Társoldalunk:

Idegenben verte a Jazz a Lakerst



Ezúttal nem Dávid Kornélról szólt a forduló: a John Stockton vezérelte Utah Los Angelesben győzte le a Lakerst, a New York másodszor is kikapott, a Detroit pedig a másik keleti bajnokesélyes, az Indiana felett diadalmaskodott.

LA Lakers - Utah Jazz 91-100

Lakers
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): O'Neal 37, O'Neal 14, Harper 6.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 39%, büntető: 59%, hárompontos: 3/11.

Utah
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Malone 28, Malone, Russell 8-8, Stockton 11.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 44%, büntető: 77%, hárompontos: 1/4.

John Stockton és Karl Malone 27-et vállalt a Utah negyedik negyedbeli 30 pontjából, és a Jazz már első találkozásukkor félreérthetetlen üzenetet küldött a Lakersnek: végre-valahára bajnokok akarunk lenni, és ebben ti sem fogtok minket megállítani.

A 36 éves Stockton 26 pontjából 16-ot ebben az utolsó 12 percben szerzett, a másik öreg, a 35 éves Malone 11-et dobott eközben az ő 28-ából. Az NBA valaha volt egyik legfélelmetesebb párosa alaposan megleckéztette hajrázásból az inglewoodi ifjakat.

Shaquille O'Nealre megint nem lehetett panasz, hiszen a nagytestű vezér 37 ponttal és 14 lepattanóval ismét csapata legjobbja volt, a másik két All-Star, Kobe Bryant és Eddie Jones azonban nem tudta a rutinos Jazz-sztárokkal felvenni a versenyt, még akkor sem, ha az előbbi ismét dupla-duplát ért el 16 ponttal és 12 pattanóval.

"Azt mondják, öregek vagyunk, nem tudjuk már tartani a lépést" - nyilatkozta Malone. - "Felőlem mondhatnak, amit akarnak."

A két csapat első találkozása volt ez a tavalyi konferenciadöntő óta, ahol a Jazz négy meccs alatt lemosta a Lakerst. A visszavágás ezúttal elmaradt.

LA Clippers - Chicago Bulls 84-89

Clippers
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Murray 20, Wright 8, Martin 3.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 37%, büntető: 84%, hárompontos: 3/13.

Chicago
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Kukoc 22, Lang 14, Kukoc 11.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 40%, büntető: 63%, hárompontos: 3/11.

Toni Kukoc ismét megmutatta: fel tudja vállalni a Bulls irányítását, és Tim Floydnak nem kellett sokat várnia első NBA-s győzelmére.

Kukoc 22 pontot, 9 lepattanót és 11 aszisztot vállalt a Los Angeles Clippers elleni meccsen, egyetlen pattanócska hiányzott csak a tripla-duplához. Igaz a kilencedik 7,3 másodperccel a vége előtt sikerült neki, de milyen szerencse a Chicagónak, hogy sikerült! Andrew Lang ugyanis kihagyott egy büntetőt, a horvát sztár ekkor letépte a labdát, Brent Barrynek passzolt, akit faltoltak. A volt clipperses Barry mindkét büntetőjét bedobta, aztán lefújták a meccset.

"Örülök, hogy megvan az első győzelmünk" - mondta Kukoc. - "Most megszerezhetjük az első hazai sikert. Minden meccsünk kemény lesz az idén."

Tim Floyd, akinek cseppet sem irígylésre méltő a helyzete Phil Jackson hat bajnoki címtől terhelt kispadján ülve, megkönnyebülten nyilatkozott: "Nem nyertünk az első mérkőzésen, de a másodikon igen, és 1-1-gyel hazamenni az első túráról igenis jót tesz a csapat megítélésének."

Tegyük hozzá: kellett a győzelemhez a másik gárda is, az NBA egyik legarctalanabb, leggyengébb csapata, az LA Clippers, akiknek sajnos Dávid Kornél egy pontocskát sem dobott, sőt, négyperces közreműködése során csak azt jegyezhették fel róla a statisztikusok: kihagyott két büntetőt.

New York Knicks - Miami Heat 79-83

Miami
A legjobbak (pont, lepattanó, asziszt): Mashburn 23, Brown 13, Hardaway 7.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 44%, büntető: 59%, hárompontos: 5/8.

New York
A legjobbak (pont, lepattanó, asziszt): Ewing 24, Ewing 17, Childs 4.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 37%, büntető: 46%, hárompontos: 3/10.

A Miami-New York párharcoknak "bukéja" van. Emlékezhetünk a nagy Mourning-Johnson összecsapásokra, a durva küzdelmekre és eltiltásokra a Keleti konferencia rájátszásaiban. Ezúttal a Knicks csapatát mondják a szakértők esélyesebbnek, mégis, az első meccsen a Heat meglepetést okozott.

Ritkán fordul elő ugyanis, hogy a Madison Square Gardenben tudnak nyerni. A Miami mindössze hármat nyert meg 23 New York-i meccséből. Latrell Sprewell támadójátéka, illetve annak hiánya (6 pont, 2/12 mezőnyből), valamint Alonzo Mourning negyedik negyedbeli feltámadása hozta össze a sikert.

