Társoldalunk:

Sydney terrorista célpont lehetLouis Freeh, az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatalának (FBI) vezetője szerint a 2000-es sydneyi nyári olimpia könnyen az iszlám terrorista, Oszama Bin Laden csoportjának célpontja lehet.

Az Ausztráliában tartózkodó Freeh, aki a helyi hatóságoknak adott tanácsokat biztonsági kérdésekkel kapcsolatban, a Channel Nine nevű televíziós csatornának nyilatkozott. A kérdésre, hogy az amerikai sportolók és nézők várhatóan magas száma miatt érheti-e támadás Sydneyt a világszerte terrorista cselekmények elkövetésével vádolt arab férfi részéről, az amerikai vendég egyértelmű igennel válaszolt. Elmondta azt is, hogy nem csak országának polgárai, de az Egyesült Államok barátai is veszélybe kerülhetnek.

Louis Freeh végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpián kívül az ázsiai és csendes-óceáni térség politikai vezetőinek tanácskozása, valamint a jachtok Amerika-kupája is felkeltheti a terroristák érdeklődését. Mindkét eseményre idén, az új-zélandi Aucklandben kerül sor.

* * *

Kevan Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ausztrál tagja arra kérte Phil Colest, a 2000-es nyári olimpiát rendező Sydney szervezőbizottságának alelnökét, hogy nyilvánosan adjon választ azokra a vádakra, melyek szerint ő is korrumpálódott a 2002-es téli játékok helyszínének kijelölése során.

Gosper a The Australian című lapnak nyilatkozva meglepetését fejezte ki amiatt, hogy az ügyben vizsgálatot folytató Salt Lake City-i etikai bizottság közlése szerint Coles egyesült államokbeli utazásai mintegy 40 ezer dollárjába kerültek a város pályázati bizottságának. A jelentés szerint Coles partnerével és két közös gyermekükkel 1993 és 1995 között öt alkalommal járt az országban az amerikai vendéglátók költségén.

Colest, aki maga is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a hétvégén hallgatta meg az ügyben a NOB illetékes vizsgálóbizottsága. A hattagú testület két napon keresztül zárt ajtók mögött tanácskozott Lausanne-ban, és eközben három, vesztegetési gyanúba keveredett sportvezetőt kérdezett ki. Dick Pound elnök az ülés után nem volt hajlandó érdemben nyilatkozni, de annyit elárult, hogy a bizottság a következő napokban fogalmazza meg ajánlásait a nemzetközi szervezet március 17-18-i közgyűlése számára. Ott hoznak majd végleges döntést a 2002-es téli olimpia körüli korrupciós botrányban érintett NOB-tagok esetleges kizárásáról.

(MTI)

Ajánló: