Vágólapra másolva!

A végkifejlethez közelít az olimpia korrupciós ügye



A 2002-es téli olimpiai játékok rendezési jogának odaítélése kapcsán kipattant ügyben tizenhárom NOB-tag került gyanúba, hogy szavazatukért értékes ajándékokat fogadtak el a későbbi győztes Salt Lake City pályázati bizottságától. Az Origo bemutatja a gyanúsítottakat.

Steve Condous, Adelaide volt polgármestere azon a véleményen van, hogy az olimpiához vagy a brit Nemzetközösségi Játékokhoz fogható nagyszabású sportesemény rendezését nem lehet kizárólag tiszta eszközökkel elnyerni. A sydneyi olimpia szervezőbizottságának egyik szóvivője Condous nyilatkozatával kapcsolatban közölte, hogy a 2000-es olimpia esetében semmilyen tisztátalanságra nem derült eddig fény.

Ami az újabb ausztráliai eseményeket illeti: állítólag az 1996-os nyári olimpia rendezésére jelentkezett Melbourne pályázó bizottságának segítségével szerepelhetett az egyik NOB-tag lánya a melbourne-i szimfonikus zenekarban. Shane Maloney, a pályázó bizottság volt tagja - szerinte Juan Antonio Samaranch NOB-elnök javaslatára - egy csaknem tízezer dollár értékű, ausztráliai bennszülött által készített festményt ajándékozott a lausanne-i Olimpiai Múzeumnak.

Ron Casey, Melbourne pályázó bizottságának másik tagja azt mondta, hogy a rendezési jogot elnyert egyesült államokbeli Atlantával kapcsolatban is elhangzottak korrupciós vádak. "Ugyanolyan vádakról hallottunk Atlatantával kapcsolatban, mint amilyenek most Salt Lake Cityt hozták kínos helyzetbe."

Íme az összeállítás arról a tizenhárom NOB-tagról, akik ellen vizsgálat folyik a 2002-ben Salt Lake Cityben rendezendő téli olimpia rendezési jogának odaítélése kapcsán kirobbant korrupciós botrány miatt.

1. Augustin Arroyo (Ecuador): 75 éves, 1968 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Arroyo korábban betöltötte hazája olimpiai bizottságának és cselgáncsszövetségének elnöki tisztét, valamint tiszteletbeli vezetője az ecuadori tekvondószövetségnek. Volt nagy-britanniai nagykövet, valamint az ecuadori Legfelsőbb Bíróság bírója is. Arroyo unokája, Nancy rövid ideig dolgozott Utah állam kormányában és Salt Lake City pályázó bizottságában. Állítólag az utóbbi segítségével járhatott egy texasi iskolába. A jelentések szerint Augustin Arroyo ügye elég súlyos ahhoz, hogy kizárják a NOB-ból.

2. Basir Mohammad Attarabulszi (Líbia): 61 éves, 1977 óta tagja a NOB-nak. Az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének egykori alelnöke. Attarabulszi Szuhel nevű fia ösztöndíjat kapott több utah-i iskolában, ami mellé havi 700 dolláros költségtérítést is juttattak számára. Basir Mohammad Attarabulszi ügyének súlyossága kizárással járhat.

3. Zein el-Abdin Ahmed Abdelkadir (Szudán): 58 éves, először 1983 és 1987 között volt NOB-tag, majd 1990-től ismét. Az egykori miniszter és olimpiai bizottsági elnök 1976-ban a szudáni olimpiai csapat vezetője volt. Nevét a korrupciós ügyben az amerikai Chicago Tribune című újság vetette föl, valószínűleg kizárás vár rá.

4. Jean-Claude Ganga (Kongó): 64 éves, 1986 óta NOB-tag. Az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének az elnöke. Korábban hazája kínai nagykövete volt, illetve jelenleg is a Kongói Köztársaság turizmusért, sportért és szórakoztatásért felelős minisztere. Ganga 60 ezer dolláros haszonnal hajtott végre egy utah-i telekügyletet, amelyben segédkezet nyújtott a Salt Lake City-i pályázó bizottság egyik tagja. Tom Welch, a utah-i főváros említett bizottságának volt első embere pedig állítólag 50 ezer dolláros segélyt adott át Gangának, hogy hazájában segítsen az éhező gyerekeken. Az amerikaiak szerint Ganga és édesanyja ingyenes orvosi ellátásban részesült, a költségeket a Salt Lake City-i olimpia szervezőbizottsága (SLOC) állta. Valószínűleg kizárják a NOB-ból.

5. Anthonius Geesink (Hollandia): 64 éves, 1987 óta NOB-tag. 1964-ben, Tokióban olimpiai aranyérmet szerzett cselgáncsban, kétszeres világbajnok. Tanár és edző. Tagja volt a NOB különbizottságának, amely a 2002-es téli olimpia helyszíneit vizsgálta. Geesink elismerte, hogy a nevét viselő alapítvány az SLOC-től 5000 dollárt kapott, hogy megvásárolhasson egy gépjárművet. A NOB nem minősítette komolynak az ügyét.

