Társoldalunk:

A Knicks ismét legyőzte az ősriválist

Egy régi nagy rivalizálás újabb fejezethez érkezett: a New York Knicks sorozatban másodszor ejtette ki a Miami Heatet. A Sacramento és a Detroit nem volt ilyen szerencsés, esélyesebb ellenfeleik megnyerték a döntő mérkőzéseket.

Patrick Ewing, a New York-i hős

Fotó: Reuters
Allan Houston az utolsó pillanatban elengedte a labdát, amely a gyűrű szélén pattogva végül behullott a kosárba, és ezzel a New York Knicks 78-77-re legyőzte a Miami Heat gárdájaát a párharc ötödik, utolsó mérkőzésén. A Knicks a tavalyi siker után idén ismét elbúcsúztatta ős-riválisát, tovább élezve az ellentétet, amely tömérdek kemény, olykor durva csatát hozott az elmúlt évek során.

8 századmásodperc volt hátra. Terry Porter megpróbált tíz méterről bevágni egy labdát, de nem sikerült, így a Knicks lett az első az Eastern Conference-ben, amely nyolcadikként érkezve a rájátszásba tovább tudott jutni az első körből 1984 óta, amikor 16 csapatosra duzzasztották a playoffot. A másik oldalról nézve ez ezt jelenti, hogy a Miami az első alapszakaszbeli konferenciagyőztes Keleten, amely kiesik az első kanyar után.

A New York hőse azonban nem Houston, hanem a sztárcenter Patrick Ewing volt, aki Achilles-ín- és bordasérülése ellenére nagy meccset játszott ismét. "Össze kellett vakarnom magam" - mondta Ewing, aki 22 pontot és 11 lepattanót szerzett. "Erről szól a playoff." Latrell Sprewell 14, Larry Johnson 13, Houston pedig 12 pontot dobott. A hazaiaknál Alonzo Mourning 21, Jamal Mashburn és PJ Brown 16-16 pontot gyűjtött. Jeff Van Gundy és Pat Riley, a két edző Ewing teljesítményét illetően egy véleményen volt. "Mindig nagy rajongója voltam, a bátorsága és a szíve miatt" - így Van Gundy. - "Már tizedjére csinálja meg ezt." Riley pedig: "Ő az, ami - egy óriási harcos."

Andersonnak Stockton gratulál

Fotó: Reuters
A Western Conference bajnoki címvédője, a Utah jazz nagy nehezen megmentette az irháját, miután az ötödik mérkőzésen hosszabbításban legyűrte a Sacramento Kingst, amely - ez már most kijelenthető - nagy jövő előtt áll, ha együtt marad a gárda. Ebben a szezonban a Jazz és a Kings között ötödször döntött hosszabbítás. Ezúttal azonban nem annyira a veteránok, Karl Malone és John Stockton, hanem az ifjabbak, Bryon Russell és Shandon Anderson voltak a Jazz prímásai. Russell 16 pontot szerzett, közte azt a hármast 48 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt, amellyel kiegyenlített a Utah. Anderson szintén 16-ot szórt, és ebből hetet a hosszabbításban. Malone 20-at dobott és leszedett 12 pattanót, Stockton 12 ponttal és 14 gólpasszal vitézkedett, de előbbi 6/19-es, utóbbi 1/12-es mezőnymutatót produkált, és egyikük sem volt eredményes az extra játékidőben. Vlade Divac - aki 15 pontot szerzett a mérkőzésen - megnyerhette volna a meccset a Kingsnek még a negyedik negyed végén, de a horgot, amit elengedett, Malone levakarta a gyűrűről. A Utah a Portland Trail Blazers elleni konferencia-elődöntőt kedden kezdi, idegenben.

Long lepattanózik, Mutombo figyel

Fotó: Reuters
A New York az Atlanta Hawks-szal meccsel majd, Detroit Pistons ugyanis nem tudta meglepni a rájátszás legpontszegényebb párharcában a formánkívülinek látszó atlantaiakat. Grant Long, a volt detroiti 26 ponttal és 11 lepattanóval vezette győzelemre a Hawksot az ötödik meccsen, ahol ismét bemutatták, hogy ők a defenzív kosárlabda jelenlegi legjobbjai. Jellemző volt a mérkőzésre - és az egész párharcra - , hogy az Atlanta mintegy tíz percig nem dobott pontot a negyedik negyedben, de nem kellett aggódniuk, mert a Detroit is csak 11-et tudott szerezni ebben a játékrészben. Grant Hill, a Detroit sztárja (21, 7, 11) egyetlen kosarat dobott ez idő alatt.

 

 

pont

lepattanó

asziszt

Miami Heat

77

Mourning 21

Brown 12

Hardaway 8

New York Knicks

78

Ewing 22

Ewing 11

Childs, Sprewell, Ward 3

 

 

 

 

 

Utah Jazz

99

Malone 20

Malone 12

Stockton 14

Sacramento Kings

92

Maxwell 22

Webber 14

Divac 5

 

 

 

 

 

Atlanta Hawks

87

Long 26

Mutombo 18

Smith, Blaylock 6

Detroit Pistons

75

Hill 21

Hill, Dele 7

Hill 11

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló: