Falfirka-mentesítési akció indul pénteken a Nagykörúton

Vágólapra másolva!
Szeptember 19-én vödörrel és szivaccsal felszerelkezett emberek lepik el a Nagykörutat, hogy szombat reggel a budapestiek már arra ébredjenek, hogy tisztán ragyog a főváros egyik legfontosabb és legfrekventáltabb utcája. Legalábbis ez a terv... A 2004-ben alakult Szeretem Budapestet mozgalom intenzív akciót hirdetett a falfirkák és plakátok ellen, első lépésként a Nagykörút megtisztítása és a közvélemény figyelmének felkeltése a cél.
Vágólapra másolva!

A Szeretem Budapestet mozgalom szervezőinek számítása szerint 2317 négyzetméter falfirka borítja csak a Nagykörutat, és a helyzet nem kecsegtet változással: ha lefestik a feliratot, pár nappal később megjelenik rajta az új. A városszépítő aktivisták nem viccelnek: most ősszel intenzív kampányba kezdtek.

Szeptember 19-én például mindjárt indul egy falfirka-mentesítési akció, amelyben neves közéleti személyiségek és médiasztárok suvickolják együtt a mozgalom résztvevőivel és az önkéntes budapestiekkel a Nagykörút területét egy pontos menetrend szerint (amelyet itt jobbra olvashatsz). Ha valakinek szabad a péntekje, és szívesen segítene a munkában, csak jelenjen meg egy kaparó spaknival, egy vödörrel és szivaccsal a megadott időpontban a megadott helyen. Vizet és mosószert kap, a feladat a matricák eltávolítása, az utcai bútorok és a BKV megállók lemosása. A munkát a négyes-hatos megállóiban rögtönzött koncertek, free-style-fellépők kísérik.

A kampány kíméletlen, de el kell ismernünk, hogy körültekintő: a szervezők egyrészt célul tűzték ki maguk elé, hogy a lakók érzékenységét is felkeltik, például úgy, hogy feljelentésre buzdítják őket (hívd a Közterület-felügyelet MMS-t is fogadni tudó, ingyenes Falfirka Forró Drótját!). A távlati cél, hogy a városszépítők decemberig ne csak megtisztítsák 250 társasház és mintegy 800 üzletportál környékét a színes falfirkáktól, hanem egy speciális anti-graffiti bevonattal is ellássák, és figyelőszolgálatot építsenek ki. Ez a szigorú része az akciónak.

A szervezők azonban arra is aggályosan figyeltek, hogy mutassanak alternatívát: például a falfirka-mentesítési nap úgy indul, hogy Demszky Gábor átadja az Etele téren felállított óriási graffiti legálfalat, ahova következmények nélkül lehet firkálni. A szeptemberi 19-i akció azzal zárul, hogy falfirka-kiállítás nyílik a graffiti-művészeket tömörítő Bázis Galéria eszmei támogatásával a Szeretem Budapestet Galériában (Szarka utca).

Szintén körültekintésre vall, hogy a városszépítők a reklámokat is célba vették, feltételezve, hogy a falfirkák csak részben felelősek azért, hogy csúnyul a főváros. Mivel azonban a hirdetések jogszerűen vannak ott, ahol vannak, a Szeretem Budapestet mozgalomnak ellenük más eszközökkel kell felvennie a küzdelmet. Erre találták ki első lépésként a Nagykörúti Kirakatversenyt, amely a boltok, üzletek megszépítését akarja motiválni. Minden körúti kirakat elbírálás alá esik anélkül, hogy jelentkezne. A kirakatokat szakmai zsűri értékeli, és több kategóriában mérettetnek meg, de a fő szempont a tisztaság és a rendezettség.