Társoldalunk:

Samaranch megosztja a felelősségetJuan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnöke szerint a 2002-es téli olimpiai játékok rendezési jogának elnyerése kapcsán kirobbant vesztegetési botrányért fele-fele arányban felelős a NOB és Salt Lake City kandidáló bizottsága.

A nemzetközi szervezet elnöke egy barcelonai rendezvényen beszélt arról, hogy nem csak a NOB tagjai között kell keresni a vétkeseket, és nem kizárólag Salt Lake Cityről van szó. Úgy fogalmazott: több kandidáló város "nagyon agresszív politikát folytatott", a NOB tagjai közül pedig "néhányan nem voltak becsületesek".

Samaranch a jövővel kapcsolatban elmondta: reméli, hogy a március 17-én és 18-án esedékes NOB-közgyűlésen a tagságnak sikerül olyan módosításokat elfogadnia, melyek lehetővé teszik, hogy az olimpiai mozgalom visszanyerje régi fényét.

Samaranch szerint az ötkarikás játékok rendezési jogáért harcba szálló városok és a korrupcióba keveredett NOB-tagok egyenlő mértékben felelősek a kipattant botrányért.

A 78 éves spanyol sportdiplomata úgy véli, teljesen mindegy, hogy a visszaélésekben ki tette meg az első lépéseket.

- Nem számít, ki próbált meg a másik fél kegyében járni: vagy a NOB-tagok keresték meg a pályázókat, vagy pedig fordítva. Lényeg, hogy hibáztak, és ezért felelni kell - mondta Samaranch.

(MTI)

Ajánló: