Vágólapra másolva!

Javaslatok a NOB megújítására



Primo Nebiolo, a nyári olimpiai sportágak szövetségének (ASOIF) elnöke a 35 nyári olimpiai sportág nemzetközi szövetségének elnökét látná szívesen a NOB-ban. Otto Schilly, a sportot is felügyelő német belügyminiszter szerint Richard von Weizsäcker az ideális NOB-elnök.

A NOB rendkívüli közgyűlése után kezdte meg kétnapos ülését a nyári olimpiai sportágak szervezete. Primo Nebiolo, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) olasz elnöke, aki az ASOIF elsőszámú vezetője is, felszólította a tagságot: tegyenek meg mindent azért, hogy a 35 tagszövetség vezetői legyenek tagjai a NOB-nak.

- A nemzetközi szövetségek a sportolókkal együtt az olimpiai játékok bázisát jelentik, ezért úgy érzem jogos az igényünk, hogy mi is beleszólhassunk a NOB-döntésekbe - mondta a sportvezető.

Nebiolo, Joseph Blatterrel, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnökével együtt meghívást kapott a NOB végrehajtó bizottságának szombati tanácskozására, ahol a két sportvezető megismétli az ASOIF kérését.

A szervezet tanácsának pénteki ülésén arról döntöttek, hogy három új tagot választanak: bekerült a vezető testületbe az algériai Mustafa Larfaoui, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), a mexikói Olegario Vazquez-Rana, a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISST) és az amerikai Don Porta, a Nemzetközi Softball Szövetség (ISF) elnöke.

Nebiolo azt is felvetette, hogy a belépőjegyek egy százalékát a 2000-es sydney-i nyári olimpián ingyen, a hivatalos személyek között osszák szét.

A sportvezető javaslata szerint a 110 ezer néző befogadására alkalmas sydney-i Olimpiai Stadionban 1100 sportvezető, díszvendég foglalhatna helyet. A nyári játékok ausztrál szervezőbizottsága (SOCOG) elutasította Nebiolo kérését.

Az IAAF elnöke szombaton résztvesz a NOB végrehajtó bizottságának ülésén, ahol szintén kérni fogja, hogy a belépők egy százalékát osszák el a hivatalos személyek között. A SOCOG arra tett igéretet, hogy az olimpián minden bíró és hivatalos vendég számára egyágyas szobákban biztosít szállást.

Otto Schily német belügyminiszter szerint Richard von Weizsäcker egykori német kormányfő lenne az ideális NOB-elnök, Samaranch mandátumának lejárta után. Sokan szívesen látnák a korábbi miniszterelnököt a NOB etikai bizottságának élén is.

- Pártatlanságát és megbízhatóságát senki sem vonhatja kétségbe. Ő az egyetlen ember, aki helyre tudná állítani az olimpiai szervezet megtépázott tekintélyét - mondta Schily.

A NOB rendkívüli közgyűlésének határozatai nem töltötték el elégedettséggel a belügyminisztert.

- Mindenképpen örvendetes, hogy kizárták azokat, akik belekeveredtek a korrupciós botrányba, de ez nem elég. Alapjaiban kell megváltoztatni az egész rendszert, ehhez pedig új emberekre és új szemléletre van szükség. Kevesebb taggal dinamikusabban működne a szervezet és sokkal több szerepet kellene adni az aktív sportolóknak - folytatta Schily.

A politikus négy évente új választást írna ki a tagság számára és senkinek sem engedné, hogy két ciklusnál, vagyis nyolc évnél többet töltsön el a NOB-ban.(MTI)