját alkotásokat is. A hét végén egy neves művészekből álló zsűri a legjobb munkákat design ajándékcsomaggal jutalmazza s végül arra is fény derül, ki lesz a Sziget designere.

#6 Nyugatosok a buszon
A Petőfi Irodalmi Múzeum sátor helyett egy átalakított autóbuszon várja azokat, akiket érdekel, mi volt Kosztolányiékkal, vagy az, milyen egy buszban megrendezett interaktív kiállítás. Az Ikarusz-tárlat a folyóirat születésének századik évfordulója alkalmából versek, hangfelvételek, archív filmek és fotók százaival mutatja be ezt az időszakot.

#7 Barokk smink és szépségpötty az esti bulira
Nincs jobb helyszín a Szigeten, ahol arcunkat felkészíthetnénk az esti partizásra, mint a Magyar Nemzeti Múzeum sátra, ahol - szintén az aktuális kiállításhoz igazodva - a kozmetika, a smink és a kencefice áll a középpontban. A barokk szalonban szakavatott szépítészek állnak rendelkezésünkre, hogy segítsenek elhelyezni a csinos szépségtapaszt. Ugyanitt ékszereket készíthetünk, parókát próbálhatunk. Jöhet a buli.

#8 Bölcsi felnőtteknek
A néprajzi helyszínen érdekes pszichológiai folyamatban lehet részed, próbálgasd csak föl az óriás gyermekruhákat, ringasd magad a bölcsőben, és rázd a csörgőt. Az eredeti méretű gyermekjátékok és -bútorok mellett a felnőtt Sziget-lakók méretéhez igazított tárgyakkal lehet itt játszani. Skanzen-bölcsi tizenegytől.