Vágólapra másolva!

Samaranch szamurájkardot kapott



Josimura Goro, a naganói olimpia pályázóbizottságának elnöke elmondta, hogy a japán médiaértesülések szerint legalább kilencezer dollár értékű harci fegyvert személyesen adták át Samaranchnak. A NOB tagjai a szervezet szabályai szerint 150 dollárnál drágább ajándékot nem fogadhatnak el, ám Samaranch korábban azt nyilatkozta, hogy a határozat az ő személyére nem vonatkozik, mivel nincs szavazati joga a pályázatok elbírálásakor.

"Számos vélemény és feltételezés hangzott el az utóbbi időben a naganói pályázattal kapcsolatosan, ám mi tudjuk, hogy semmi szabályellenes dolgot nem követtünk el. Amennyiben mégis kivizsgálások kezdődnének el a feltételezett vesztegetések ügyében, akkor is ki fog derülni az ártatlanságunk" - mondta Josimura.

Szukada Taszuku, Nagano városának polgármestere, a pályázóbizottság egyik tisztségviselője arról tájékoztatta a médiát, hogy a bizottság annak idején megajándékozta az egyik NOB-tagot - akit nem nevezett meg - egy több ezer dollár értékű festménnyel.

Kobajasi Makoto, a naganói játékok szervezőbizottságának általános igazgatója elmondta, hogy az olimpia előtt a pályázóbizottság teljesen függetlenül működött a szervezőktől, és nem vonható felelősségre a történtek miatt. "Hihetetlen, hogy Salt Lake City botrányának árnyéka Naganóra is rávetül" - fogalmazott az igazgató.

MTI