Veszíts el egy könyvet! Nagy könyvelhagyó nap

Vágólapra másolva!
"Utazó könyv vagyok! Nem hagytak el. Azért utazom, hogy kapcsolatokat teremtsek. Olvass el, és hagyd, hogy mások is megtaláljanak!" - olvasható azoknak a könyveknek a belsejében, amelyek belekerültek a nemzetközi könyvelvesztő mozgalom körforgásába. A játék magyar változata éppen egyéves, ennek alkalmából március 25-én Nagy könyvelhagyó napot szerveznek az ötletgazdák új honlappal és dedikált könyvekkel. Könyvrecycling magyar módra.
Vágólapra másolva!

A BookCrossing nevű könyvelvesztő mozgalom ötlete 2001-ben született meg Ron Hornbaker és felesége, Kaori fejében, amikor látták, milyen népszerű a WhereGeorges.com nevű jópofa site, amelyen amerikai bankjegyek útját lehet követni, vagy a PhotoTag.org, ahol meg eldobható fényképezőgépeket. Elkezdtek gondolkozni azon, hogy mi az, ami hasonlóképpen vándorolhat kézről kézre, és az emberek örömmel követik figyelemmel, hogy egy-egy darabja merre jár a világban. Nem kellett sok idő, hogy a tömött könyvespolcra tévedjen a tekintetük.

A 2001-ben elindított mozgalom nagyon gyorsan sikeres lett, és bizonyította, hogy a könyv nagyszerű eszköz arra, hogy összekapcsolja az embereket a világban. Csupán három év kellett hozzá, hogy a "bookcrossing" közkeletű kifejezéssé váljon, és az Oxford szótárába is bekerüljön. (Itt olvashatod, mit ír róluk a Wikipedia.)

A játék nagyon egyszerű: keress egy könyvet a könyvtáradban, amelyet szerinted más szívesen olvasna; ragaszd bele a mozgalom sárga logóját ábrázoló matricát, amin egy jókedvű könyv szaladgál a pálcikalábain; majd pedig hagyd el valahol a kötetet. Ottfelejtheted egy parkban a padon, egy kávézóban vagy a vonaton. Annyi a dolgod, hogy regisztrálod a honlapon a matricán található azonosító (BCID: BookCrossing-ID) kód segítségével. Aki megtalálja a könyvet, szintén regisztrálja, hogy hozzá került a könyv, és miután elolvasta, ő is elhagyja valahol, és így a könyv elindul vándorútjára, amelyet a honlapon követni lehet.

A mozgalom magyar változatát éppen egy évvel ezelőtt indította el az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az egyéves születésnapot új honlap bevezetésével és egy csomó híres író dedikált köteteinek útnak indításával ünneplik a szervezők. A március 25-én induló honlap egyébként seregnyi más funkcióval is bír; többek között összefogja az ország összes könyvtárhasználóját, lehetőséget adva, hogy mindenki keresgélhessen a magyarországi könyvtárak adatai és könyvei között, illetve kibeszélje az olvasottakat, vagy éppen másokkal együtt rajongjon egy-egy-kötetért.

Forrás: BookCrossing

Március 25-én, a Nagy könyvelhagyó napon Orosháza mellett tizennégy másik település könyvtára szervez "könyvelhagyásokat", ráadásul neves írók ajánlották fel dedikált könyveiket e nemes célra, például Vámos Miklós és Závada Pál. Ha te is szeretnél elveszíteni egy könyvet, annyi a dolgod, hogy letöltesz egy elveszítési nyilatkozatot a honlapról, beragasztod a könyvbe, és otthagyod valahol.

____________________________________________________

Ahol biztosan lesznek ezen a napon elveszett könyvek:
- Budapest
- Kecskemét
- Dunaharaszti
- Dunakeszi
- Keszthely
- Gyergyószentmiklós
- Szentendre
- Gyula
- Mór
- Szeged
- Tótkomlós
- Szombathely
- Orosháza
- Salgótarján