Bozsik Yvette-ék szabadon garázdálkodnak a MűPában

Vágólapra másolva!
Hogy milyen lehetett az élet ötszáz éve a királyi palotában? Október 25-én kipróbálhatjuk a Művészetek Palotájában. No nem ám a kifinomult udvari kultúrából kapunk a nyakunkba, semmi festmény és architektúra, most csak a karneváli, mulatozós reneszánsz kerül terítékre. Vásári hangulat, korabeli kézműves műhely, Mátyás király mesék, comedia dell' arte és mozgó színház... Van miből választani, ha még bírjuk szuflával a reneszánsz játékokat.
Vágólapra másolva!

A Reneszánsz Év a végéhez közeleg, a MűPa a végére tartogatja a javát - október 25-én, szombaton az intézmény igazi családi programmal készül a hosszú hétvégére. Most nyugodtan vihetjük a család fiatalabb tagjait is, nem fognak unatkozni. Az épület egy napra teljes egészében reneszánsz mulatság színterévé válik, ugyanis programokat nemcsak az Üveg- vagy a Kék teremben láthatunk, de még a lépcsőházban és a ruhatárban is. Amit kapunk: a középiskolai másodikos tananyag - élőben.

A legtöbb műsor az intézmény profiljához hűen a zenével kapcsolatos; a megannyi hangszerbemutatón azt is megtudhatjuk, hogy a jól ismert hárfán kívül még hány és hányféle furcsa hangszerrel találkozhattunk volna egy vérbeli középkori bandában. Persze nemcsak a hangszerek, az ének már akkor is fontos volt. Ha a reneszánszban léteztek volna slágerlisták, a világi top10 biztos madrigálokból állt volna össze. Ebben a műfajban fog versengeni 14 általános iskola és középiskola kórusa, nekünk, hallgatóságnak csupán annyi a dolgunk, hogy élvezzük a csengő-bongó hangokat. A Discantus Énekegyüttes pedig egy madrigálkomédiát hoz magával egyenesen a késő reneszánszból, olasz virtussal, comedia dell' arté-s beütéssel és figurákkal. A reneszánsz muzsika ismerői a korabeli híres szerzők paródiájára is ráismerhetnek.

A XV-XVI. században a művészet és a mindennapi élet sokkal több ponton találkozott, mint most; gondoljunk Shakespeare színházára, ahol sört iszogatva, bekiabálva nézték az előadásokat. Ebből az "interaktív" hagyományból építkezik a Bozsik Yvett Társulat és a Kolibri Színház művészeinek közös műsora, a Gyerekjátékok. Ha velük tartunk, szó szerint mozgalmas előadásban lehetünk a részünk, hiszen a processzicós színházi előadás során a színészek és a nézők együtt vándorolnak helyszínről helyszínre, így - ha eddig még nem tettük volna - könnyedén bejárhatjuk az egész palotát.

Mindkét társaságnak jelentős tapasztalata van a gyerekszínházban, Bozsikék a Varázscirkusz-szal már bizonyították, hogy igen hatékonyan tudják átültetni a felnőtteknek szóló művészetet a gyerekek világába, a Kolibri pedig kifejezetten gyerekeknek készít előadásokat. Dolgozott is már együtt a két társulat, a Petruska és Puncinella című produkciót már közösen állították össze. A mostani mű a németalföldi festő, Bruegel egy jól ismert festményét veszi alapul, amelyen a művész a korban ismert összes gyermekjátékot enciklopédikus igénnyel összegyűjtötte. Az egyik gyermek karikázik, a másik bakot ugrik, a harmadik meg "gólya-viszi-a-fiát" játékot játszik - a kép alapján jól kirajzolódik, mi minden múlatták az időt a gyerekek ötszáz éve.

Forrás: [origo]
Bruegel: Gyerekjátékok (részlet) | Nézd meg nagyban!

A produkció érdekessége, hogy nemcsak az alapjául szolgáló mű származik ötszáz évvel ezelőttről, de még előadásának módja is: a "processziós színpad" késő középkori találmány, lényege, hogy a vásározó közönség maga sétált egyik színpadtól a másikig, és nézte az egymásba kapcsolódó történeteket. A Művészetek Palotájában ez úgy valósul meg, hogy teremről teremre vándorolva bonyolódik a darab, miközben a nézők a színészeket követve maguk is részesévé válnak az előadásnak.

Színház és zene után jöhet a tánc - aki látta a Lovagregény-t, biztos megmaradt benne a két főszereplő, William (Heath Ledger) és Lady Jocelyn báli táncjelenete. Most könnyedén a helyükbe képzelhetjük magunkat, ha csatlakozunk az Arbeau Historikus Táncegyüttes mulatságához, ahol alkalmi lovagokként vagy úrhölgyekként rophatjuk a középkor legnépszerűbb táncait. A mókába természetesen az apródok is be tudnak szállni.

Forrás: MTI
Reneszánsz táncokat tanulhatunk

Reneszánsz Nap - Művészetek Palotája (IX., Komor Marcell u. 1.) 2008. október 24. 10.00 - 18.00. A programok ingyenesek.