Társoldalunk:

Allahnak hála, békésen vége lett„A győzelem a mienk" - rikkantotta a Hürriyet, üdvözölvén a példa nélküli biztonsági intézkedéseket, amelyek lehetővé tették a Bajnokok Ligája idei kiírásának második legfontosabb (az első feltételezhetően a döntő lesz…) mérkőzésének problémamentes lebonyolítását. Persze lehet, hogy a „vendégszeretetéről híres" török nép volt a megoldás kulcsa. „A barátság volt az este győztese" - írta a Yeni Yuzyil című napilap.

Drámai végjáték, cserejátékosok góljai: a Juventus továbbra is veretlen, ám továbbra is nyeretlen a Bajnokok Ligája B csoportjában. A politikai okok miatt egy héttel elhalasztott mérkőzésen a sérülések miatti hosszabbítás első percéig úgy tűnt, hogy Nicola Amoruso gólja - melyet Zidane beadása után szerzett - valós továbbjutási esélyekhez juttatja a Juventust. A 84. percben Zidane eldönthette volna a meccset, Filipescu azonban tisztázott előle, a 91. percben pedig egyenlített a Galata: Hagi szabadrúgását az egy perccel korábban pályára lépett Vedat továbbcsúsztatta, a szintén csereként beállt Suat pedig Rampulla mellett a hálóba fejelt.

Nagyjából ennyi volt, ami sportjelleget adott annak az eseménynek, ami szerdán este történt Isztambulban. A török Galatasaray az olasz Juventust fogadta - elvileg egy futballmérkőzésen, de sokkal inkább egy politikai „csúcstalálkozón", tekintve, hogy miniszteri szintű vendégek vettek részt a szerencsére összecsapásnak nem nevezendő találkozón. Giovanna Melandri olasz és Yucel Seckiner török sportminiszter egymás mellett ülve nézték végig a meccset, ami döntetlen lett. De sokkal fontosabb, hogy senkinek nem esett baja, Törökország mély sóhajjal nyugtázhatta, hogy a kurd gerillafőnök, Abdullah Öcalan letartóztatása és a kiadatási kérelem megtagadása miatt keletkezett feszültség „túlélt" egy futballmeccset, és diplomáciai szinten folyhat tovább a huzavona.

„Párbeszéd kezdődött, ami a probléma megoldásához vezethet" - nyilatkozta a török igazságügy-miniszter, Hasan Denizkurdu, miután az olasz külügyminiszterrel, Piero Fassinóval tárgyalt, aki szintén a helyszínen tekintette meg a mérkőzést.

Ankara Törökországban szeretné bíróság elé állítani Öcalant, akit 29 000 ember halála miatt tesznek felelőssé, akik a Kurd Munkáspárt és a török hadsereg 14 éves konfliktusában vesztették életüket. Az „Apo" néven ismert vezér halálbüntetésre számíthat Törökországban, és az olasz törvények szerint ez meggátolja a kiadatását.

Az olasz miniszterelnök, Massimo d'Alema szerdai nyilatkozatában úgy vélekedett, az Európai Unió hatásköre a döntés, amely nem jelent beavatkozást Törökország belügyeibe.

Ankara azért tart az európai fórum előtti tárgyalástól, mert ott felvetődhet Törökország kurd kisebbséggel való viszonyának felülvizsgálata.

„Nincs olyan nemzetközi bíróság, amely tárgyalhatná Apo ügyét. Törökországban kell ítélőszék elé állnia" - nyilatkozta Hikmet Sami Turk, az emberi jogokért felelős török államminiszter.

Öcalan szerint harca a kurd önrendelkezésért Törökország délkeleti részén a népirtás elleni küzdelem egy olyan országban, amely a kurdokat megfosztja nyelvüktől, kultúrájuktól, identitásuktól.

A török külügymininiszter hajlandó elfogadni olasz kollégája javaslatát arra vonatkozólag, hogy találkozzanak Brüsszelben a jövő héten.

A szerdai mérkőzésig a török utcákat tüntetők lepték el, akik olasz zászlókat égettek, és ebben a helyzetben az olasz vezetők félelme a mérkőzéstől jogosnak volt nevezhető. A török hatóságok 22 000 rendőrt és katonát mozgósítottak a biztonság érdekében.

A mérkőzés azonban botrány nélkül ért véget, sőt a török szurkolók virágokat szórtak a Juventus buszainak vonalán. Mindenki úgy tekintette az eseményt, mint a török vendégszeretet próbatételét. Bizonyítottak.