Vágólapra másolva!

NOB 2000: húsz helyett hatvanan<br/>

A tervezettnél valószínűleg többen, mintegy hatvanan - köztük várhatóan Schmitt Pál alelnök - vesznek majd részt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) reformbizottságának munkájában.

Kevan Gosper, a NOB végrehajtó bizottságának ausztrál tagja szerint az eredetileg meghatározott húszas létszámot azért nem lehet tartani, mert számos NOB-tag jelezte: szeretne bekerülni a testületbe, melynek feladata a Salt Lake Cityvel kapcsolatos korrupciós botrány miatt megtépázott tekintély visszaállítása.

A NOB 2000 névre keresztelt reformbizottság felállítását márciusban határozták el. Juan Antonio Samaranch elnök eredetileg 20-24 leendő tagról beszélt, ezért a most meghirdetett bővítéshez Gosper szükségesnek érezte hozzáfűzni: a ránézésre "ormótlan" méretűre duzzasztott bizottságot két vagy három munkacsoportra fogják osztani. Az ausztrál sportvezető ugyanakkor elismerte, hogy a létszámemelés könnyen felboríthatja a független szakértők és a NOB-tagok egyensúlyát az utóbbiak javára.

A testület tagjainak névsorát a tervek szerint a végrehajtó bizottság keddi, lausanne-i ülésén hozzák nyilvánosságra. Eddig hat személy ismert a hatvanból: a reformbizottságot vezető Samaranch, Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, Peter Ueberroth, az 1984-es Los Angeles-i játékok főszervezője, Bill Hybl, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának elnöke, Anita DeFrantz, a NOB amerikai alelnöke, valamint Gianni Agnelli olasz iparmágnás, a FIAT autógyár tulajdonosa már felkerült a listára.

Gosper azonban újabb valószínűsíthető tagokat is megemlített: a NOB részéről az alelnökök, azaz DeFrantzon kívül Schmitt Pál és a kanadai Dick Pound, továbbá a végrehajtó bizottságból mások minden bizonnyal szintén csatlakoznak. A külső szakértők közül Michel Barnier, az albertville-i téli olimpia társ-, illetve Josep Miguel Abad, a barcelonai - ugyancsak 1992-ben rendezett - nyári játékok első számú szervezőjének neve is felmerült.

A reformbizottság június 1-2-án tartja első összejövetelét, majd a két héttel későbbi szöuli NOB-közgyűlésre egy előzetes jelentést készít. Ezután kell részletes, átfogó javaslatait kidolgoznia a Nemzetközi Olimpiai Bizottság struktúrájának teljes átalakítására. Az előterjesztéseket várhatóan már a NOB év végi rendkívüli ülésén tárgyalni fogják.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom honlapja