Folk és furmint a Somló tövében - nyerj jegyet a Somló Hangja fesztiválra!

Vágólapra másolva!
Jó néhány példa bizonyította már, hogy nem válik kárára egy zenei fesztiválnak, ha bortermő hegyek tövében szervezik meg. Ezen a nyáron egy újabb borvidék gazdagodott hasonló rendezvénnyel: július 15-19. között először rendezik meg a Somló Hangja fesztivált a Bakonytól nem messze magasodó Somló domb tövében, a dobai Erdődy-kastély parkjában. Az első alkalommal megrendezett fesztivál annyiban egyedi, hogy se nem koncertekkel feldobott borseregszemle, se nem borozós zenei fesztivál, hanem valahol a kettő között áll, a kóstolás és a koncert egyenrangú főszereplője a négynapos fiesztának. A kóstolásra váró borok az ország számos pontjáról érkeznek, a nép- és a világzenei palettán pedig olyan nevek villannak fel mint a Ghymes, a Csík zenekar, a Makám, a Nikola Parov Quartett, a Los Andinos, az Etnorom vagy a Hot Jazz Band. Játékunkon minderre most jegyet nyerhetsz!
Vágólapra másolva!

Magyarország huszonkét bortermő vidéke közül 550 hektárjával területileg ez a legkisebb, hiszen a Somló igaziból egy szerény, alig 500 méter magas dombocska csupán, amely a Kisalföld síkságából bukkan ki a Bakonyhoz közeledvén. Azonban ez a kis bazaltbucka a Badacsony ikertestvére, mindketten a Balaton-felvidék bazaltterületéből nőttek ki, és gazdag vulkanikus talajukon jól megterem a szőlő. Az itt készült bort régebben a tokajival emlegették egy napon - azok közül is a száraz szamorodnival. Az egykoron sommal borított hegyen - innen a Somló név - teremnek máig a leghíresebb italai fehérek, például az eperillatú olaszrizling, a kellemesen kesernyés ízű hárslevelű, a tüzes furmint és a zamatos chardonnay.

A leghíresebb mégis a juhfark, amelyet a hagyomány a nászéjszakák boraként tart számon. A legenda szerint Mária Terézia parancsára az ifjú Habsburg főhercegeknek nászéjszakájukon egy pohár somlói bort kellett fogyasztaniuk férfiasságuk megőrzésére és fiúutód nemzése érdekében. Ezeket, és az ország többi, huszonegy bortermő vidékéről érkezett borokat lehet ízlelgetni sokfelé a fesztivál helyszínén, a Somló-hegy karimáján fekvő, a dobai kastélyt övező csodaszép környezetben, illetve a dombon elszórt pincészetekben, amelyek a rendezvény ideje alatt nyitott kapukkal és hűs borokkal várják a fesztiválozókat.

Ami a zenét illeti, a Somló Hangja fesztivál profilja egyértelműen a nép-, illetve a világzene. Fellép a négy nap alatt például a régóta pályán lévő, a szélesebb köztudatba mégis zseniális Quimby- és Kispál-feldolgozásaival berobbant Csík zenekar, Nikola Parov, a sokoldalú bolgár zenész és együttese - énekhangjuk Herczku Ági lesz, aki a Dresch Mihály, Balogh Kálmán és Both Miklós alkotta Prímástalálkozón is dalra fakad Korpás Évával. Dreschékről általában világzenei, dzsesszes hangzás jut eszünkbe, a hármas ezúttal azonban kizárólag népzenét játszik.

Dzsessz is lesz, a Hot Jazz Band az 1920-as, '30-as, '40-es évek jazz, swing és dixieland világába röpít vissza. A sokszor etnodzsessz címkével ellátott Makám együttes úgy hozza létre magyar népzenéjét, hogy muzsikájában a legkülönfélébb balkáni, török, zsidó, afrikai és távol-keleti dallamok lüktetnek. Fellépnek még sokan mások, egy ilyen össznépi mulatságról a cigányzene sem hiányozhat (Etnorom, Romano Drom), a '84 óta Ghymes néven futó zenekart pedig nem kell bemutatni.

A koncerteken kívül filmes programok is lesznek: a Kultúr-Házimozi házigazdája Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója lesz, vele rövid-, animációs- és rajzfilmeket nézhetünk, Szomjas György kultfilm-rendezővel (Kopaszkutya, Talpunk alatt fütyül a szél, Roncsfilm) pedig Vagabond és Rosszemberek című opusza után beszélgethetünk. A négynapos fesztiválon minden korosztály megtalálja a kedvére valót: a kicsik lovagolhatnak, bárányt, kecskét, kutyát simogathatnak, kipróbálhatják az íjászat csínját-bínját. Lesz sok közszemlére állított és megvásárolható váró portéka (több mint húsz kiállító borász), érdekesség, kézművesek és őstermelők had, színházi előadás, táncház, egyházzenei koncert. Hiányérzet aligha marad, a több mint száz programból mindenki kedvére válogathat.

A fesztivál helyszíne, a dobai Erdődy-kastély

A vidék kiválóan alkalmas kirándulásra, túrázásra, sárga turistajelzés szövi át a környéket, nem lehet eltévedni. A domb déli oldalán áll a híres, 300 éves villámsújtotta hársfa matuzsálem és a Szent Margit-kápolna, a Somló búbján meg vadregényes várrom magasodik, ami olyan, mintha tündérek titkos búvóhelye lenne. A vár Kinizsi Pálé, sőt Bakócz Tamásé is volt egykor, most cudar állapotban van. A somlói rom is részt vesz a veszprémi várak által indított pecsétgyűjtő vártúra játékban, ha van időnk, messzebb is elirándulhatunk, hogy begyűjtsük a cseszneki, nagyvázsonyi vagy szigligeti pecsétet is. A közeli Somlószőlősön is van egy szemrevaló kastély, a Zichy-család tulajdonában állt valamikor.

A Somló Hangja fesztivál - amelyet három szervezet hozott össze idén először: az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a Somlóhegy Alapítvány és a Tornai Pincészet - egy nagyobb, faluturizmust fejlesztő projekt része. Tulajdonképpen a népművészeti jellegű Kiscsőszi Pajtafesztiválból nőtt ki, amely közvetlenül a Somló Hangja előtt ér véget.

Somló Hangja fesztivál - 2009. július 15-19. Jegyár: 1500 Ft (napijegy), 4500 Ft (négynapos bérlet), 14 éves kor alatt ingyenes.