Tapasbár és Jazzanova a fővárosi műjégpálya betonján

Vágólapra másolva!
Csónakázótó idén sem lesz a Városligeti Műjégpálya helyén, trendi szórakozóhely viszont igen: június 9-én nyílik a Terasz'09 elnevezésű szabadtéri létesítmény. Színpadára Novák Péter válogatta a produkciókat, a program kiugróbb pontjai a nujazz-alapbanda Jazzanova, a balkánpop-partizán Shantel és a híres Moszkvai Balett fellépése, de a hazai formációk is meglepő koprodukciókkal jelentkeznek, a Kaukázus zenekar például a Szegedi Kortárs Balettal lép föl, a Quimby Shakespeare-darabban működik közre. A koncertek mellett a látványkonyha, a pálinka- és a borterasz, a szusi- és a tapasbár áldásait is élvezhetjük a napernyők alatt. Programajánló.
Vágólapra másolva!

A főváros meglévő nagyobb szabadtéri színpadai - Városmajori, Margitszigeti - mellé idén nyáron egy új társul, ez a ami annyiban különbözik a többitől, hogy csupán június végéig, azaz szűk három hétig üzemel, de addig majdnem minden nap nívós produkciót fogad be. "Egy elbutult, elhülyült, felhígult, ostoba világban is kell időt szánni a lélekre, elmére" - mondja hevesen Novák Péter a Terasz'09 reklámszpotjában, és kénytelenek vagyunk igazat adni neki, az általa válogatott programok a nyári színpadokon szokásos bohózatokhoz, operettekhez képest valóban progresszívebbek, és az elmét célozzák meg.

A Terasz'09 valószínűleg nemcsak programjai, de Gasztro-tér fantázianevű vendéglátóipari szekciója révén is népszerű lesz a fővárosiak körében, hiszen az enyhet adó napernyő, az alkohol és a grillbár vonzerejét nem lehet túlbecsülni, de összeállításunkban mégis inkább a művészeti produkciókról szólunk, méghozzá abban a szubjektív sorrendben sorolva fel őket, ahogy a jegyvásárlás gombot szerintünk sürgős megkeresni.

1. Jazzanova feat. Paul Randolph - június 14. Jegyár: 3200-5500 Ft

A műfajteremtő német dj/remixer/producer-kollektíva a nujazz egyik hivatkozási alapjának számít, az osztrák Krueder&Dorfmeister duóval vagy a Thievery Corporationnel szokták őket egy lapon említeni. Andalító, néhol jazzy jellegű, hangminta-alapú zenét csinálnak, és bátran bevetnek afrobeat-, funk-, r'n'b-, soul-elemeket is. Jó pár számukban vendégénekesek vokáloznak, például Ben Westbeech a nagyszerű I Can See-ben vagy Leon Ware soul-legenda a Rockin' U Eternally-ban. Legutolsó lemezük, az Of All The Things tavaly októberben jelent meg. Ha Frank Sinatra vagy James Brown dj lett volna Berlinben, tuti ilyen lemezt csinált volna, mint ez: oldskúl, nagyvonalú, hűvös és profi. Budapesti fellépésükre magukkal hozzák detroiti zenész barátjukat, a brazil származású Paul Randolphot, aki énekel és basszusgitározik is, és a Let Me Show Ya című számban dolgozott együtt a német formációval.

+ + +

2. Shantel & Bucovina Club Orkestar - június 9. Jegyár: 2400- 4300 Ft

Volt egyszer egy bukovinai ősöktől származó frankfurti dj, neve Stefan Hantel, aki jó érzékkel rájött, hogy érdemes a kiégett technót jó bőven meglöttyinteni a Boban Markovicék és társaik révén egyre divatosabb és népszerűbb balkáni romantikus punkkal, ebből lettek híres Bucovina Club nevű klubestjei. Stefan barátunk jól számított, népszerűsége okán ma már méltán titulálhatja magát a balkánpop királyának, át is nevezte magát Shantelnek. Receptje: arab, zsidó, cigány és délszláv folklór, dub és house, ebből lesz a hamisítatlan Shantel-féle balkándiszkó. Most legújabb anyagát, a Planet Paprika-t mutatja be a magyar közönségnek.

+ + +

3. Mi ez a hang? Dzsesztetés, Katona József Színház - Krétakör Színésztánczenekar - június 13. Jegyár: 1800-3900 Ft

A dzsessz történetét bemutató zenés darabot a Katona József Színház gárdája kifejezetten az A38 hajóra készítette, ennek megfelelően kellemes, nyári előadás, amelyet Fenyő Iván egyenesen Máté Gábor legjobb rendezésének nevezett. A szereplőgárda a Katona legtehetségesebb fiatal színészeiből áll össze: Pelsőczy Réka, Jordán Adél, Rezes Judit, Nagy Ervin, Fenyő Iván, Keresztes Tamás, Kocsis Gergő vesznek részt a produkcióban, az idősebb generációból pedig Lázár Kati és Szacsvay László fakad dalra. Különlegesség, hogy ezúttal a jelenleg nem túl aktív Krétakör Tánczenekar tagjai is feltűnnek a produkcióban. Zenetörténelem, humor, orfeum, melodráma.