A szokásos balhé elmaradt, Sprewell és Hardaway összeölelkeztek a meccs előtt. Mourning és Johnson ugyan nem fogtak kezet, de az egyetlen durvaság a harmadik negyedben történt, amikor a heates Weatherspoon földre rántotta a knickses Kurt Thomast a labdáért való küzdelemben.

Detroit Pistons - Indiana Pacers 107-98

Detroit
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Hill 26, Montross 14, Dumars 6.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 48%, büntető: 79%, hárompontos: 5/12.

Indiana
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Miller 26, D. Davis 10, Jackson 7.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 40%, büntető: 88%, hárompontos: 6/20.

A feltürekvő Detroit Pistons legyőzte a keleti blokk nagy favoritját, a Larry Bird irányította Indiana Pacerst. Grant Hill 26 pontja vezette diadalra a detroitiakat, akik már másodszor okoztak meglepetést, hiszen a szezonnyitón a Miamit is megverték.

"Az Indiana nagyszerű csapat, ott lesznek az élen, amikor letisztul a mezőny" - mondta a Pistons edzője, Alvin Gentry. - "Megint sikerült egy nagy ellenfelet legyőznünk, de nem hiszem, hogy ez bármit is jelentene. Különösen azt nem, hogy mi leszünk a bajnokok."

Gentrynek azért nem kell szerénykednie, a Pistons is jóféle koasarasokból áll. Jerry Stackhouse például a Miami elleni 24 pontos teljesítményét ezúttal azzal fejelte meg, hogy csereként beállva 20-at dobott. A negyedik negyedben 86-86 után a Pistons 7-0-val húzott el, és főleg a cserepadjának köszönhette a győzelmet, akik 47 pontot szereztek.

New Jersey Nets - Atlanta Hawks 79-69

New Jersey
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Van Horn 24, Williams 13, Gill 5.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 35%, büntető: 76%, hárompontos: 2/8.

Atlanta
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Smith 24, Mutombo 10, Blaylock 4.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 30%, büntető: 81%, hárompontos: 2/11.

Halmozódtak a fordulóban a slágermeccsek, New Jerseyben például két erős középcsapat találkozott - a sorsolás szeszélye folytán két nap alatt másodszor. Pontszegény találkozó volt, de mindkét gárda keményen védekezett. Nem is csoda, amikor a tavalyi Legjobb Védők Csapatából ketten is itt voltak. Mind Jayson Williams, mind Dikembe Mutombo halovány volt támadásban, de a védjegyüknek számító lepattanózásban, illetve labdablokkolásban most is jeleskedtek

A meccs legjobbja Kendall Gill volt, aki 15 ponttal, 11 pattanóval és 5 asziszttal segítette a Netset győzelemre, ráadásul irányító poszton, ahol nem játszott a középiskola óta. Az emberhiányt a sűrű program okozta, kevesebb, mint 24 óra telt el a két csapat előző mérkőzése óta. A Netsnél mindhárom hátvéd, Sam Cassell, Kerry Kittles és Eric Murdock is kiesett, ezért kellett Gillnek hátrajönnie.

Keith Van Horn a szombati 29 pontos teljesítméynét 24-gyel fejelte meg vasárnap, ebből 18-at a második félidőben szerzett, kihasználva Alan Henderson fáradtságát. Steve Smith volt a három nap alatt háromszor fellépő Atlanta Hawks legjobbja szintén 24 ponttal.

Seattle SuperSonics - Portland Trail Blazers 91-88

Seattle
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Payton 32, Hawkins 6, Payton 6.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 47%, büntető: 61%, hárompontos: 11/20.

Portland
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Stoudamire 19, Grant 11, Stoudamire 9.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 44%, büntető: 83%, hárompontos: 4/12.

Phoenix Suns - Denver Nuggets 115-108

Phoenix
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Gugliotta 29, Gugliotta 13, Kidd 14.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 54%, büntető: 74%, hárompontos: 3/8.

Denver
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): McDyess 28, LaFrentz 14, Van Exel 8.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 46%, büntető: 68%, hárompontos: 7/23.

Golden St. Warriors - Dallas Mavericks 99-102 hu.

Warriors
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Cummings 23, Cummings 15, Starks 12.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 37%, büntető: 68%, hárompontos: 2/10.

Dallas
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Ceballos 26, Nowitzki 12, Nash 12.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 42%, büntető: 65%, hárompontos: 8/18.

Sacramento Kings - Vancouver Grizzlies 109-87

Sacramento
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Webber 25, Divac 16, Divac 10.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 50%, büntető: 48%, hárompontos: 6/18.

Vancouver
A legjobbak
(pont, lepattanó, asziszt): Reeves 14, Reeves 9, Bibby 9.
Csapatstatisztikák: mezőnykosár: 36%, büntető: 69%, hárompontos: 5/12.
Szombati mérkőzés:Golden St. Warriors - Houston Rockets 84-86WarriorsA legjobbak (pont, lepattanó, asziszt): Starks 15, Dampier 10, Coles, Starks 6-6,.RocketsA legjobbak (pont, lepattanó, asziszt): Barkley 18, Barkley 20, Barkley 5.