Kiállítás, robot, divat: október elején Design Hét

Vágólapra másolva!
Fadinoszaurusz, komposztálható pelenka, extravagáns kalapok, designtúra és robotkonferencia - október elején egy csomó izgalmas esemény szerveződik a design köré. Megmutatjuk, mit nem érdemes kihagyni október 1. és 10. között a Design Hét programjaiból.
Vágólapra másolva!

A Gödör Klub mellett, a volt autóbusz-pályaudvar épületében egész októberben látogatható a Design az élhető jövőért kiállítás, ahol olyan tárgyak sorakoznak fel, amelyeknél a formatervezés a környezetvédelem szolgálatában áll, például látható itt komposztálható pelenka és szállítható szélgenerátor. Mellette, a Gödör Klubban gyártóra váró ötletes magyar termékeket állítanak ki, és itt ünnepli interaktív kiállítással az IKEA is húszéves magyarországi múltját. Ha pedig a Gödör melletti füves területen egy hatalmas, fából készült dinoszauruszt látunk, ne csodálkozzunk, ez is a Design Hét egyik tárlata. Most rendezték meg először a Wood Fesztivált, ahol a résztvevő csapatok egy kilométernyi fenyőlécből hoztak létre összecsukható vagy szétszerelhető szobrokat és installációkat. A legnagyobbat, egy 16 méteres dinót ki is állítottak a füvön (készítette Szőke Gábor Miklós képzőművész és csapata). A közeli Aron Design Store-ban pedig híres formatervezők híres karóráit lehet megnézni.

Magyar Formatervezési Díj a formatervezési szakma legrangosabb elismerése, az éves díjkiosztó és az aktuális nyertes munkákból nyíló kiállítás a Design Hét kiemelt eseménye. Minderre ebben az évben a Néprajzi Múzeumban kerül sor október 5-én. Ugyanitt látható a Tárgyas ragozás című kiállítás, amely a népi kézműves és a modern formatervezett tárgyakat és készítésüket hasonlítja össze (csak október 1. és 10. között). A gyerekeket pedig hétvégenként minden délután játékos designfoglalkozás várja a múzeumban.

Minden évben a fesztivál vendége egy neves külföldi designer, idén a sztárvendég Paola Navone olasz tervező, akinek bútoraiból a Roomba Home Culture-ban (V., Arany János utca 29.) nyílik kiállítás. (A designer október 8-án előadást is tart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.)

Akit érdekel a város történet vagy az építészet, ne hagyja ki a designtúrákat, az idei Design Héten több is indul. Október 2-án felfedezhetjük a főváros egyik izgalmas épületét, az évek óta elhagyatottan álló Átrium mozit és a Margit körút egyik Bauhaus-csodáját. Október 3-án a régi Broadway moziba indul túra, következő hétvégén pedig a Magyar Állami Operaház díszletműhelyébe és a MAFILM fóti díszlet-komplexumába lehet bekukkantani.

A Design Héten a divat is fókuszba kerül, számos kiállítást és divatbemutatót rendeznek ebben a tíz napban. A neves kalaptervező, Bara Marianne kreációi a Mono Fashion Store-ban (V., Kossuth Lajos u. 20.) lesznek kiállítva, a divattervező Makány Márta stúdiójában (V., Báthory utca 18-20.) pedig közelről lehet megnézni a vörös szőnyegen és elegáns gálákon viselt ruhakölteményeket. Október 1-jén az Iparművészeti Múzeumban nyilvános divatbemutatón vonulnak fel a Manier őszi-téli kollekciójának darabjai. A Manier stúdiójában (VI., Hajós utca 12.) fiatal iparművészek és divattervezők mutatják be munkáikat be október 4-én este - diákon. A Code-Decode Showroomban (VI., Nagymező u. 9.) a Design Hét ideje alatt a stylist szakma mutatkozik be, a kreatív szakemberek minienteriőrök formájában nyújtják át névjegyüket.

Az Elektrotechnikai Múzeumban (V., Kazinczy u. 21.) a robotok köré szerveződnek a programok. Lesz előadás (október 7-én és 8-án), robotkonferencia (október 6-án) és gyermekfoglalkozás (október 2-án), ez utóbbin a téma iránt érdeklődők saját, működőképes robotot készíthetnek szervomotorok és szenzorok segítségével, és az elkészült darabot haza is vihetik. A Közlekedési Múzeumban a számítógépes játékokról szerveznek előadásokat (október 7-én és 9-én) Hódító karakterek címmel.

Ajánlunk két izgalmas színházi előadást is. Érdekes ötlet egy képzőművészeti-építészeti stílust előadóművészetté párolni - pont erre vállalkozott Demcsák Ottó, a Győri Balett egyik alapító tagja, Szépvölgyi Viktória rendező és Zságer Balázs, a Zagar zenekar frontembere, akik Moholy-Nagy László és a Bauhaus ihletésére egy különleges táncos elektroszimfonikus árnyjátékot alkottak, Negatív varieté címmel. Az előadás október 6-án látható a Millenáris Teátrumában. Szűcs Edit jelmeztervező és iparművész divatszínháza október 1-jén és 2-án vendégszerepel a Trafóban.

Végül egy praktikus kérdés: ha már design, hol is lehet ezeket a termékeket megvásárolni? Természetesen - akárcsak az év más napjain - most is kaphatók az összes designboltban, a tervezők üzleteiben és bemutatótermeiben. Azonban most, a fesztivál ideje alatt a boltok többsége (itt a lista) akciót hirdet, átlagosan húsz százalék engedményt kínálva a termékek árából. Ezenkívül több vásár is lesz a Design Héten, ahol egy helyen több tervező munkájával is találkozhatunk: október 3-án Kreatimm az Iparművészeti Múzeumban, következő vasárnap, 10-én a Gödör Klubban WAMP. A Möbelkunst designturkálójába pedig vásárlási cél nélkül, csak nézelődni is érdemes elmenni, mindkét hétvégén nyitva lesz (Kemikál ipartelep, IX., Tagló utca 11-13.).