Társoldalunk:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pályázati elbírálási rendszere nem megfelelő - jelentette ki Schmitt Pál, a NOB első alelnöke azután, hogy a múlt héten korrupciós vádak láttak napvilágot több ötkarikás esemény rendezési jogának odaítélése kapcsán.Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, hazánk leendő svájci nagykövete, a NOB első alelnökeként hétfőn az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy követni lehetne több nemzetközi sportszövetség azon gyakorlatát, amely szerint a világversenyek helyszínéről a sportág vezető testülete dönt, szemben a NOB-bal, ahol a határozathozatalban a 116 tag egyformán részt vesz. A jövőben esetleg csak a NOB szűkkörű vezérkara, a végrehajtó bizottság jelölné ki az ötkarikás játékok házigazdáját.

Az előzmény: Marc Hodler, a NOB alelnöke, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) leköszönt 80 éves elnöke a saját maga által összehívott múlt hét végi sajtótájékoztatón korrupciós vádakat tárt a nyilvánosság elé. Salt Lake City, sőt Atlanta és Sydney házigazdáit is azzal gyanúsította meg, hogy megvesztegetéssel szerezték meg az olimpiai játékok rendezési jogát.

"A korrupciós botrány, mert sajnálatosan erről van szó, a sportvilágban lényegesen nagyobb vihart kavart, mint itt Lausanne-ban, a NOB székhelyén. Juan Antonio Samaranch elnök mindenesetre gyors intézkedésre szánta el magát. Dick Pound alelnök, ismert kanadai jogász vezetésével öttagú bizottság alakult az ügy kivizsgálására, amelyben én is közreműködöm. Samaranch elnök pedig már bejelentette, hogy a megfelelő kivizsgálás után a bűnösöket felelősségre vonják, és a NOB-ból való kizárásra számíthatnak" - mondta Lausanne-ban, a NOB végrehajtó bizottsági ülésén részt vevő Schmitt Pál.

"A 2002-es téli játékok, azaz Salt Lake City kapcsán jelenleg ott tartunk, hogy hét fejlődő országbeli NOB-tagról több olyan írásos dokumentummal rendelkezünk, amely szerint tanulmányi ösztöndíjak, különböző jutalmak formájában valóban meg nem engedett előnyökhöz jutottak. A vizsgálatot minden bizonnyal Salt Lake Cityben kell majd tovább folytatni, át kell nézni a rendelkezésre álló valamennyi iratot, hogy a teljes igazság kiderüljön. Salt Lake City jelenlegi szervezőbizottságának bizalmat szavaztunk. A bizottság összetétele jelentősen változott a rendezési jog elnyerése óta. Az azonban köztudomású, hogy a város mormon lakói rendkívül erkölcsös emberek, s azt sem lehet tudni, hogy a kormány hogyan reagál a megvesztegetésre. Az is várható, hogy a játékok néhány amerikai támogatója esetleg visszalép."

"Ami Marc Hodler kijelentéseit illeti, tizenöt éves NOB-tagságom alatt hasonló vádaskodásokkal sűrűn találkoztam. A pletykaszintű vádakkal azonban nagyon nehéz mit kezdeni. Az esetleges megvesztegetéssel szemben csak akkor lehet fellépni, ha erre nézve megfelelő bizonyítékok vannak. Bizonyítékokkal azonban csak Salt Lake City városával kapcsolatban rendelkezünk. A vétkesek felelősségre vonásánál azt is tudni kell, hogy a NOB 116 tagja közül csak heten botlottak meg. Ami azért így is elszomorító. Remélem, sikerül tiszta vizet öntenünk a pohárba, bizonyos tanulságokat pedig feltétlenül le kell vonnunk. Például azt, hogy nem megfelelő a pályázatok elbírálásának módszere. A döntésben most már a NOB valamennyi tagja részt vesz, akik sorra látogatják a pályázó városokat, s ez rendkívüli költségeket jelent. Talán követni lehetne a nemzetközi atlétikai vagy labdarúgó-szövetség eljárását, ahol a vezető testületek határoznak a világversenyek helyszínéről. Ha a döntéshozatalba bevonnánk néhány szakértőt, továbbá a nemzetközi sportszövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok képviselőit is, akkor a jelenleginél igazságosabban és megfelelőbben tudnánk a helyszínt kiválasztani."

Schmitt Pál szerint valószínű, hogy ez már a közeljövőben így történhet, "bár a 2006-os téli játékokra pályázó hat város közül már jövő júniusban választanunk kell. A 2008-ban esedékes nyári olimpiára már most tíz város pályázik. Ez is jelzi a hatalmas érdeklődést. Olyan eseményről van szó, amelynek jelentősége világméretű, messze túlnő az adott ország határain. Döntően befolyásolja az adott város fejlődését, és egyben óriási üzletet, rendkívüli bevételt is jelent. Így a helyszín kiválasztása minden tekintetben igazságos és tárgyilagos döntést igényel, ami a NOB felelőssége."

A NOB-vezetők mostani találkozóján egyébként a mozgalom website-jának a teljes átalakításáról is tárgyalnak - állítólag Samaranch szerint "túl jó" az oldal, és szeretné, ha minden internetező számára elérhető lenne. Az biztos, hogy nagyon szemrevaló és látványos a mostani design, de Shockwave plug-in kell hozzá.

Ajánló: