Társoldalunk:

Lányi Zsolttal erősít az ÚTEDerce Tamás, Újpest polgármestere azt javasolja, hogy az ÚTE tiszteletbeli elnökévé válasszák meg Lányi Zsoltot, a kisgazdapárt alelnökét. A javaslatról az egyesület rendkívüli közgyűlése még ebben a hónapban dönt.

Az ÚTE alapszabályában szerepel a tiszteletbeli elnöki státus, de a poszt jelenleg üres. Derce Tamás, Újpest polgármestere azt javasolta, hogy Lányi Zsoltot, a kisgazdapárt alelnökét, az országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökét válasszák meg a tisztségre. A javaslatról rendkívüli közgyűlés dönt, valamikor a március 22-ével kezdődő héten.
Lányi Zsolt megválasztása nem érintené sem Szabó Bence elnök, sem Ôze István klubigazgató pozícióját. A klubigazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy a kisgazdaalelnök szurkolóként rendszeresen ott van a mérkőzéseiken, segítette is az újpestieket, ahhoz viszont, hogy megfelelő hatáskörrel tárgyaljon, funkciót kell betöltenie az ÚTE-nél. Arra a kérdésre, hogy politikai befolyás alá kerül-e az egyesület, a klubigazgató kitérően válaszolt: számukra egyelőre a túlélés a tét.
Derce Tamás elmondta, hogy Lányi Zsolt személyében olyan tiszteletbeli elnöke lehet a klubnak, aki szereti az ÚTE-t, évtizedek óta kötődik hozzá. Nem jogosulatlan előnyöket várnak tőle a klub számára, csupán egyenlő feltételeket, azt, hogy a jövőben kormányzati körökben is meghallják a hangjukat, mivel eddig eredménytelenül próbáltak eljutni a döntéshozókig. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a többi fővárosi nagyegyesület kap állami pénzeket, közvetlen vagy közvetett úton, az újpestiektől viszont az év elején megvonták a központi támogatást. Azt szeretnék elérni, hogy a sportfinanszírozási rendszer mindenkire egyformán vonatkozzon, mivel jelenleg behozhatatlan hátrányból indulnak. Hozzátette, hogy még azt a harmincmilliót sem kapta meg a klub, amelyet a sportminisztérium az átmeneti gondok megoldására ígért.
Januárban a sportminisztérium helyettes államtitkára azt jelentette be, hogy az újpesti létesítmények az ISM kezelésébe kerülnek, és minél előbb szeretnék privatizálni az ingatlanokat. Jelenleg viszont - mondta Derce Tamás - a létesítmények még mindig a BM kezelésében vannak. Ma ügyvédek tárgyalnak Újpesten arról, hogy milyen jogi lépéseket tehetnének a Belügyminisztériummal szemben, a jelek ugyanis arra utalnak, hogy a sportolók lassan kiszorulnak a létesítményekből, sőt olyan állítás is napvilágot látott, hogy a klub versenyzői élősködnek a minisztériumon.
Az újpesti önkormányzat továbbra is fenntartja, hogy átvenné a sportlétesítményeket, és azt is vállalná, hogy tíz évig nem adja el őket. A polgármester három feltételt sorolt: kapja meg az önkormányzat a tizenkét ingatlan tulajdonjogát, a létesítmények olyan állapotban kerüljenek hozzájuk, amilyenben meg kellett volna őriznie őket a BM-nek (a Megyeri úti stadionra 600-800 milliót kellene költeni), továbbá finanszírozza a Belügyminisztérium az ÚTE-t 2000. december végéig.
Lajtár József, a BM helyettes államtitkára a napokban az ÚTE-val kötött szerződés egyik pontjára hivatkozott: eszerint a sportfinanszírozás kérdéseiről rendelkező jogszabály életbe lépése esetén még abban az évben felbontják a szerződést, és újat kötnek. Arra is emlékeztetett, hogy a BM által fizetett 135 millió forintot nem vonta el az állam, ez a pénz bekerült a sportminisztérium költségvetésébe.
Ehhez Ôze István hozzátette, hogy a szerződés felmondási ideje hat hónap, és a BM eddig még írásban nem értesítette a klubot a megállapodás felbontásáról. Ôze szerint nem egyértelmű, hogy a minisztériumnak erre az évre is folyósítania kellene a tavalyi 135 millió forintot, de az kétségtelen, hogy maradtak kötelezettségei.

Az elnökjelölt aggódik Újpestért

Lányi Zsolt szerint nemcsak az élvonalbeli ÚTE-szakosztályok jövője forog veszélyben, hanem két-háromezer gyerek sportolási lehetősége is. A kisgazda politikus kötelességének érzi, hogy segítsen a klubnak.

* Lányi úr, gratulálhatunk, elvállalta az ÚTE tiszteletbeli elnöki tisztét?
Vállalom, mert úgy érzem, kutya kötelességem segíteni a 114. évét taposó ÚTE-nak. A rendkívüli közgyűlésen dől el, hogy megválasztanak-e. Mindenesetre úgy tudom, a küldöttek egyhangúlag úgy foglaltak állást, hogy engem kérnek fel a megtisztelő poszt betöltésére.
* Néhány hónappal ezelőtt a Kispest vezetősége is szerette volna önt megnyerni elnöknek, de akkor elfoglaltságára való hivatkozással visszautasította a felkérést.

Kispesthez semmi közöm, Újpest viszont a második szülővárosom, s nagy bajban van az egyesület. Ráadásul nemcsak az élsportot kell kirángatni a kátyúból, hanem két-háromezer gyerek mindennapi sportja forog kockán. Nem engedhetjük, hogy ezek a fiatalok a sportpályák helyett az aluljárókba menjenek, és sport helyett szipuzzanak. Öreg focisták is kértek, jöjjek, segítsek, tehát vállalom.
* Ezek után nagyon érdekes lesz az Újpest-Ferencváros rangadó: az egyik elnöki páholyban ön ül majd, a másikban meg Torgyán József.

Én a sportot szeretem, szorítok Torgyánnak, hogy a Fradinál csináljon rendet, mint ahogy tudomásom szerint ő is drukkol nekem, hogy Újpesten is minden rendben menjen. Ebben nincs vita közöttünk. Már eldöntöttük, hogy arra a másfél órára felfüggesztjük a barátságunkat.

Lépesfalvi Zoltán