Hó, busók és sok fánk - úti tippek hétvégére

Vágólapra másolva!
Most, hogy esett egy kis hó - és reménykedhetünk, hogy a hótakaró megmarad a hét végéig, sőt gyarapszik is -, érdemes kimozdulni egy kicsit a négy fal közül és elmerülni a havas örömökben. Legutóbb, amikor ilyen mennyiségű hó esett, már felkutattuk, hol lehet jól szánkózni, most pedig összeszedtünk  pár úti célt, amelyek környékén ezen a hétvégén valamilyen szervezett mulatság is lesz, és a fakultatív hógolyózás mellett fánkevő bajnoksághoz, farsangoláshoz, kikericses kiránduláshoz vagy harkályfigyelő túrához is csatlakozhatunk.
Vágólapra másolva!

Busójárás és más ötletek, ha már ott járunk

Ezen a hétvégén zajlik Mohácson a busójárás, a legkülönlegesebb magyarországi népszokás. Ilyenkor a mohácsiak szőrös lényeket formázó ijesztő álarcokban, hangos kereplőket forgatva vonulnak fel, sőt, a hagyomány szerint még koporsót is égetnek, és persze a zajos ünneplés kihagyhatatlan része a sok finomság és tánc is. A régi maszkos felvonulás köré ma már messze földön híres, hamisítatlan farsangi karnevál épült, egy igazi turisztikai esemény, amely keretében több napon nézelődhetnek, mulatozhatnak a Mohácsra látogatók. Végig lehet nézni a busómaszk-faragó látványműhelyeket, a busófelvonulást, körbe lehet állni a máglyát, persze lesz népművészeti vásár is. A legizgalmasabb a vasárnapi program (a fesztivál teljes programját itt olvashatod), ezért a mohácsi látogatást érdemes ekkorra időzíteni. Ráérős időnkben is tudunk mit csinálni a környéken: a Duna-Dráva Nemzeti Park óránkénti ingyenes buszjáratot üzemeltet a busófesztivál ideje alatt (kettőkor megy az utolsó, vigyázat!), amely Mohácsról indul, és útba ejti a sátorhelyi Mohácsi Történelmi Emlékhelyet és a kölkedi Fehér Gólya Múzeumot (kár, hogy télidőben kevés a gólya). Ennél egy árnyalattal izgalmasabb programot kínál ez a rokonszenves csapat, amely ingyenes (pontosabban önköltséges) kirándulásokat szervez szinte minden hétre. Ők is mennek Mohácsra a hétvégén (szombat hajnali indulással), lehet még csatlakozni, csak jelentkezni kell. Szombatra pécsi városnézést és harkányi fürdőzést terveznek (a program koppintható, csak szállásról kell gondoskodni előre), vasárnap lehet farsangolni a busókkal.

Forrás: MTI

+ + +

Kikerics-túra Szársomlyón

Még mindig a Mecsekben maradva: nem messze Villánytól fekszik Szársomlyó, ahol Magyarországon egyedül látható természetben a fokozottan védett magyar kikerics. Most meg lehet nézni őket szakértő túravezető segítségével. A túra körülbelül öt kilométeres, a részvételi díj 350 Ft/fő. Jelentkezni itt is kell (szombaton is, vasárnap is indul túra), a fenti linken találsz telefonszámot.

Forrás: [origo]

+ + +

Fánkevés a Pilisben

A fővárostól körülbelül 30 kilométerre fekvő Pilisszentkereszten harmadik alkalommal rendezik meg a hagyományőrző Pilisi Kavalkád Fánkfesztivált, amely az elmúlt egy-két évben igencsak népszerűvé vált a Pilisen kívül is. A fesztivál főként a környéken élő nemzetiségek farsangbúcsúztató népszokásain alapul, vagyis láthatunk sok folklórműsort is, de a lényeg a megdöbbentő mennyiségű fánk, amely köré a farsangi fesztivál gerincét adó programok épülnek (ízelítőül: fánkevőverseny, fánkkirály-választás, finom fánkok versenye stb.) A kétnapos fánkfesztivál meglátogatásához természetesen nem szükséges külön túra, de a mozgásra és friss levegőre vágyók vasárnap egy kirándulás keretében is kiruccanhatnak Pilisszentkeresztre. A Sétafika kirándulásszervező csapat indít túrát a közeli Vaskapu-sziklához -természetesen összekötve a fánkevéssel. (Ezt a kirándulást azoknak ajánljuk, akik bírják a 14 kilométeres távot.)

Forrás: [origo]

+ + +

Még mindig fánk, de most a gemenci erdőben

Február 21-re, szombatra a gemenci erdészeteket összefogó Gemenci Erdőgazdaság tavaszébresztő családi kirándulást szervez farsangi fánkkal, mézkóstolóval, túrázással és persze vonatozással. A gemenci kisvasút látványos nyomvonalon halad, a gemenci ártéri erdőségben kanyarog harminc kilométer hosszan. Egyik végállomása Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban található, innen gördül ki szombaton fél tízkor a gőzmozdonyos, fűtött vagonokból álló vonat a kirándulókkal. A harmadik állomásnál, Malomtelelőnél kezdődik a túra (nem kell megijedni, csak könnyű séta a tanösvényen), míg Lassinál, a következő állomásnál frissen sütött szalagos fánkkal várják a túrázókat. Visszaérkezve a pörbölyi végállomásra mézet lehet nassolni, majd a Vadmegfigyelőnél szarvasokat és egy vaddisznócsaládot etethetnek meg a kirándulók.

Forrás: MTI

+ + +

Harkályfigyelés a Bükkben

Februárban és márciusban választanak párt és területet maguknak a harkályok, ezért ilyenkor nagyon aktívak, erdőben járva úton-útfélen megütheti a fülünket a kopácsolás. A Bükki Nemzeti Park ebben az időszakban harkályfigyelő túrákat szervez, február 25-én például iskoláscsoportokat várnak a túrával egybekötött előadásra és odútakarításra, de a hétvégén mi magunk is elindulhatunk harkálynézőbe. Itt vagy itt kapunk bővebb információt arról, merre érdemes indulni.

Forrás: MTI

+ + +

Kockázatvállalóknak: jeges szurdoktúra

Most ki lehet próbálni, milyen a Rám-szakadék télen. Szintén a Sétafika csapata szervezi azt a túrát, amelyik a Visegrádi-hegység legszebb részein halad végig (Lajos-forrás, Prédikálószék, Rám-szakadék, Dobogókő), igaz, hogy összesen 21 kilométer a táv (és ebben bőven van emelkedő is), de megadott helyeken ki lehet szállni, tehát igény szerint összeállíthatjuk magunknak a túra könnyebb változatát. (Viszont előre jelentkezni kell!) Ha kedvet kaptál a túrázásokhoz, itt vagy itt nézelődhetsz tovább, sok ötletet találhatsz, amelyek alapján saját magad is összeállíthatod az útitervet.

Forrás: MTI