Fenntarthatóság Napja hibridautóval és ökofarmmal

Vágólapra másolva!
Millenáris Park Teátrumában első alkalommal kerül megrendezésre a Felelősségvállalás = Pozitív Energia Fenntarthatósági Nap. Az akció sokkal kötetlenebb és színesebb programsorozatot rejt magában, mint amit a neve sugall. Itt például kipróbálhatod, hogyan megy a hibrid autó, megtudhatod, mennyi a széndioxid-kibocsátásod, vitatkozhatsz, ötletelhetsz, belesüppedhetsz az újrahasznosított alapanyagból készült puffokba, csinálhatsz kliMAkettet vagy fotót, sőt dalban vagy performanszban is elmondhatod, amit gondolsz. Pattanj biciklire, és legyél te is fenntarthatósági aktivista november 21-én.
Vágólapra másolva!

A Merlin Színház energiakampánya és a Vegyél vissza! elnevezésű kezdeményezés mellé beállt a Magyar Telekom is, hogy magenta színű logóját zöldesebb árnyalatra cserélje - a három szervezet összefogásaként született meg az első Fenntarthatósági Nap, amelyhez aztán olyan, aktivitásukról ismert más civil szervezetek is csatlakoztak, mint például a Critical Mass, a Védegylet, a Greenpeace vagy a Tudatos Vásárlók Egyesülete. "A cél, hogy ne feszültséget teremtsünk valami ellen kardoskodva, hanem inkább pozitív példákat mutassunk" - mondta Novák Péter, aki a házigazda és moderátor szerepét vállalta magára a rendezvényen.

Ennek szellemében külön kiállítás sorakoztatja föl a Millenáris Teátrumában azokat az energiahatékony ötleteket, amelyek segítségével mindenki a saját háztartásában spórolhat vizet, áramot, vagy csökkentheti szemetét. A megoldások egy része még csupán azt mutatja meg, hogy merrefelé halad a jövő, hiszen a berendezések többszázezer forintba is kerülhetnek; de számos olyan ötletet is láthatunk, amely nem kerül pénzbe - és már holnap alkalmazhatjuk otthonainkban.

A Retextil Alapítvány Millenárisra települt kis műhelyében - mint ahogy a szervezet neve is mutatja -, az ide-oda rakosgatott régi göncök újrahasznosítására kapunk tippeket, amelyeket akár helyben ki is próbálhatunk, hogy egy retextil-táskával, -puffal vagy függőággyal térjünk haza a nap végén. Nemcsak textilből, hanem mindenféle háztartási hulladékból (karton, műanyag táska stb.) készíthetünk tárgyakat a műhelyben. Ez a kreatív megoldások sarka: kevesen gondolnák például, hogy a tetra pak-dobozból milyen strapabíró CD-tartó születhet.

Forrás: [origo]

Az ökofarm parkban álló sátrában bioételeket és -készítményeket vásárolhatunk, de itt kint áll majd a szélenergia működését bemutató szélkerék és a "napszakács" is. Ez utóbbi nagyon leleményes kis szerkezet, csak nap kell hozzá, és megsüti a tükörtojást is: tulajdonképpen egy parabolaantennáról van szó, amely a rádiójelek helyett a nap energiáját fókuszálja egy pontba. Az összegyűjtött energia egy sütőt üzemeltet, amelyen - ha november 21-én süt a nap -, néhány fogás talán elkészül a Fenntarthatóság Napján. Szintén a parkban lehet majd kipróbálni a Honda Civic hibridautóját is, jogosítványt senki ne felejtsen el vinni.

A Teátrumban eközben egész nap mennek az előadások és a beszélgetések, ezek közül a legérdekesebben a Beépített energia öt percekben című, fél háromkor kezdődő blokk hangzik, amelyen építészek olyan speciális környezetvédő megoldásokat mutatnak be öt percben, mint a passzív ház, az organikus építészet, az autonóm ház, az ökologikus építészet vagy a függőleges kert.

A különböző beszélgetős-vetítős blokkok közti szünetekben a Strokes zenekar megmutatja, kezükben szinte bármilyen tárgy hangszerré válhat. Zenei kísérletükhöz persze a közönség is csatlakozhat, a szervezők ehhez osztanak fából készült eszközöket.

A Vegyél vissza! akciócsoport pályázatára beérkezett legjobb művekből is láthatunk válogatást a beszélgetések között. A Színes nyíl, Klímakett, Klímadal és Szabadfogású színházi performansz címen meghirdetett klímaakció keretében olyan alkotásokat, produkciókat vártak a jelentkezőktől, amelyek a klímaváltozás veszélyeire és az ellene való védekezésre hívják fel a figyelmet. A beérkezett pályamunkák lehettek dalok, videók, installációk, plakátok, fotók, modellek, sőt performanszok is; a lényeg csak az, hogy kapcsolódjanak a környezettudatossághoz.

Forrás: [origo]
A pályázatra beérkezett egyik mű | Forrás: Vegyél Vissza!

Felelősségvállalás = Pozitív Energia Fenntarthatósági Nap - Millenáris Teátrum (II., Fény u. 20-22.), 2008. november 21. 09.00 - 20.00. A rendezvény ingyenes.