Vágólapra másolva!

Hat NOB-tag kizárását javasolják



Az olimpiai vesztegetések ügyében nyomozó bizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hat tagjának kizárását javasolja, mivel bebizonyosodott, hogy korrumpálódtak a 2002-es, Salt Lake City-ben rendezendő téli olimpia pályázata kapcsán.



Phil Coles - Reuters File Photo
Fotó: Reuters

- A NOB és a sydneyi olimpia szervezése nagyon fontos számomra, így az ezekkel összefüggő funkcióimat megtartom - mondta Coles, aki ellen jelenleg viszgálat folyik, hogy valóban elfogadott-e nagy értékű ajándékokat, szolgáltatásokat a 2002-es téli olimpiának otthont adó Salt Lake City-i szervezőktől. - Soha nem tettem olyat, ami ellentmond az olimpiai mozgalom szellemiségének. Remélem, a NOB-vizsgálat tisztáz engem az alaptalanul felhozott vádak alól - mondta Coles.

Lemond NOB-tagságáról a vesztegetési botrányba keveredett nyugat-szamoai Seiuli Paul Wallwork, akinek az a szándéka, hogy a jövő heti lausanne-i NOB-kongresszuson, ahol a korrupcióval vádolt személyek ügyében hirdetnek ítéletet, előbb megvédi magát, majd leköszön tagságáról. A nyugat-szamoai sportvezető elleni vád szerint felesége, Julia 30 ezer dollárt kapott kölcsön a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia szervezőitől, hogy "a család egyik barátját fontos beosztáshoz segítse".

A vesztegetésbe keveredett személyek közül eddig már négyen - a finn Pirjo Haggman, a líbiai Baszir Mohamed Attarabulszi, a szváziföldi David Sibandze és a kenyai Charles Mukora - köszöntek le.

A NOB alelnöke, a kanadai Dick Pound viszont a 2008-as nyári olimpia rendezésére pályázó Toronto kandidálási bizottsági tagságáról mond le. Pound összeférhetetlenségre hivatkozva döntött így.

A korábbi hírekkel ellentétben a német DaimlerChrysler AG autógyár továbbra is támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Matthias Kleinert, a gyár elnökhelyettese közölte: a Sydney Morning Herald című lap értesülése, miszerint a DaimlerChrysler a 2002-es Salt Lake City-i olimpia kapcsán kipattant vesztegetési ügy miatt nem támogatja tovább a NOB-ot, nem felel meg a valóságnak.

(MTI)

Ajánló: