Vágólapra másolva!

Samaranchot támadja a média



A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyes tagjainak korrupciós botránya miatt a nemzetközi sajtó világszerte a NOB spanyol elnöke, Juan Antonio Samaranch lemondását követeli. A NOB végrehajtó bizottsága azonban kiállt 78 éves elnöke mellett, és nem tervez változtatást a sportszervezet élén.

Salt Lake City többek között NOB-tagok megvesztegetésével nyerte el a 2002-es téli olimpia rendezési jogát. Az érintettek egy részét kizárták, ám a kirobbant botrány következtében világszerte politikusok, olimpiai rendezésre pályázó városok bizottságai és a nemzetközi média is egybehangzóan Samaranch lemondását követeli. Kevan Gosper, a NOB ausztrál alelnöke nem látja indokoltnak a spanyol vezető leváltását.

"Samaranch a végrehajtó bizottság teljes támogatását élvezi. Nem ez a megfelelő időpont arra, hogy új vezetőt keressünk. A NOB-nak most tapasztalt, jó elnökre van szüksége" - nyilatkozta Gosper, akit Samaranch lehetséges utódai között emlegetnek.

A brit The Times napilap "Az olimpiai eszmék elárulása" szalagcímmel támadja a spanyol sportvezetőt. "Samaranch jó politikusként vallja: ha baj van, vádolj másokat és alakíts egy bizottságot!" - áll a The Times cikkében.

A londoni lap nincs egyedül véleményével: világszerte újságok tucatjai jelentek meg "Samaranch mondjon le!" főcímmel. "Még mindig úsznak nagy halak a NOB akváriumában, mert Samaranch nem irtotta ki idejében a fertőzés gyökereit" - írja az olasz Gazzetta dello Sport.

"A NOB egyes korrupt tagokat leszámítva is egy anakronisztikus szervezet, amely azonnali reformokra szorul, hiszen olyan, mintha egy vének tanácsa irányítaná" - áll a spanyol El Pais cikkében.

Norvégiában is Samaranch távozásában látnák a NOB megújításának kulcsát. A Verdens Gang "Samaranchnak le kell mondania", míg a Dagbladet "Samaranch kapaszkodik hatalmi pozíciójába" címmel közöl írást.

"Vannak dolgok, amelyek hosszú időbe telnek. A NOB-nak például 105 évébe került, hogy létrehozzon egy etikai bizottságot" - jelent meg a svéd Svenska Dagbladetben.

"Azok után, hogy Samaranch 1980-as hatalomra kerülése óta a NOB csak a hatalomra és a profitra törekedett, nem a spanyol vezető tűnik a megfelelő elnöknek arra, hogy valódi változásokat érjen el a szervezetnél" - vélekedett a svájci Basler Zeitung.

Juan Antonio Samaranch a lemondását követelő nemzetközi sajtó cikkezésére reagálva elmondta, hogy nem tervezi a lépés megtételét. "Nem az én stílusom elhagyni a viharban lévő hajót. Elnökségem 18 éve alatt nem kizárólag rossz dolgok történtek, voltak nagy sikereink is" - nyilatkozta hétfőn irodájában a sajtó képviselői előtt Samaranch.

MTI

Ajánló: