Lator László kapta a Rotary irodalmi díjat

Vágólapra másolva!
Mialatt a fél világ Stockholmra figyelt, nálunk is díjat osztottak: Lator László költő az első kitüntetettje a Rotary Tabán Klub idén alapított irodalmi díjának.
Vágólapra másolva!

Az egyetlen lehetőség című, az Európa Kiadónál megjelent verseskötetéért Lator László költő kapta a Rotary Tabán klub első, hárommillió forint értékű irodalmi díját. A kitüntetést csütörtök este adták át Budapesten, a New York-házban, a Boscolo Hotelben.

Az idén alapított díjra a 2007. július 1. és 2008. június 30. között megjelent, magyar nyelven írott alkotást - regényt, novellát, verseskötetet - lehetett jelölni. A pályázó műnek irodalmi értékén túl ki kellett fejeznie a Rotary eszmeiségét. A díjra 31 alkotást jelöltek, amely közül három került a végső fordulóba: Lator László, Schein Gábor a Bolondok tornya című kötetért, illetve Idegen testünk című regényéért Závada Pál.

A díj odaítéléséről kuratórium döntött, amelynek elnöki teendőit Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke látja el. A kuratórium tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i egyetem professzora, valamint Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora. Értékelésre a kuratórium az irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztőket kért fel, akik névsora titkos. Az értékelők egymásról sem tudtak, hogy semmiféle befolyásra ne legyen alkalom.

A 81 éves Lator László a díjátvételekor felidézte, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a New York-palota negyedik emeletén, ugyanebben a házban munkálkodott az Európa Kiadónál a világirodalom magyarországi megismertetéséért.