Kacatpop, répanadrág, Madagaszkár: zenei programok az ünnepek között

Vágólapra másolva!
Az idegtépő rohangászás és a nem kevésbé türelmet próbáló családi karácsonyozás után itt az ideje, hogy visszazökkenjünk a régi kerékvágásba. Koncertek, lemezbemutató bulik, szülinap és előszilveszter - annyi program sűrűsödik a következő egy hétben, hogy nem is tudja az ember, merre induljon. Ünnepel az Anima Sound System és a Korai Öröm, utókarácsonyozik az indie-szcéna, persze Péterfy Bori sem maradhat ki a sorozatból, és ez még csak három a két tucat buli közül, amelyet most sorba veszünk.
Vágólapra másolva!

Szélesvásznú elektronika és Anima-szülinap

A hiphop-közeli jazzes elektronikát, hangulatfestő ütemeket és középtempós hangulatokat stb. kedvelőknek ajánlott december 28-án a Trafóba látogatni, ott ugyanis a Realistic Crew mutatja be új lemezét, ami még egyébként nincs is kész, viszont most először lehet majd hallani. A fellépés keretét az immár másodszor megrendezett Cinematour adja, mely során a széttördelt ütemeket szélesvásznú képek egészítik majd ki, amik a "hangok frekvenciájával szinkronban" váltakoznak majd. Krizo és Chabz, a Realistic Crew ütemekért és alapokért felelős magja év elején jelentette meg Overcome című RC-lemezt, sőt, a Guardian is írt róluk, meg a kritikák is többnyire szerették őket. Új, némileg táncosabb, ám a korábbiakhoz hasonlóan sötét és atmoszférikus anyagukat még a stúdióban gyúrják (várhatóan februárban jelentetik meg), az élő verziókban hús-vér dobos csatlakozik hozzájuk, illetve vendégfellépőkre is számítani is lehet, pl. Újoncra a divatos Akkezdet Phiaiból. A rendezvényen fellép a Bootsie Quartet is, azaz a nemrég szintén új lemezt kiadó DJ Bootsie és élő zenekara.

Némileg családiasabb bulinak ígérkezik lesz egy nappal korábban a szintén a hiphop, a funk és a freestyle irányaiba mozgó Budabeats karácsonyi rendezvénye. A netes kiadót huszonévesek hozták létre azért, hogy ingyenes netes kiadványaikkal fizikai megjelenéshez juttassanak más tehetséges huszonéveseket. December 27-én a Tűzraktérben, két teremben hallgathatjuk a Budabeats dj-it és vendégeiket, Gandharvát, Kovacsot, Suhovot, Suefót és Von Yodit, fellép a kicsit jazzes és pszichedelikus, kellemes akármipopot játszó Ez a divat! együttes, meg lesz egy brit vendégelőadó is, Nigel Evans, azaz Flevans, szintén funkot és jazzt játszik. Ugyanezen a napon, kicsit arrébb, a Corvintetőn, a népszerű és szerdai Rewind bulisorozat szombati kiadásán, Cadikkal és Palotaival, szintén egy brit lemezlovas lesz a vendég, az ő neve Ctrl-Z, mint a számítógépes billentyűkombinációnak.

Forrás: [origo]
15 éves az Anima Sound System

December 30-án meg tizenöt éves születésnapját ünnepli a kilencvenes évek meghatározó elektronikus klubzenekara, az Anima Sound System. A Prieger Zsolt vezette csapat felállása sokat változott az évek során, érintette a drumandbasst, a dubot, a jazzt és a világzenét meg egyebeket, remixelt is, dj-ként pedig az utóbbi időben a népszerű indie- és elektródiszkót is kipróbálta Prieger, annak az volt a neve, hogy Punk Goes To Disco. Az Anima Sound System az A38-on lép fel, méghozzá régi dalainak némileg átdolgozott, update-elt verzióival, illetve bemutatkozik az új énekesnő is, Prieger Fanni, akinek ugyanolyan a vezetékneve, mint Prieger Zsoltnak. Az együttes korszerű új dalát meg lehet hallgatni a MySpace-en. Ott lesz még a bulin a Fine Cut Bodies, Tommy Bruthko és MC Phreek is.

Két ajánlat reggae-arcoknak

A jamaikai vonalon mozgó, dubot és reggae játszó Knotty Headznek is lemezbemutatója lesz a két ünnep között, egészen pontosan december 28-án, az A38-on. A Babylon Have No Fruits című lemezt minden odalátogató a belépő jegy mellé kapja majd. A tíztagú és fiatal Knotty Headz zenéjébe itt lehet belehallgatni, a műfaj gyökereibe alászálló csapat az egyik legjobb hazai élő reggae-produkcióvá nőtte ki magát az utóbbi egy-két évben, mindenképpen érdemes megnézni. A bulin a jamaikai zene múltját és jelenét, a skát, a dancehallt, illetve a hiphopot olyan hazai zenekarok közvetítik majd, mint a népszerű Irie Maffia, a Riddim Colony és az Afro Soul Soundsystem.

Forrás: [origo]
Knotty Headz a színpadon

Egy nappal korábban, december 27-én, a Cökxponban PASO klub is lesz, ahol Jr. Brown lép fel a Budapest Riddimmel, valamint dj-zik majd a Sound Sistaz, ők két lány, akik reggae-t játszanak.