Társoldalunk:

Budapesti szál a korrupciós ügybenAz Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma azt vizsgálja, hogy Salt Lake City pályázati bizottsága 1995-ben valóban elvitt-e 50 ezer dollárt Budapestre, a 2002-es téli olimpia rendezési jogáról döntő NOB-kongresszusra, hogy megvesztegessen több NOB-tagot - írta csütörtökön a USA Today című napilap.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság körül kirobbant korrupciós botrány kapcsán Salt Lake City ellen több vizsgálat is folyik. A NOB korábbi feltárása szerint az amerikaiak összesen 800 ezer dollárt használtak fel NOB-tagok szavazatainak megvásárlására. Utóbbiak közül azóta a botrány miatt négyen le is mondtak tisztségükről.

A USA Today tudomása szerint az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának, a szintén vizsgálódó FBI-nak az ügynökei meghallgatták Tom Godfreyt, Salt Lake City városának egyik elöljáróját. Ő 1995-ben részt vett a budapesti NOB-kongresszuson, ahol a utah-i főváros megkapta a 2002-es téli ötkarikás játékok rendezési jogát. Pénzügyi szakértők az esettel kapcsolatosan elmondták: ha bebizonyosodik, hogy az amerikai város pályázati bizottsága kivitt az országból 50 ezer dollárt, akkor az is világossá válik: ezzel megszegte a bankjegyek külföldre való kivitelének szabályait is.

Az ügyben megszólaló ügyészek azt vizsgálják, hogy ilyen esetben országos vagy állami szinten kell-e eljárást indítani.

MTI

Ajánló: