Vágólapra másolva!

Hat tagot kizártak - Samaranch marad



A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elveszett hitelének visszaszerzésére és az intézményi reformok végrehajtására kíván összpontosítani azok után, hogy a rendkívüli közgyűlésének első napján a tagság megerősítette posztján Juan Antonio Samaranch elnököt és kizárt soraiból hat korrupcióval vádolt tagot.

A 2002-es Salt Lake Cityben sorra kerülő téli olimpia pályázata kapcsán kirobbant vesztegetési-botrány miatt Samaranch kérte a bizalmi szavazás lebonyolítását, amely nagy többséggel támogatta őt. A zárt ajtók mögötti, titkos voksolás a korrupciós ügy tisztázására összehívott közgyűlés első, fontos eseménye volt.

Szavazás előtti beszédében Juan Antonio Samaranch elmondta, hogy a vesztegetési botrány miatt gyors és megfelelő lépéseket kell tenniük a komolyabb következmények elkerülésére.

- Legfőbb célunk, hogy a szükséges lépések megtételét követően teljesen biztossá váljon: ez a szomorú epizód soha nem ismétlődik meg. A NOB-ot ítélik meg, s a NOB-nak foglalkoznia kell a kialakult helyzettel. A helytelenül viselkedő kandidáló városok ügye már a múlthoz tartozik, most a mi NOB-unk áll vizsgálat alatt. Meggyőződésem, hogy ha nem cselekszünk gyorsan, határozottan és egységesen, akkor a leleplezés miatt ránk, az olimpiai mozgalomra, a NOB-ra nehezedő nyomás nagyon, nagyon komoly lesz. Elnökségem tizennyolc éve alatt mindent megtettem az olimpiai mozgalomért - jelentette ki a spanyol sportvezető, akinek beszédét kétszer is felállva tapsolta meg a NOB-tagság.

Ezután hat korrupcióval vádolt tag kizárásáról döntöttek. Az ecuadori Augustin Arroyo, a szudáni Zein el-Abdin Ahmed Abdelkadir, a kongói Jean-Claude Ganga, a mali Lamine Keita, a chilei Sergio Santander és a nyugat-szamoai Seiuli Paul Wallwork a 2002-es téli olimpiát rendező Salt Lake City pályázata során, különböző szolgáltatásokat fogadott el, ezzel vétett a NOB szabályai ellen.

A vádlottaknak egyenként 20 perc állt rendelkezésükre ahhoz, hogy meggyőzzék társaikat ártatlanságukról. A felmentéshez legközelebb Wallwork állt, akinek mindössze 8 támogató szavazatra lett volna még szüksége ahhoz, hogy tovább folytathassa munkáját a NOB-ban.

- Kizárásom igazságtalan, mert én visszafizettem azt a kölcsönt, amit egykori feleségem Tom Welshtől, Salt Lake City pályázati bizottságának elnökétől kért. Négy héttel ezelőtt, amikor megkérdezték tőlem, hogy mi történt, megfordult a fejemben, hogy lemondok. Ugyanakkor arra gondoltam: ha magyarázatot adok a történtekre, felmentenek. Most már bánom, hogy nem hoztam meg idejében a döntést - nyilatkozta Wallwork.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnöke, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a kizárásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szervezet megtanulta a leckét, és mostantól le kell szállnia a földre, a realitások talajára.

Marc Hodler, egykori NOB alelnök, a korrupciós botrány kirobbantója szerint a döntés után végre eljött a politikai és felfogásbeli változtatások ideje.

- A közgyűlés legfájdalmasabb és legszomorúbb részén túl vagyunk. Most már előre tekinthetünk - fogalmazott a kanadai Richard Pound, a NOB egyik alelnöke a kizárásokat követően.

(MTI)