Vágólapra másolva!

Samaranchnak le kell mondania?<br/>

Az Egyesült Államok szenátusa - melynek ülésére Juan Antonio Samaranch NOB-elnököt is meghívták, de ő nem ment el - úgy gondolja, az olimpiai mozgalom reformjainak útjában áll az elnök személye.

Az Egyesült Államok szenátusának ülésén az a határozat született, hogy a testület egyelőre megvárja, mennyire lesznek sikeresek a vesztegetési botrányba keveredett Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) reformtörekvései. Ugyanakkor - hangzott el az ülésen - a tisztulási folyamat elképzelhetetlen Juan Antonio Samaranch NOB-elnök lemondása nélkül.

A szenátus tagjai tanácskozásukra meghívták a NOB első emberét, de Samaranch nem vett részt a megbeszélésen.

A John McCain vezette tanács kilenc NOB-tagot hallgatott meg az olimpiai bizottságon belül tervezett változtatásokról. Bár a szervezet egyelőre haladékot kapott, a szenátus két szankcióra fogadott el javaslatot, amennyiben az ígért változtatások nem valósulnak meg a gyakorlatban.

Az első szerint meg kell vonni a NOB-tól a szponzori pénzek kezelésének jogát, a másik azt tartalmazza, hogy az amerikai támogatók az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsággal (USOC) kötnének szerződést és az USOC döntené el, hogy ebből a bevételből mennyit utal át a NOB számlájára.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom website-ja