+ + +

4. Budapest Bár - június 17. Jegyár: 1800-3900 Ft

A Budapest Bár formáció 2007 őszén alakult, de rövid idő alatt olyan népszerűségre tettek szert, hogy koncertjeikre most már hónapokkal korábban kell elkezdeni jegyeket vadászni. A zenekar kitalálója és lelke, Farkas Róbert nemrégiben érkezett vissza Brazíliából, a zenekar tehát most belefogott a bősz koncertezésbe (május 27. Katona, június 10., 14. A38, június 17. Terasz'09), és a második lemezt is elkezdik felvenni, félig élőben. Ha valaki nem ismerné őket, gyorsan elmondjuk, hogy a magyar underground zenei élet kiválóságai régi kávéházi dalokat, filmslágereket dolgoznak fel, és iróniával, humorral a mai fül számára is élvezetes modern sanzonokká formálják át őket. Nagy slágerük volt a Szívemben bomba van, amit Németh Juci (Nemjuci) és Kiss Tibi (Quimby) adott elő, sűrítményét adva három percben a Budapest Bár ironikus zenei koncepciójának.

+ + +

5. Harcsa Veronika, Póka Angéla, Váczi Eszter és Dés László - június 18. Jegyár: 1800-3900 Ft

Három nagyszerű dzsesszénekesnő Dés László válogatott dalait énekli, ez jól hangzik, főleg a hölgyek miatt: a csodaszép hangú Harcsa Veronika amilyen őzike külsejű, olyan sok jó zenei ötlettel van tele, és egészen jó menedzsernek is bizonyul, Japánban szétszedik a dzsesszrajongók, és Magyarországon is az egyik legnépszerűbbnek számít a maga műfajában. Váczi Eszter Geszti Péter Jazz + Az formációjában tűnt fel, de régóta énekel a popos jazzy formáció, a Szörp, illetve hét éve a nevét viselő, akusztikus dzsesszt játszó kvartett élén. Most szólólemezt is kiadott, amelyen saját szerzeményeit adja elő. Póka Angéla a női trió dögös, altos pólusa. A karakán énekesnő a Megasztárban tett szert ismertségre, azóta kicsit háttérbe szorult, de most Szabó Győzővel játszik egy kétszereplős mini-musicalben. Gyönyörű mély hangja és erős kisugárzása van. Jók lesznek a lányok együtt. Dés váltott hangszeren kíséri őket minden számban, és Geszti Péter is ott lesz a színpadon, ő átvezető szövegeket fog mesélni.

+ + +

6. Rendhagyó Prímástalálkozó és az Etno Dívák (Szájról szájra) - június 10. Jegyár: 2600-4200 Ft

Bár a szaxofonos Dresch Mihályról, a cimbalmos Balogh Kálmánról vagy a Naprában és a Barbaróban játszó Both Miklósról a dzsessz, illetve a rock is eszünkbe juthat, most népzenét fognak játszani olyan kollégákkal kiegészülve, mint a hegedűvirtuóz Pál István "Szalonna", az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázs vagy a komoly és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. Az este különlegessége, hogy a Szájról szájra projektben együtt éneklő három énekesnő, Herczku Ági, Szalóki Ági és Bognár Szilvia most újra összeáll, és Etno Dívák néven fogják adni a koncerthez a hangjukat.

+ + +

7. Csík, Kiss Tibor, Ferenczi György, Rackajam - június 25. Jegyár: 1800-3400 Ft

A húszéves Csík zenekar remek Kispál és a Borz-, valamint Quimby-feldolgozásaival őrülten népszerű lett az utóbbi időszakban. Nekik köszönhetjük, hogy kiderült, a Quimby Most múlikpontosan című, csalafinta nótája valójában egy igazi, szomorkás magyar népdal, és ez nem kevés - több százezer, eddig csak rock-koncerten ugráló embert hajlítottak ezekkel a dalokkal a magyar népzene irányába. Ezúttal éppen a Quimby frontembere, Kiss Tibor fog velük tartani a színpadra, Ferenczi György szájharmonikással egyetemben, aki legutóbb szellemes rock/hiphop/blues/reggae Petőfi-feldolgozásaival aratott sikert.

+ + +

8. Szegedi Kortárs Balett & Kaukázus - június 20. Jegyár: 1800- 4900 Ft

A Homo Ludens című táncelőadás a Szegedi Kortárs Balett egyik korai darabja volt, a Megatánc zsűrijéből is ismert Juronics Tamás koreográfus rendezte 1996-ban, és hamar népszerű lett, mivel a sokak számára érdektelen kortárs táncot érthető, szórakoztató formába csomagolta. A darab ötperces etűdökből áll, mindegyik jelenet egy-egy pofonegyszerű emberi helyzetet mutat be ironikusan. A férfi vécécsészében álldogálva vall szerelmet, a nő guruló alkalmatosságon állva tangózik, hogy magasabbnak tűnjön. A jeleneteket a zenetörténet olyan ismert slágerei festik alá, mint Nino Rota What Is A Youth című betétdala, Astor Piazzola egyik tangója, Elvis Presley vagy Lenny Kravitz egy-egy száma. Novák Péter szervező szerint a környezettudatos és globalizációellenes alternatív popzenét játszó Kaukázus zenekar szemlélete hasonlóan ironikus, ezért egy színpadra terelte őket, ez lesz június 20-án.