Vágólapra másolva!

Vizsgálat alatt a vesztegetési ügy



Felpörögtek az események a 2002-es téli olimpia körül december eljén kirobbant korrupciós botránnyal kapcsolatban. A vizsgálóbizottság levelet küldött azoknak, akikkel kapcsolatban felmerült korrupciós gyanú. Québec ugyanakkor fontolgatja, hogy kártérítési pert indít a NOB ellen, Samaranch elnök pedig lengyelországi látogatása során ígéretet tett a vizsgálat gyors lefolytatására.

Richard Pound, a vizsgálatot folytató NOB-bizottság elnöke a Sonntags Zeitung című svájci lapnak azt nyilatkozta, hogy az érintett személyek a hét elején megkapják a bizottság levelét, amelyre válaszolva tisztázhatják magukat. Ha azonban ez nem sikerül nekik, büntetésre számíthatnak.

"A legsúlyosabb szankció az olimpiai mozgalomból történő kizárás lehet. Nincs kétségem afelől, hogy a NOB akár ezt a büntetést is alkalmazza, ha szükség lesz rá" - mondta Thomas Bach, a bizottság német tagja.

Az eddigi vizsgálatok során több szabálytalanságra fény derült, minek következtében Frank Joklik és Dave Johnson lemondott a Salt Lake City szervezőbizottságában betöltött elnöki, illetve alelnöki tisztéről. A testület felbontotta Tom Welchnek, a pályázati bizottság volt elnökének konzultánsi szerződését is.

Welch, aki a Salt Lake City-i pályázat egyik leglelkesebb lobbyzója volt, a Chicago Tribune című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a pályázati bizottság ingyenes orvosi ellátást biztosított Jean-Claude Gangának, a Kongói Köztársaság NOB-tagjának és édesanyjának. Welch szerint Ganga ezenkívül 50 ezer dollárt is kapott, amit azonban a polgárháború sújtotta ország labdarúgó-utánpótlásának támogatására kívánt fordítani. Ugyanígy készpénzt - 5, illetve 10 ezer dollárt - kapott két másik NOB-tag, az egykori holland cselgáncsozó Anton Geesink, aki egy humanitárius alapot hozott létre, valamint Sergio Santander, a Chilei Olimpiai Bizottság elnöke.

"A támogatást baráti segítségként adtuk. A pályázati kampány hét éve alatt egyetlen NOB-tag sem ajánlotta fel, hogy pénzért minket támogat" - nyilatkozta Welch.

A segítséggel kapcsolatban kifejtette véleményét Sergio Santander is, aki elmondta, hogy ő semmilyen támogatást nem kapott a Salt Lake City-i pályázati bizottságtól, ráadásul nem is az egyesült államokbeli város, hanem a svájci Sion pályázatát támogatta a
szavazáskor.

*

Elképzelhető, hogy Québec városa bepereli a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amennyiben bebizonyosodik, hogy Salt Lake City meg nem engedett eszközöket is igénybe vett, hogy elnyerje a 2002-es téli olimpiai játékok rendezési jogát.

A 2002-es játékok házigazdai szerepének elnyeréséért Salt Lake City, a svédországi Östersund, valamint a svájci Sion mellett Québec is versenybe szállt. René Paquet, Québec pályázati bizottságának elnöke úgy véli: ha bebizonyosodik, hogy Salt Lake City csalás útján győzött, a kanadai várost kártérítés illeti meg.

René Paquet a héten találkozik Jean-Paul L'Allier-vel, Québec polgármesterével, valamint Québec tartomány és a kanadai kormány hivatalos képviselőivel, hogy közössen vitassák meg, mit tehetnek a jelenlegi helyzetben. A per elindítása azonban még korántsem biztos, hiszen a város polgármesteri hivatalának szóvivője a hír hallatán arról számolt be, hogy Québec városa nem támogatja a bírósági eljárás gondolatát.

A kanadai város, amely 12 millió dollárt költött a 2002-es olimpiai pályázatára, a közelmúltban jelezte, hogy a 2010-es játékok rendezési jogáért is harcba szállna. A Kanadai Olimpiai Bizottság azonban - decemberi döntése alapján - Vancouver pályázatát támogatja.

*

Juan Antonio Samaranch elnök varsói látogatása során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonnali cselekvését ígérte arra az esetre, ha beigazolódik az olimpiai pályázatokkal kapcsolatos vesztegetések gyanúja.

"Ha egyes NOB-tagokról kiderül, hogy helytelenül viselkedtek, úgy viselniük kell az azzal járó következményeket. Azután a béke visszatér a NOB soraiba, s szervezetünk minden eddiginél egységesebb lesz" - nyilatkozta Samaranch, aki a Lengyel Olimpiai Bizottság megalakulásának 80. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású ünnepségekre érkezett Varsóba.

A NOB első számú vezetője ismét megerősítette, hogy a vétkes tagokat kizárhatják az ötkarikás játékok nemzetközi szervezetéből.

A spanyol sportvezető hétfői látogatása során találkozott Aleksander Kwasniewski államfővel, aki az 1980-as években sportminiszterként tevékenykedett. Juan Antonio Samaranchot a NOB 12 tagja, köztük Schmitt Pál első alelnök, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kísérte el a lengyel fővárosba. A MOB-ot Aján Tamás főtitkár is képviselte.

MTI



Ajánló: