Vágólapra másolva!

Barkley: bajnoki cím a búcsú előtt?<br/>

Ismét szembesülünk azzal, hogy az NBA talán legfényesebb korszakát éljük meg. A Top 50 jónéhány játékosa jelenleg is aktív, Charles Barkley, a Houston Rockets 36 éves játékosa azonban a visszavonulását fontolgatja.

Sir Charlest Scottie Pippen öleli

Fotó: Reuters

Egy másik nagy játékos visszavonulása azonban már tény. A rájátszástól hétfőn hajnalban búcsúzó Detroit Pistons hátvédje, Joe Dumars a mérkőzés után jelentette be: befejezi 14 éves NBA karrierjét. Ő volt az utolsó az 1989 és 1990-ben bajnokságot nyerő csapatból, aki még Detroitban játszott. Dumars egy hét múlva ünnepli a 36. születésnapját.

NBA Top 50És hogy kik vannak az NBA 50 legnagyszerűbb játékosából a mezőnyben? Barkley két csapattársán, Hakeem Olajuwonon és Scottie Pippenen kívül Patrick Ewing, Karl Malone, Shaquille O'Neal, David Robinson és John Stockton pattogtat jelenleg. A tavalyi szezon végén vonult vissza Clyde Drexler, idén Michael Jordan, és még az ifjabbak is látták játszani Larry Birdöt, Magic Johnsont, Isiah Thomast és James Worthyt. Tizennégy név az ötvenből, nem említve az egyedülálló Kareem Abdul-Jabbart, aki 1989-ben fejezte be fantasztikus, 20 éves NBA-karrierjét.

Ha Barkley abbahagyná, félő, Ewing, Malone és Stockton sem várna sokáig. Előbbi állandó csukló-, Achilles-ín- és egyéb sérülésekkel küzd, az utóbbi páros pedig mintha már csak a bajnoki címet várná, amelyre - valljuk be - évek óta sokkal reálisabb eséllyel törnek, mint Sir Charles. Stockton idén állította be Drexler rekordját sorozatban 15. rájátszás-részvételével. Malone "csak" 14-nél jár, de csak azért, mert egy évvel fiatalabb, mint Utah Jazz-beli állandó partnere. Stocton 37 éves múlt márciusban, Malone júliusban lesz 36, Ewing augusztusban 37.

Shaq az egyetlen, aki igazán fiatal ebben a fényes társaságban, de félni talán nincs okunk, hiszen Allen Iversonnal az élen olyan felnövekvő nemzedék bontogatja a szárnyait, amelynek Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett, Grant Hill és Jason Kidd a tagjai.

[mécs]

Ajánló:

Az NBA.com tisztelgése a héroszok előtt