Breakbeat apuci a hajón: Rennie Pilgrem

Vágólapra másolva!
Az elektronikus zenében jártasak számára a Rennie Pilgrem név nem csenghet idegenül, hisz ő a breakbeat szcéna kikerülhetetlen nagyágyúja, a szakma koronázatlan királya, aki legutóbb 2007-ben őrjítette meg az A38 Hajó közönségét, és most ismét színre lép ugyanott, október 22-én.
Vágólapra másolva!

Egy dzsessztrombitás fiához híven Pilgrem vérében benne van a zene, muzikális kalandozásait is apja nyomdokain haladva tenorszaxofonon és zongorán kezdte. Hamar azon kapta magát, hogy a papa zenekarával bejárta már Dél-Angliát, és minden jel arra utalt, hogy ő maga is a dzsessz vonalánál marad. De a nyolcvanas években meglegyintette Pilgremet az Atlanti óceán másik feléről érkező detroiti techno szele, és ez alapjaiban véve változtatta meg zenei irányultságát.

Gyorsan megtalálta a helyét az elektronikus zene világában, eleinte a house és a techno foglalkoztatta, megalapította a Rhythm Section nevű formációt, melynek tagjai az eksztázis koronázatlan királya, Ellis Dee, Richard Thake és Nick 'Newton Scott voltak, és együtt keverték a house, a hip-hop és dub stíluselemeit ütős egyveleggé. A kilencvenes évek elején minden jelentősebb partin zenéltek, olyan nevek mellett, mint a The Prodigy, Moby vagy a Bizarre Inc.

Az 1991-ben kiadott Coming On Strong lemeze hozta meg az igazán átütő sikert, 15 ezer példányt vásároltak fel az underground zene szerelmesei.

A döntő fordulat Rennie Pilgrem életében azonban 1993-ban következett be, ekkor alakította meg a legendás, és a mai napig a breakbeat stílus "Mekkájának" tartott Thursday Club Recordings-ot , azaz a TCR-t. Nem akármilyen nevekkel vette körbe magát, a kiadónál olyan emberekbe botlunk, mint a producer és DJ Chris Carter, aki együtt dolgozott az Asian Dub Foundationnel vagy Adrian Sherwooddal, de itt van a '96-ban debütált Killer Elite, és a Koma and Bones trió, akiknek Morpheus című zenéje a break berkekben jártas emberek számára alapmű, és szólólemezeik mellett a remixeikkel is nagyot aratnak, trófeáik között a Kosheen Hide U-ja éppúgy ott van, mint az E-Z Rollers Walk This Land-je.

Pilgrem: Go back

A TCR igen gyorsan lett a breakbeat színtér központja, és 1997-ben berobbant a köztudatba az általa elnevezett Nu Skool Breakz stílus, mely kicsit a jungle-re, kicsit a big beatre hajaz, valójában progresszív break, azaz dallamos és táncolható, és valóban újszerű. Pilgrem nem állt le a DJ-zéssel sem, funkkal fűszerezett break szettjeivel bejárta a világot. 1999-ben Adam Freelanddel, az elektronikus zenei élet egyik legismertebb breakbeat-művészével, és Tayo-val közösen beindították a londoni Friction nevű parti-estet, majd 2000 szeptemberére megjelent Pilgrem első önálló nagylemeze, a Selected Werks, melyen az elmúlt hat év legjobb munkái hallhatók. 2001-től ismét a szakma nagyjaival működött együtt, többek közt a DJ és producer Arthur Bakerrel, és a break-tech-house-ban utazó Meat Katie-vel. Eddigre világszerte ismerték, Rennie-t hivatalosan is a break szcéna legbefolyásosabb emberének választották a The International Breaks Awards-on, és a 2003-as 2Freaks megkapta a legjobb kislemeznek járó díjat.

2005-ben kicsit átalakította a TCR-t, immár Rennie Pilgrem & The TCR Allstars Live projektként működött és nem is rosszul. 15 koncert után, megjárva Glastonburyt és a Glade Fesztivált a legjobb 20 élőben játszó előadó közé választották az IDJ Magazinban. Mindeközben egész véletlenül maradt arra is ideje, hogy írjon, méghozzá apró észrevételeket, kritikákat, beszámolókat; az IDJ-ben és a Big Shot Magazinban is jelentek meg szösszenetei.

Tavaly már nagyban a készülő harmadik stúdióalbumán dolgozott, ami várhatóan idén lát napvilágot. Neve garancia a felhőtlen bulizásra, masszív ütemekre, a funky-s és grooves-os breakre.

Rennie Pilgrem - A38 Hajó (Petőfi híd budai hídfő), 2008. október 22. 22.00, jegyár: 2000 Ft (elővétel), 2500 Ft (a koncert napján)