Gabriella Cilmi, Macy Grey és Guano Apes a SZIN-en

Vágólapra másolva!
Jó érzékkel csípte el a SZIN szervezőbrigádja a popslágereket gyártó fiatal Gabriella Cilmit, és a jellegzetes hangú családanya, Macy Gray sem járt még Magyarországon. Ezen kívül az újraalakult Guano Apesnek és a nagy mennyiségű balkáni népipunknak lehet örülni, ez utóbbit a Russkaja és a !Deladap előadásában lehet élvezni a két hét múlva kezdődő szegedi fesztiválon. Újratöltős műanyag poharak és hippihangulat augusztus 25-30. között a régi híd újszegedi lábánál, a strandfürdőben. A napijegy durván fele a Szigetének, nem rossz üzlet.
Vágólapra másolva!

Két hét múlva kezdődik a nyári fesztiválszezont záró Szegedi Ifjúsági Fesztivál (SZIN) az újszegedi partfürdőben. Ebben az évben meglepő módon egy igazán aktuális és népszerű fellépőt hívtak le Szegedre a szervezők: Gabriella Cilmi legalább egy számát mindenki kívülről fújja az ismert dezodorreklámból. A telt hangú, szemtelenül fiatal ausztrál énekesnő a sikert hozó Sweet About Me című számával másfél éve tűnt fel, azóta pedig igen gyorsan igen jó társaságba keveredett: 2008-as turnéján a Nouvelle Vague-ot és a Sugababes-t kísérte, énekelt James Blunt, az R.E.M. és a Kaiser Chiefs előtt, idén nyáron pedig meghívást kapott a fesztiválok fesztiváljára, a Glastonburyre is (az oldalt látható kép is ott készült róla).

Szokás őt karakteres hangja és jól működő, lendületes popdalai miatt Amy Winehouse-hoz hasonlítani, de egyelőre ő még nem keveredett annyi botrányba, mint brit kolleginája. Gabriella Cilmi éppen második albumán dolgozik, aminek produceri munkálataira a Gnarks Barkley duó fehérebbik, szakállas tagját, a szupertálentum Danger Mouse-t szeretné megnyerni, ami jó ötlet, a pasasnak nincsenek skrupulusai, ha zenéről van szó: kevert már zseniális mashupot Beatlesből és Jay-Z-ből.

A SZIN másik hihetetlen hangja Macy Grayé lesz: ő ugyan egy cseppet idősebb, de a hangja olyan, hogyha a telefonkönyvet énekelné recitativóban, az is nagyot szólna. Első albumát háromgyermekes családanyaként vette föl 32 éves korában: az 1999-ben megjelent On How Life Is és az I Try című szám az utóbbi évek egyik legjobb női bemutatkozása volt, és rögtön hatalmas siker lett.

Pedig véletlenül fedezték fel énekhangját: szívességből ugrott be felénekelni egy demót, mikor Los Angeles-i zenészbarátai épp elvesztették énekesnőjüket. Öt albumot készített el azóta, a legújabb The Gray Life címmel tavaly jelent meg. "Ez lesz a legnagyobb visszatérés, amit valaha láttatok" - vezette fel az énekesnő lemezét.

A fesztivál harmadik sztárfellépője a 2005-ben feloszlott, idén újjáéledt, és ismét koncertező Guano Apes, a bandát állítólag a Sziget is magának akarta. A német gördeszkás punk zenekar valamiért Kelet-Európában máig nagy népszerűségnek örvend, 1999 és 2002 között minden évben felléptek a Szigeten, meg jártak a Pecsában is.

Visszatérésük eléggé váratlan, hiszen Henning Rümenapp gitáros kereken kijelentette négy évvel ezelőtt: "nincs kilátás további közös munkára". Meglepetésszerűen, minden előzetes bejelentés nélkül bukkant fel nevük idén februárban a Nova Rock elnevezésű osztrák fesztivál honlapján, a fellépők között. Ezt követően az együttes hivatalos honlapján sorra jelentek meg az európai fesztivál-fellépések időpontjai, és a tagok új lemez készítését sem zárták ki.

Fellép a SZIN-en az osztrák Russkaja zenekar, amely egyrészt arról ismert, hogy orosz ska-bandának álcázza magát, emiatt tagjai piros fellépőruhában és oroszul kiáltozva ugrálnak a színpadon, másrészt őrülten bulizós koncerteket szoktak adni, ezt Magyarországon már tucatnyi alkalommal megtették, nagy sikerrel. A Russkaja majdnem olyan jó szakértője a nekivadult, kelet-európai gyökerű népi pogózásnak, mint a műfaj klasszikusa, a Leningrad, annak ellenére, hogy a tagok többsége bécsi.

Forrás: [origo]

Szintén az osztrák fővárosból érkezik a nuroma !DelaDap, ami a tradicionális cigányzenét vegyíti kreatív és szórakoztató módon a dzsesszel és az elektronikával. De a műfajválogatásra bőven van még lehetőség: drumandbasst nyom a Black Sun Empire-trió, és itt lesz a breakbeat egyik legnevesebb képviselője, az Evil Nine is. A zárónapon pedig a világ legmagasabb dj-e (215 cm!), Spiller adja meg az alaphangulatot.

Az idei SZIN a negyvenéves Woodstock fesztiválra emlékezik, a helyszínek közé be is került a Woodstock Remember Stage, ahol augusztus 25-én, a mínusz egyedik napon egész nap emlékkoncertek váltják majd egymást. Fellép Janis Joplin és Jimmy Hendrix korhű mása, valamint a Doors Emlékzenekar, illetve Bluestock best of Woodstock formáció, ami az eredeti fesztiválon elhangzott dalok közül válogat. Lesz hippi-divatbemutató, jelmezes (Wood)házasság, és az egymást követő napokon hajnali kettőkor levetítik a négyórás vágatlan Woodstock-filmet, amiből a legendás fesztivál minden apró titka kiderül, például az is, hogy hatalmas káosz volt, az emberek egy közeli tóhoz jártak fürödni, mert nem volt elég tisztálkodási lehetőség a táborban, a kaját helikopterekkel kellett becsempészni, mert az utakon sem lehetett közlekedni, mindennap zuhogott az eső, és volt olyan fellépő, aki azért mondta le a koncertet, mert nem akarta, hogy megrázza őt az áram.

Persze nem marad ki a programból az évek óta hagyományos Nájtmúvi sem. Az idei éjszakai, medencés filmezéshez nagyon vegyes programot állítottak össze. Svéd romantikus filmtől, hollywoodi vígjátékig minden van, de ha más miatt nem is, a hangulatért megéri. Szintén tradíció az Esélyek Kertje, ahol minden nap más témát dolgoznak fel előadások, színi produkciók keretében, kezdve a bűnüldözéstől a fogyatékosságig. Napközben pedig lehet masszíroztatni vak masszőrrel, beszélgetni mozgássérült élsportolóval vagy jelnyelv-oktatáson részt venni.

Tavaly is hangsúlyos volt az ökovonal a rendezvényen, idén ez még inkább így van, például újratölthető műanyagpohárban kapja mindenki a sört. Mivel a félliteres pohárért betétet fizettünk, senkinek nem lesz érdeke, hogy eldobálja. Az evőeszközök és a kisebb űrtartalmú poharak komposztálható anyagból készülnek, így ezeket szelektíven kell gyűjteni a fesztivál területén. Épül sörkollektor (sörös dobozokból napkollektor), lesz faültetés, telekocsi-rendszer, és fair trade-kávézókat is felállítottak. Az öko-kihágókat a Zöld Rendőrség fogja "büntetni".