Designhétvége laikusoknak

Vágólapra másolva!
Tévedés azt hinni, hogy az idén már tíznaposra duzzadt őszi designszeánsz inkább a szakmabelieknek való; a Design Hét rendezvényei között bőven szerepelnek olyan programok, amelyekhez a formatervezéshez mit sem kell konyítani, mégis garantáltan unaloműző mindegyik. Hogy ezt bizonyítsuk, összeszedtük neked hétvégére a legpoénosabb programokat. Buli, cipőkiállítás, mütyürpiac - végére pörög fel a Design Hét.
Vágólapra másolva!

#1 Trendi magyarok a kifutón
Rögtön egy csütörtök esti programmal kezdjük, ami az egész Design Hét egyik legvonzóbb eseménye. Régóta lelkesedünk már az üdítően tehetséges, fiatal, hazai divattervezőkért, akik idősebb kollégáikkal - Nárayval, Zoób Katival- szemben hordhatóbb, fiatalosabb urbánus vonalat képviselnek. Artista, Je suis belle, Konsánszky Dóra, Nanushka, USE - biztosan hallottad már ezeket a brandeket. Nos, ezek egyike sem külföldi márka, mindegyikük mögött egy-egy (vagy több) magyar tervező áll. Az Iparművészeti Múzeumban tartott Kortárs kifutó címet viselő kétfelvonásos divatshow-n ezek a házak mutatják be legfrissebb kollekcióikat. A bemutatók közötti szünetben (20.30- 21.00) a MOME külföldi nagyvárosokat már megjárt bemutatkozó installációjának, az asztalt formázó Taste MOMEnts anyagába is be lehet pillantani.

+ + +

#2 Divatőrült dj-k buliznak
A Design Hét második legtutibb bulija a péntek esti Kollektiva-parti, ezért nem késlekedünk azok figyelmét is felhívni rá, akik még nem fedezték fel. A Kollektiva az egyik legjobban pörgő klubest, amely a mostani őszi alkalomtól kezdve a Merlinben tartja klubestjeit. Mivel mindannyian divatőrültek (korábban már a Nanushka ruhái mellé is zenéltek), kézenfekvő, hogy szezonindító bulijukat összekapcsolják a Design Héttel és a Je Suis Belle tervezőpáros 2008. őszi-téli kollekciójának bemutatójával. Mindehhez menő spanyol dj és az alkalomhoz illő vizuális körítés járul.

+ + +

#3 Ősszművészet: tánc, ruhaköltemény
Csempésszünk egy kis magasművészetet a hétvégén a léha szórakozás mellé, vagyis ha a kortárstánc-előadás megfeküdné a gyomrunkat, kössük össze egy divateseménnyel. Hód Adrienn táncos-koreográfus, az OFF társulat vezetője már egyik legelső, A városi levegő szabaddá tesz című 1999-es előadásával megmutatta, hogy hagyományos színházi terek helyett a szokatlan helyszínek és a műfaji határokat bátran feszegető koreográfiák érdeklik. Németh Anikó divattervező Isabella Rosellininek, Ornella Mutinak és Marozsán Erikának tervezett már ruhát. Most összeálltak ők ketten egy közös munkára, az Esőnap című divatperformanszot szombat este nyolckor nézheted meg a Manier Haute Couture Salonban.

+ + +

#4 Cipőfetisisztáknak való
A Mono Fashion galériájában Csepleő Viktória cipőiből nyílt kiállítás, sietni kell, mert hamar be is zár. Szombaton még benézhetsz. A kollekció olyan magassarkúakból áll, amelyek kecsesek, művésziek - és emellett még kényelmesek is.

Forrás: [origo]

+ + +

#5 Hova utazzak? Kirándulástervező kiállítás
Ha ősszel még kiruccannál valamelyik európai városba, de még nem vagy benne biztos hova, ihletet ad a Gödörben látható fotókiállítás, amely 25 európai város építészeti újdonságait, arculatát és hangulatait mutatja be. A látványos fényképek között nézelődve információt kapunk az ottani különleges látnivalókról, a turisták látókörén kívül maradó galériákról, boltokról is. A kiállítás október végéig látogatható.

Forrás: [origo]

+ + +

#6 Álmaink vécéülőkéje
Szokásban van mostanában, hogy különböző művészeket bíznak meg, hogy mindenféle hétköznapi tárgyat (tehén, pad, zászló) díszítsenek fel, pingáljanak össze fantáziájuk önkényes csapongásai szerint. Vécéülőke még nem játszott, de most ennek is eljött az ideje: egy vécéülőkék gyártására szakosodott dán cég művészeket és formatervezőket kért fel arra, hogy alkossák meg álmaik vécéülőkéjét, amelyeket október végéig lehet megnézni

Forrás: [origo]

+ + +

#7 Művészpiac koktélbárral, kvízzel
Van még valaki, akinek a WAMP nem mond semmit? Kedvenc művészpiacunk az október 12-én már behúzódik a hideg elől a Gödör belsejébe, de ahogy tavaly is, szervesen kapcsolódik a most zajló Design Héthez. Az őszi designszeánsz központi témájához, a párbeszédhez kapcsolódva a WAMP-on sikeres magyar tervezők beszélgetnek egymással, illetve egy kérdés-felelek formában kialakított design-kvízfal ösztönzi még a kommunikációt, és igazítja el a nézelődőket a design ügyeiben. A koktélbár a múltkori alkalom óta állandó eleme a WAMP-nak, de díjkiosztó és designkönyv-stand most lesz először. Zenél DJ Sanyi.

+ + +

#8Olasz design a Király utcában
Nem kell rohannod, november 2-ig van időd még megnézni az Italian Design on Tour című kiállítást a VAM Design Centerben. A tárlat a világhírű olasz formatervezés legjobbjaiból szemezget, az olasz designtörténet híres darabjai mellett kortárs művészek vadonatúj munkái színesítik a palettát. A kiállítást kiegészíti egy közép-európai válogatás is.

Forrás: [origo]

+ + +

#9 Ez állat!
A Ponton Galériában az iparművészetisek állatokkal kapcsolatos munkáit egybegyűjtő vicces kiállítását láthatjuk november 15-i MOME BESTiárium címmel.

+ + +

#10 Zöldek a magyar designerek
Mobil szélgenerátor, napkollektoros kerti designzuhany, természetvédő kétéltű és környezetbarát mosógép - meglepően környezettudatosak a magyar formatervezők, legalábbis ezt bizonyítják a hazai designszakma legtekintélyesebb elismerésére, a Magyar Formatervezési Díjra pályázók munkái. A díjnyertes munkáit október 26-ig láthatjuk az Iparművészeti Múzeumban. Ugyanebben az időben vendégeskedik a múzeum földszinti galériájában a FormaTúra című vándorkiállítás, amely az elmúlt öt év Magyar Formatervezési Díjas termékeit mutatja be.

Forrás: [origo]