Vágólapra másolva!

Dr. Fenyvesi a Ferencváros ügyvezetője



Nem az egyik szakosztály munkáját irányító elismert vezető, még csak nem is a klubtól független, agilis gazdasági szakember, hanem a százéves klub egyik legkiemelkedőbb sportegyénisége, dr. Fenyvesi Máté lett a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető elnöke. A kisgazdapárti vezetés alatt álló egyesület az egykori kiváló labdarúgó személyétől elsősorban az egység megteremtését várja a közeljövőben.

Igaz, Fenyvesi hajdanán nem összekötő, hanem szélső volt, méghozzá (szigorúan a futballpályán) a balszélen, de a Szabadi által is kedvelt, divatos szóval élve, ettől még valóban integrálhatja a klub népes táborát. Azzal az alelnöki minősítéssel is mindenki teljesen egyetért, hogy Fenyvesi a "szerénység és tisztesség szimbóluma", ám ha ezt a jellemzést az egykori csodálatos játékos képességeivel és a Ferencvárosért tett szolgálataival hatványozzuk, akkor is felmerül az emberben a kétely. A nyugdíjas korú, 65 éves, állatorvosi diplomával rendelkező futball-legenda képes lesz-e az égető gazdasági problémák orvosolására vagy amennyiben az elnöktől ez egyszemélyben nem várható el, e folyamat irányítására, felügyeletére? Szabadi Béla az ilyen és hasonló, például az egyesületi tanács legitimitását firtató kérdésekre konkrét válaszadás helyett inkább javaslattal, hogy azt ne mondjam, felszólítással élt, miszerint az újságoknak találgatás helyett inkább mindig meg kellene várniuk a konkrét döntéseket, s akkor nem csodálkoznának rá a váratlan lépésekre.

Ez is egy megoldás, e helyett mégiscsak érdemes elgondolkozni azon, vajon miért éppen Fenyvesire esett a választás? Kikerülhetetlen tény, hogy az újdonsült ügyvezető elnök az FKGP soraiban országgyűlési képviselő, azaz az FTC-hez és annak vezetőihez kétszeresen is szoros szálak fűzik. Tekintélye megkérdőjelezhetetlen, s talán az sem baj, hogy nem profi gazdasági szakember. Így nyilván igénybe kell hogy vegye a klub (a minisztérium) ilyen szaktudással bíró embereinek segítségét, azaz erősödhet a kisgazdapárt befolyása az egyesületnél. Helyettest nem is neveznek ki Fenyvesi Máté mellé, Szabadi szerint azonban hamarosan megoldást találnak arra, miként (de nem kitől...) kaphat segítséget e feladatok ellátására.

Természetesen a 76-szoros válogatott, a Ferencvárosnál 16 éven át (1951-67) futballozó, két világbajnokságon (1958, 1962) részt vett, 3-szoros bajnok, VVK-győztes (1965-ben a Juventus ellen éppen az ő fejes góljával) "Tüske" becenévre hallgató labdarúgót, immár ügyvezető elnököt megkérdeztük vállalt feladatáról.

- Több mint harminc éve, hogy játékosként elköszönt a Ferencvárostól, s oda vezető beosztásban mindeddig nem, csupán az öregfiúkcsapat tagjaként tért vissza. Önkéntes volt a "száműzetés"?

- Lényegében igen, hiszen prakszisom révén eltávolodtam a sporttól, teljesen más területen dolgoztam.

- Mivel győzték meg, hogy el kell vállalnia az ügyvezető elnöki posztot?

- Nem pályáztam, nem vágytam a tisztségre, de amikor megszólíttattam, hogy a Ferencvárosnak szüksége van rám, akkor csak így dönthettem. A jubileumi év miatt ez óriási dicsőség, s kikötéseim között szerepelt, hogy ideiglenesen csak erre az évre vállalom a feladatot.

- Országgyűlési képviselő is egyben, miként lesz képes összeegyeztetni a két hivatást?

- Hétfőn állok munkába a Ferencvárosnál, s miharabb ki akarom alakítani a munkatempómat, utána nyilván kiderül, mikor, melyik feladatra kell koncentrálnom.

- Mely esetben tartaná sikeresnek működését vagy tágabban a Ferencváros centenáriumát?

- A Fradinál a labdarúgó a húzó szakosztály, a futballcsapatot a dobogóra várom a bajnokságban, s minél több érmet szeretnék sportolóinktól. De talán ugyanennyire fontos, hogy visszahódítsuk a szurkolókat és ismét tisztelet övezze a Ferencvárost.Novák Miklós