6. Louis Guirandou-N'Diaye (Elefántcsontpart): 75 éves, 1969 óta tagja a NOB-nak. Az Elefántcsontparti Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Dzsúdó Szövetség egykori alelnöke, a NOB végrehajtó bizottságának volt alelnöke. Ügyéről részleteket egyelőre nem tudni, minden interjút elhárított, esete nem tűnik kirívónak.

7. Pirjo Häggman (Finnország): 47 éves, 1981 óta volt NOB-tag, tagságáról kedden mondott le. Egykori atléta, részt vett az 1972-es, az 1976-os és az 1980-as olimpián. Tizenkétszeres finn bajnok a női 100 és 400 méteres síkfutásban. Tanár, egykori alelnöke a NOB versenyzői bizottságának. Pirjo Häggman volt férje, Bjarne állítólag rövid ideig tagja volt Salt Lake City pályázó bizottságának, majd húsz hónapig a kanadai Ontario állam kormányának dolgozott. Feladata Toronto 1996-os nyári olimpiai pályázatának kidolgozása volt. Pirjo Häggman ügyét súlyosnak minősítette a NOB.

8. Lamine Keita (Mali): 65 éves, 1977 óta NOB-tag. A Mali Olimpiai Bizottságnak, továbbá hazája nemzeti sportbizottságának és kosárlabda-szövetségének elnöke, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség egykori alelnöke. Mérnök, hazája iparfejlesztési és turisztikai minisztere. A The New York Times című újság szerint a NOB azzal vádolja, hogy segédkezett tanulmányi ösztöndíjak szétosztásában. Büntetése várhatóan a kizárás lesz.

9. Kim Un Jong (Koreai Köztársaság): 67 éves, 1986 óta NOB-tag. A Koreai Olimpiai Bizottság elnöke, az 1988-as szöuli olimpia szervezőbizottságának volt elnöke. A NOB végrehajtó bizottságának alelnöke, a Tekvondó Világszövetség (WTF) elnöke. A dél-koreai miniszterelnök egykori titkára. A korrupciós botrányban érintett NOB-tagok közül az egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyiség. Neki arra kell választ adnia, hogy milyen mértékben nyújtott segítséget az orosz Vitalij Szmirnovnak ahhoz, hogy egy 19 éves orosz nő tanulmányi ösztöndíjat kapjon az Egyesült Államokban. Ügye nem tűnik jelentősnek.

10. Charles Mukora (Kenya): 64 éves, 1990 óta tagja a NOB-nak. A Kenyai Nemzeti Sporttanács egykori elnöke, az ország olimpiai szövetségének elnöke, a brit Nemzetközösségi Játékok Szövetségének első alelnöke. Tanár, egykori parlamenti képviselő. Menedzser, a Coca-Cola cég afrikai képviselője. Ügyével kapcsolatban részletek nem láttak napvilágot, ám állítólag tetteiért kizárhatják a NOB-ból.

11. Sergio Santander (Chile): 72 éves, 1992 óta NOB-tag. A Chilei Olimpiai Bizottság elnöke, a Dél-Amerikai Sportszövetség volt alelnöke. Tom Welch állítása szerint Salt Lake City 10 ezer dollárral támogatta Santandert a chilei főváros, Santiago főpolgármesteri tisztségéért folytatott kampányában. Ha vétkessége beigazolódik, akkor kizárják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból.

12. David Sikhulumi Sibandze (Szváziföld): 66 éves, 1984 óta NOB-tag. Egykori végrehajtó bizottsági tag az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségében. Szváziföld Nemzeti Sporttanácsának megalapítója. Sibandze Sibo nevű fia Salt Lake City gazdaságfejlesztési hivatalában kapott munkát, miután elvégezte a utah-i egyetemet. Sibandzére kizárás várhat.

13. Vitalij Szmirnov (Oroszország): 63 éves, 1971 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Az Orosz Olimpiai Bizottságnak és Oroszország Sportbizottságának elnöke. Az 1980-as moszkvai olimpia szervezőbizottságának első számú alelnöke volt. A Szovjetunió Olimpiai Bizottságának egykori elnöke. A NOB arra vár választ Szmirnovtól, hogy miként juthatott ingyenes orvosi ellátáshoz az ő közbenjárására Alekszandr Ragulin szovjet jégkorongozó. Vitalij Szmirnovnak arra is magyarázattal kell szolgálnia, hogy miért kapott egy Browning márkájú puskát a Salt Lake City-i pályázó bizottságtól. Ügyét nem minősítette súlyosnak a NOB.

MTI

Ajánló: