Vágólapra másolva!

500 nap van hátra Sydney-ig <br/>

Az ISM májusban közel 1,3 milliárd forintot utal át a MOB-nak, az olimpiai műhelytámogatást élvező öt kiemelt sportágnak és még mintegy 70, központi támogatásban részesülő szövetségnek - jelentette be Deutsch Tamás azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet pontosan 500 nappal a sydneyi olimpia megnyitója előtt tartottak Budapesten.

Az ifjúsági és sportminiszter kiemelte, hogy az idei költségvetés minden eddiginél lényegesen nagyobb összeget biztosít az olimpiai előkészületekre. Ebből az összegből 350 millió jut az olimpiai bizottságnak, 400 millió a kiemelt műhelyeknek és 520 millió a többi, állami támogatásban részesülő sportágnak. Az érintetteknek nem kell az év végéig várniuk a pénzükre, mert azt egy összegben május végéig megkapják, ezzel segítve őket az olimpiai felkészülésben.

Schmitt Pál, a MOB elnöke elmondta, hogy jelenleg több mint félezer olimpikonjelölt készül a játékokra, és közülük 200-220 sportoló képviseli majd az államalapítás 1000. évfordulójának ünnepi esztendejében Magyarországot a jövő szeptemberi eseményen. Schmitt tippelt is: szerinte éremszerzés várható a kajak-kenusoktól, a vívóktól, az úszóktól, a tornászoktól, az öttusázóktól, a birkózóktól, az atlétáktól, az ökölvívóktól, a vízilabdázóktól és a kézilabdázóktól.

A MOB elnöke tájékoztatott a NOB reformjáról is: kedden tárgyal először az a megújulás érdekében frissen létrehozott IOC 2000 elnevezésű bizottság, amelynek ő is tagja. Magánvéleményét hangoztatta a jugoszláv sportolók olimpiai részvételével kapcsolatban: a felfüggesztés ugyan a nemzetközi szövetségek kompetenciája, de a NOB mindig "sportolópárti" volt hasonló helyzetekben.

Vajda László, a sydneyi szervezőbizottság (SOCOG) munkatársa távinformációkat közölt az előkészületek állásáról. Elmondta, hogy minden a terveknek megfelelően zajlik, 100 nemzeti olimpiai bizottság tartott már helyszíni szemlét, és az olimpiai falunak lényegesen bensőségesebb lesz a hangulata, mint Atlantáé volt.

Elhangzott, hogy a sajtótájékoztatónak is otthont adó Magyar Rádió az olimpia hivatalos rádiója. Hajdú István elnök és Novotny Zoltán, a Petőfi adófőszerkesztője szerint napi 15-16, összesen 270 órás műsoridő áll majd az olimpiai események közvetítésének, kommentálásának rendelkezésére.

(MTI)

Ajánló: