Érdekes épületek nyomában

Vágólapra másolva!
Jártál-e atomerőműben, kékfestő műhelyben, szélmalomban, porcelángyárban, a Vígszínház öltőzőjében, a sárospataki kollégium tantermeiben? Most mind megteheted, szeptember 15-16-án a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvény keretében Magyarország több mint kétszáz település izgalmas épületei és intézményei tárják ki kapuit az érdeklődők előtt.
Vágólapra másolva!

A franciák találták ki vagy húsz éve, hogy az év egy napján a közönség bemehet olyan közintézményekbe, amelyek egyébként zárva vannak a hétköznapokon. Az ötlet lényege, hogy minden épület ingyenesen legyen látogatható, és dolgozói tárlatvezetés vagy kiállítás segítségével kalauzolják a látogatókat. Magyarországon 1999 óta rendezi meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Kulturális Örökség Napjait, tavaly a szocreál építészeti jelenségei köré szerveződtek a programok, idén "Haza és haladás" címszó alatt a reformkor és a klasszicizmus kerül középpontba a szeptember 15-16-i hétvégén.

A két napon 260 magyarországi településen mintegy 650 helyszínre kukkanthatunk be, nagy részük olyan épület, ahova máskor nem sétálhatunk csak úgy be: Gróf Degenfeld szőlőbirtoka, magánkézben lévő vidéki kúriák vagy éppen állami, ám nem felújított kastélyok. Megnyílik az érdeklődők előtt nemcsak a különleges edelényi L'Hullier-Coburg-kastély, a keleti országrész legszebb barokk vára, de a nádasladányi, a dabasi reformkori kúriák is, sőt nem mindennap látogathatjuk meg a nemzeti radioaktív hulladéktárolót sem Bátaapátiban, izgalmas program, egyéni felelősségre. Kuriózum a dél-alföldi szélmalmok nyitvatartása is, nemcsak a skanzenben lehet ám ilyeneket látni.

Más helyszínek nyitva állnak az év más napjain is, azonban most különböző programokkal, koncertekkel, játszóházzal, tárlatvezetéssel várnak bennünket mindenhol, például a budapesti Néprajzi Múzeum szakrális művészeti héttel készül. Kirándulással köthetjük össze a különleges épületek utáni nyomozást, az alföldi túrába a szélmalmok mellett meglátogathatjuk a tiszaalpári rekonstruált Árpád-kori falvat és a tiszakécskei kékfestő műhelyt; vagy szóba jöhet egy déli útvonal Ozorai Pipo várával, Zsolnay-gyárral, paksi atomreaktorral. Olyan sok helyszín vár minket a hétvégén, hogy érdemes belelapozni a rendezvény honalapján található elektronikus programfüzetbe: helyszín, épülettípus, program szerint keresgélhetünk benne.

Ha kirándulás helyett csak kisebb séta fér bele a hétvégi programba, csatlakozzunk a Kulturális Örökség Napjai speciális "városnéző túrái"-hoz": szombaton is, vasárnap is indulnak felfedező séták Ybl-, Hild-épületeihez, Budapest klasszicista vagy reformkori műemlékeihez. A másfél órás túra alatt saját városunkban turistáskodhatunk.

Újdonság idén a Nyitott Templomok Éjszakája: 15-én este 38 templom várja koncertekkel és egyéb programokkal az érdeklődőket, a Városmisszió elnevezésű nemzetközi programsorozat első hétvégéje ugyanis egybeesik a Kulturális Örökség Napjai idei rendezvényével. Meglátogathatjuk a Horánszky utcai egykori jezsuita központot, amely ma a Párbeszédek Háza néven működik, a Steindl Imre tervei alapján épült Szent Erzsébet plébánia templomot a Rózsák terén vagy a Bazilika altemplomát - mindenhol koncertek kezdődnek szombat este. Idén számos "kultúrház", illetve művelődési ház is csatlakozott az eseményhez, itt a két nap során folyamatos programok zajlanak. Keressük a zászlóval jelölt műemlékeket!