Vágólapra másolva!

Újabb tíz NOB-tag a vesztegetési listán



A pályázati bizottság egykori vezetőinek elmarasztalása mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újabb tíz tagjának nevét említette meg illetéktelen juttatások kapcsán az a független etikai bizottság, amely a 2002-es téli olimpiát övező korrupciós botrány következményeként folytatott vizsgálatot Salt Lake Cityben.

Ugyancsak a jelentés sorolta fel a túlzott juttattások elfogadásában vétkesnek talált tíz NOB-tagot, akikkel együtt már 24 főre - a teljes létszámnak körülbelül egyötödére - nőtt a korrupciós ügyben érintettek száma. Öt fő kizárásáról a NOB márciusi közgyűlése fog határozni, másik öt személy pedig magától lemondott. Az újabb lista közzététele után a szervezet bejelentette: elkötelezett a vizsgálatok folytatása mellett, és felkészült arra, hogy az etikai bizottság információinak figyelembe vételével további kizárásokról döntsön.

Az AP amerikai hírügynökség összeállítást közölt arról a tíz NOB-tagról, akikre árnyék vetült annak a jelentésnek a kapcsán, amelyet egy független etikai bizottság hozott nyilvánosságra a Salt Lake Cityben rendezendő 2002-es téli olimpia pályázatát övező visszásságokról.

Henry Edmund Olufemi Adefope (Nigéria): Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága a Salt Lake City-i pályázati bizottságon keresztül megtérítette a vezérőrnagy feleségének New York-i útiköltségét, amikor az férjét elkísérte egy tanácskozásra.

Phillip Coles (Ausztrália) és Willi Kaltschmitt (Guatemala): A két NOB-tag családja összesen négy utat tett az Egyesült Államokba, és ezek keretében ellátogattak az amerikaifutball legnagyobb eseményére, a Super Bowlra is. A költségek 19 991 dollárra rúgtak.

Ashwini Kumar (India): A pályázati bizottság 5099 dollárt fizetett ki Kumar egy meg nem nevezett rokonának, hogy az Budapestre utazhasson a téli olimpia helyszínét eldöntő - és Salt Lake City győzelmét hozó - 1995-ös NOB-közgyűlésre.

Shagdarjav Magvan (Mongólia): A pályázati bizottság 762 dollárt juttatott a mongol NOB-tag fiának, Bold Magvannak, hogy az órákat látogathasson a Utah Egyetemen. A fiú - szintén az amerikaiak segítsége révén - egy évig gyakornokként dolgozott a First Security Banknál.

Anani Matthia (Togó): Az afrikai NOB-tag felesége 2891 dollárt kapott, hogy 1995-ben ellátogathasson a budapesti NOB-közgyűlésre.

Rampaul Ruhee (Mauritius): Ruhee feleségének 3459 dollárt utaltak át, hogy jelen lehessen a sorsdöntő budapesti NOB-közgyűlésen.

Austin Sealy (Barbados): A pályázati bizottság feljegyzései szerint havonta 3000 dollárban részesült egy olyan vállalat, amelyben érdekeltsége volt Sealy egyik munkatársának.

Siuli Paul Wallwork (Nyugat-Szamoa): Tom Welch, a pályázati bizottság vezetője saját gyermekei cégétől 30 ezer dollárt irányított át az óceániai NOB-tag feleségének számlájára, mivel Wallwork neje "súlyos helyzetre" hivatkozva pénzt kért egy barátja számára. Welch szerint a pénzt visszafizették.

Mohamed Zerguini (Algéria): Az afrikai NOB-tag unokája 14 500 dollárt kapott készpénzben.

A jelentést összeállító független etikai bizottságon kívül az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, az ország olimpiai bizottsága, Utah állam legfőbb államügyésze, valamint az egyesült államokbeli Legfőbb Állami Számvevőszék folytat vizsgálatokat a Salt Lake City-i olimpiai pályázattal kapcsolatos vesztegetési ügyben, míg a NOB már januárban közzétette saját jelentését.

A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiára vonatkozó legfrissebb vizsgálati anyag közzétételét közvetlenül megelőzően hozott nyilvánosságra egy részletes, független jelentést a sydney-i ötkarikás játékok szervezőbizottsága (SOCOG). A 2000-es nyári olimpia házigazdái éppen azt szerették volna elérni, hogy elhárítsák a gyanút saját rendezvényük felől, ám Phillip Coles ausztrál NOB-tag vesztegetési ügye rögtön magára vonta a figyelmet.

Coles ügyvédje útján azonnal cáfolta a vádakat, és tagadta, hogy négy amerikai útja költségeinek térítését is elfogadta volna. Mindenesetre a nevét megemlítő jelentés miatt lemondott a SOCOG-ban betöltött tisztségéről. Coles 1982 óta képviseli országát a NOB-ban, és ugyancsak 17 éve volt a szervezőbizottság tagja.

A korrupciós ügy újabb fejezetével egyidőben az egyik legnagyobb lehetséges olimpiai szponzor, a John Hancock biztosítótársaság bejelentette, hogy törölte az NBC tévétársasággal beütemezett tárgyalásait. A vállalat nevében David D'Alessandro elnök fejtette ki, hogy azért mondtak le a 20 millió dolláros reklámszerződésről, mert elégedetlenek voltak a terebélyesedő vesztegetési ügy kezelésével, és az e téren szerintük elmarasztalható NOB-on belül külön Juan Antonio Samaranch elnök hozzáállásával.

"A NOB minden egyes nappal csak veszít a hiteléből" - fogalmazott a visszalépést megindokolva D'Alessandro.
(MTI)

Ajánló: