"Valójában két rockzenekar csap össze" - a csütörtöki Music Clash két ellenlábasát kérdeztük

Vágólapra másolva!
A ringbe két különböző műfajú zenekart küldő Red Bull Music Clash szeptember 18-i fordulóján a Magna Cum Laude és az Irie Maffia méri össze hangerejét a miskolci Rockyban. Kiváncsiak voltunk, mire számítanak, és hogyan készülnek a zenei bokszmeccsre a két banda tagjai. Az Irie Maffia soraiból Horváth "Jumo Daddy" Gáspár (Atya) és Havas "Doktor úr" Miklós osztotta meg velünk gondolatait, a Magna Cum Laudéból pedig Mező Misi, az énekes számolt be edzéstervükről.
Vágólapra másolva!

- Mit gondoltok arról, hogy a legutóbbi Clash-t a Barabás Lőrinc Eklektric nyerte? Egy összetettebb dzsessz-produkcióról van szó, első látásra a Supernem "rokkendrollos" zenéje tűnik tinibarátabbnak.

Atya:
- Nem hinném, hogy ez erről szól, mármint feltétlenül versenynek kell megélni a Red Bull-koncertet. Oké, persze decibelmérő van, és az a banda nyer, akiknek nagyobb hangerőn tombol a közönsége, de a fő hangsúly inkább a közös zenélésen van.
Doki:
- Én mindkét zenekart tisztelem-szeretem, Barabás régi haver és kolléga, Szabiékkal a Supernemből pedig együtt zenéltem az UP!-ban. Azt hiszem, a Supernem fejlődése viszonylag egyenletes volt az elmúlt években, az Eklektric meg az utóbbi időben elemi erővel robbant be a köztudatba. Egyfajta hiánypótló csapatról van szó, Magyarországon még sosem volt ilyen nu jazz-es, elektronikus cucc, ráadásul állatira profik.

- Az előbbiekből már lejött, hogy alázatos, korrekt módon viszonyultok a zenéhez és a kollégákhoz, de most ne szerénykedjünk: lehet azért sejteni, milyen kilátásaitok vannak a győzelemre?

Doki:
- Hát, érdekes helyzet ez, hiszen mi egy hip hop-reggae banda vagyunk, míg a Magna egy igényes popcsapat. A koncerteken viszont mindkét zenekar dögösen, zúzósan játszik... úgyhogy beszéltük is a napokban, hogy itt most tulajdonképpen nem két különböző stílus csap össze, hanem inkább két rockbanda lép fel együtt. Így aztán fogalmam sincs, mi jön ki ebből...
Atya:
- A népszerűség persze mindig egy érzékeny terület, sosem lehet tudni előre pontosan, mi jön be jobban a közönségnek. A Hajdúságban és Debrecen környékén például hatalmas fanbázisunk van, két tag is erről a környékről származik, és az ottani koncertek mindig fergeteges bulik.

- Miskolc szűz terület?

Doki:
- Nem biztos! Tényleg nem lehet tudni, de azért reméljük a legjobbakat.

- A hírek szerint nincs mitől félnetek. Az Index szerint a Sziget legjobb koncertje az Irie Maffia nevéhez fűződik.

Doki:
- Nagyon nagy meglepetés és öröm volt, amikor a cikket megtaláltuk a neten. A koncert utáni reggelen, miután kikászálódtam az ágyból, rögtön megnéztem, írnak-e valahol a buliról. Sehol semmi... aztán megtaláltam a szóban forgó cikket, és nagyon boldog voltam. Akárki akármit is mond, azért rettenetesen fontos a visszajelzés a közönség és a szakma részéről egyaránt.
Atya:
- Pedig még csak nem is ez volt a legjobb koncert...

- Most a Red Bull Music Clash miatt esetleg eleve többet próbáltatok? Mégis, hogy zajlik egy ilyen nem épp szokványos bulira a felkészülés?

Doki:
- Elég komoly szabályok vannak, a felkészülési idő alatt volt közös próba is a Magnával, és még úgy néz ki, lesz is. Az első körben cd-t cseréltünk, aztán megnéztük, hogyan forraszthatóak egybe a számaink, hol érdemes, hol lehet belépni. Megbeszéltük, melyik számot dolgozzuk fel közösen...

- Konkrétumot szabad mondanotok?

Atya:
- A Magna-számok, amikbe belenyúltunk az Osztály és a Gondatlanságból elkövetett emberölelés. Hogy ők mit választottak tőlünk, az meg legyen meglepetés. A saját képünkre formált, egyik bandához sem igazán köthető stílusú szám pedig Lenny Kravitz Are You Gonna Go My Waycímű nótája lesz.

Forrás: [origo]
Irie Maffia

- A 18-i barátságos mérkőzésen kívül van valamilyen hozadéka, haszna ennek a sok munkának?

Doki:
- Igen mindenképp. Tudod, amikor évek óta egy bizonyos stílusra koncentrálsz, hiába próbálsz eklektikus, változatos zenét csinálni, azért mégis csak vannak bizonyos elvárások, meg aztán nehéz is néha másképp gondolkodni. A Red Bull Music Clash azért is jó, mert a zenekaroknak muszáj kicsit kilépni a saját árnyékukból és mást is kipróbálni. Amikor a számokkal kísérletezgettünk, nagyon megtetszett például a diszkós-funkos hangzás. Egészen biztos, hogy valami ilyesmi kísérlet, remix is lesz a következő albumon, mert abszolút van benne fantázia!

- Új dalokat is játszotok már esetleg, vagy még érlelődik az új album anyaga?

Atya:
- Hát, az új lemez harmada kész van... ha minden igaz, jövő ősszel kerül a boltokba.

- A harmada kész van, és csak jövő ősszel jelenik meg?

Doki: Igen, szeretjük érni hagyni az anyagot. Lassan, alaposan, általában próbateremben születnek az új dalok, sokat alakulnak, változnak, mire végleges formájukat elnyerik. Mindenki szabad kezet kap, például az MC-k is maguk írják a szövegeiket, aztán az egész összeáll valami egyedivé. Igaz, most sajnos eleve kevesebbet tudtunk próbálni a sok koncert miatt, de azért folyamatosan teszteljük az új dalokat a közönségen - megnézzük, meghallgatjuk, mi az, ami működik koncerten, és mi az, ami nem.
Atya: Jól jön, hogy én eleve DJ vagyok, és a DJ-knek általában van érzékük ahhoz, hogy fogják, mire hogyan reagál a közönség. Minden kedden a Corvintetőn keverem a reggae-house-dub zenéket, ez is jó alkalom a Maffia-dalok tesztelésére.