Vágólapra másolva!

Schmitt Pál visszautasítja a vádakat



Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnöke visszautasította azt a vádat, mely szerint néhány évvel ezelőtt megsértette volna az Olimpiai Charta azon szabályzatát, amelyek bizonyos költséghatárig engedélyezik csak az ötkarikás játékokra pályázó városok juttatásait.

"Évekkel ezelőtt a Frankfurter Allgemeine Zeitungban egy ízben már megjelent hasonló, minden alapot nélkülöző gyanusítás. Akkor Eberhard Diepgenhez, Berlin főpolgármesteréhez fordultam, azonnali helyreigazítást kérve, és ennek esetleges elmaradása esetén becsületsértési pert helyeztem kilátásba. Néhány nappal később megérkezett a főpolgármester úr bocsánatkérő válasza, s a levél aljára kézzel tintával írta oda, hogy berlini kétnapos látogatásom során összesen mintegy 400 márka repülőjegytérítést fogadtam el. Azt, hogy utazásommal kapcsolatban a pályázat szervezői még milyen költségeket számoltak el, nem tudom, de ehhez nincs is semmi közöm. Akkoriban megfelelő elégtételt kértem és kaptam. A főpolgármester úr levelének másolatát elküldtem Samaranch elnöknek. Határozottan állítom, hogy tizenöt éves NOB-tagságom idején sehol, egyetlen pályázótól sohasem fogadtam el semmiféle olyan juttatást, ami a Charta előírásaiba ütközött volna. Rendkívül sajnálom és felháborít, hogy ilyen üggyel kapcsolatban egyáltalán összefüggésbe hozzák a nevemet" - nyilatkozta Schmitt Pál az MTI-nek.

A TV3 szerda reggeli hírműsorának Schmitt Pál telefonon úgy nyilatkozott: ugyan van jelentősége annak, hogy néhány korábban vesztes pályázó város a korrupciós ügy miatt kártérítést, további vizsgálatokat, helyszínek megváltoztatását követeli, ám amíg ezek a felvetések írásban nem érkeznek meg a NOB-hoz, a szervezet érdemben nem foglalkozik velük.

A magyar sportvezető szerint a NOB belátta, hogy nem megfelelő az olimpiai helyszínek kiválasztásának jelenlegi rendszere és hogy a jövőben nem folytatható az a gyakorlat, amely szerint az összes NOB-tag ellátogat a pályázó városokba. Schmitt Pál megerősítette azt a hírt, amely szerint a nemzetközi szervezet márciusi közgyűlésén a tagok ezen gondok megoldására vonatkozó tervekről is szavaznak.

A műsor vendége volt Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, aki Juan Antonio Samaranchnak, a NOB spanyol elnökének a jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott: szerinte túléli a válságot, és igazságtalan is lenne, ha néhány korrupt tag miatt távoznia kellene az elnöki posztról.

Aján Tamás elmondta azt is, hogy az 1992-es, barcelonai olimpiával kezdődött az a folyamat, amelyben egyre több pályázó jelentkezett az egyes játékok megrendezésére. A megnövekedett érdeklődés miatt nagyobb lett a verseny is, amely a NOB-tagok minél jobb kiszolgálásában is megnyilvánult. A 2002-es téli olimpia rendezési jogát elnyert Salt Lake City pályázatával kapcsolatos korrupciós botrány után azonban érzékelhető, hogy a NOB-tagok is szeretnék, ha megfelelő keretek közé kerülnének a vendéglátások.

MTI

Ajánló: