Társoldalunk:

Újabb tíz NOB-tag a vesztegetési listánA pályázati bizottság egykori vezetőinek elmarasztalása mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újabb tíz tagjának nevét említette meg illetéktelen juttatások kapcsán az a független etikai bizottság, amely a 2002-es téli olimpiát övező korrupciós botrány következményeként folytatott vizsgálatot Salt Lake Cityben.

Tom Welch, a pályázati bizottság egykori első embere, helyettese, Dave Johnson, valamint a pénzügyekért felelős Craig Petterson révén ezúttal már az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságán belül is vesztegetési vádak merültek fel. Az 50 ezer oldalnyi dokumentum áttekintése után született 300 oldalas vizsgálati anyag szerint ők hárman felelősek azért, hogy a NOB egyes tagjainak - esetleges szavazatukért cserébe - különféle szolgáltatásokat biztosítottak, illetve pénzösszegeket fizettek ki, és ezekkel nem számoltak el hivatalosan. Készpénzátutalásokon kívül utazási és tandíjköltségek térítéséért tehetők felelőssé, de még plasztikai műtétek árának fedezése és hűtőgépvásárlás is található a tételek között.

Ugyancsak a jelentés sorolta fel a túlzott juttattások elfogadásában vétkesnek talált tíz NOB-tagot, akikkel együtt már 24 főre - a teljes létszámnak körülbelül egyötödére - nőtt a korrupciós ügyben érintettek száma. Öt fő kizárásáról a NOB márciusi közgyűlése fog határozni, másik öt személy pedig magától lemondott. Az újabb lista közzététele után a szervezet bejelentette: elkötelezett a vizsgálatok folytatása mellett, és felkészült arra, hogy az etikai bizottság információinak figyelembe vételével további kizárásokról döntsön.

Az AP amerikai hírügynökség összeállítást közölt arról a tíz NOB-tagról, akikre árnyék vetült annak a jelentésnek a kapcsán, amelyet egy független etikai bizottság hozott nyilvánosságra a Salt Lake Cityben rendezendő 2002-es téli olimpia pályázatát övező visszásságokról.

Henry Edmund Olufemi Adefope (Nigéria): Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága a Salt Lake City-i pályázati bizottságon keresztül megtérítette a vezérőrnagy feleségének New York-i útiköltségét, amikor az férjét elkísérte egy tanácskozásra.

Phillip Coles (Ausztrália) és Willi Kaltschmitt (Guatemala): A két NOB-tag családja összesen négy utat tett az Egyesült Államokba, és ezek keretében ellátogattak az amerikaifutball legnagyobb eseményére, a Super Bowlra is. A költségek 19 991 dollárra rúgtak.

Ashwini Kumar (India): A pályázati bizottság 5099 dollárt fizetett ki Kumar egy meg nem nevezett rokonának, hogy az Budapestre utazhasson a téli olimpia helyszínét eldöntő - és Salt Lake City győzelmét hozó - 1995-ös NOB-közgyűlésre.

Shagdarjav Magvan (Mongólia): A pályázati bizottság 762 dollárt juttatott a mongol NOB-tag fiának, Bold Magvannak, hogy az órákat látogathasson a Utah Egyetemen. A fiú - szintén az amerikaiak segítsége révén - egy évig gyakornokként dolgozott a First Security Banknál.

Anani Matthia (Togó): Az afrikai NOB-tag felesége 2891 dollárt kapott, hogy 1995-ben ellátogathasson a budapesti NOB-közgyűlésre.

Rampaul Ruhee (Mauritius): Ruhee feleségének 3459 dollárt utaltak át, hogy jelen lehessen a sorsdöntő budapesti NOB-közgyűlésen.

Austin Sealy (Barbados): A pályázati bizottság feljegyzései szerint havonta 3000 dollárban részesült egy olyan vállalat, amelyben érdekeltsége volt Sealy egyik munkatársának.

Siuli Paul Wallwork (Nyugat-Szamoa): Tom Welch, a pályázati bizottság vezetője saját gyermekei cégétől 30 ezer dollárt irányított át az óceániai NOB-tag feleségének számlájára, mivel Wallwork neje "súlyos helyzetre" hivatkozva pénzt kért egy barátja számára. Welch szerint a pénzt visszafizették.

Mohamed Zerguini (Algéria): Az afrikai NOB-tag unokája 14 500 dollárt kapott készpénzben.

A jelentést összeállító független etikai bizottságon kívül az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, az ország olimpiai bizottsága, Utah állam legfőbb államügyésze, valamint az egyesült államokbeli Legfőbb Állami Számvevőszék folytat vizsgálatokat a Salt Lake City-i olimpiai pályázattal kapcsolatos vesztegetési ügyben, míg a NOB már januárban közzétette saját jelentését.

A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiára vonatkozó legfrissebb vizsgálati anyag közzétételét közvetlenül megelőzően hozott nyilvánosságra egy részletes, független jelentést a sydney-i ötkarikás játékok szervezőbizottsága (SOCOG). A 2000-es nyári olimpia házigazdái éppen azt szerették volna elérni, hogy elhárítsák a gyanút saját rendezvényük felől, ám Phillip Coles ausztrál NOB-tag vesztegetési ügye rögtön magára vonta a figyelmet.

Coles ügyvédje útján azonnal cáfolta a vádakat, és tagadta, hogy négy amerikai útja költségeinek térítését is elfogadta volna. Mindenesetre a nevét megemlítő jelentés miatt lemondott a SOCOG-ban betöltött tisztségéről. Coles 1982 óta képviseli országát a NOB-ban, és ugyancsak 17 éve volt a szervezőbizottság tagja.

A korrupciós ügy újabb fejezetével egyidőben az egyik legnagyobb lehetséges olimpiai szponzor, a John Hancock biztosítótársaság bejelentette, hogy törölte az NBC tévétársasággal beütemezett tárgyalásait. A vállalat nevében David D'Alessandro elnök fejtette ki, hogy azért mondtak le a 20 millió dolláros reklámszerződésről, mert elégedetlenek voltak a terebélyesedő vesztegetési ügy kezelésével, és az e téren szerintük elmarasztalható NOB-on belül külön Juan Antonio Samaranch elnök hozzáállásával.

"A NOB minden egyes nappal csak veszít a hiteléből" - fogalmazott a visszalépést megindokolva D'Alessandro.
(MTI)

Ajánló: