Társoldalunk:

Samaranch tudott a vesztegetési ajánlatokrólJuan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke tudott a NOB-tagok elleni vesztegetési kísérletekről, mégsem tett ez ügyben semmit - mondta csütörtökön Frederik von Sachsen-Lauenberg herceg, az olimpiai játékokat támogató Pierre de Coubertin Bizottság szóvivője.

Az ausztrál rádiónak adott nyilatkozatában Sachsen-Lauenberg elmondta, hogy például az 1992-es olimpiai pályázat idején Amszterdamban a gyémánttól a prostituáltak szolgáltatásáig terjedtek az ajánlatok, és Samaranchot erről annak idején informálták.

"Tudom, hogy eljutottak a hírek Samaranchhoz, mert két norvég barátom, Jan Staubo és Gerherd Heiberg közvetlenül tájékoztatta az elnököt arról, hogy ajánlatokat tettek nekik" - mondta a herceg. - "Samaranch azonban nem tett lépéseket az ügyben."

Sachsen-Lauenberg továbbá állította, hogy Staubo vele volt Amszterdamban, amikor két afrikai NOB-küldöttnek prostituáltak szexuális szolgálatait ajánlották fel, és ezek a tagok később két nő társaságában elváltak a csoporttól. "Elváltak tőlünk, és elmentek szórakozni" - nyilatkozta a szóvivő.

Michael Knight, a 2000-es olimpia első embere szerint a herceg véleménye nem mérvadó.

"Sachsen-Lauenberg egy kisebb bizottság tagja, amely nem tartozik közvetlenül a NOB-hoz. A herceg nagyon sokat tesz azért, hogy ismerjék a nevét, de semmi mást nem csinál" - mondta Knight.

MTI

Ajánló: