Vágólapra másolva!

Csúcstalálkozó Szöulban: döntenek a 2006-os helyszínről<br/>

A NOB végrehajtó bizottságának hagyományos vacsorájával szombaton kezdődik az az olimpiai nagyhét Szöulban, a Koreai Köztársaság fővárosában, amelynek végén, június 19-én szombaton eldől: hol rendezik 2006-ban a 20. téli olimpiát. Előtte 13. és 15. között a végrehajtó bizottság ülésezik, 16-án kerül sor a 108. ülés ünnepélyes megnyitójára, s 17. és 19. között rendezik a teljes ülést. Schmitt Pál alelnöki székét is "megpályáztatják", hiszen a magyar sportdiplomata megbízatása lejárt.

Az érdeklődés középpontjában természetesen a 2006-ban rendezendő 20. téli olimpiai játékok házigazdájának kijelölése áll. Mint ismeretes, hat város (Helsinki, Klagenfurt, Poprad, Sion, Torino és Zakopane) pályázik. A jelentkezők közül különbizottság kettőt választ ki, majd a jelenlévő tagok titkos szavazással döntenek. Az eredményt június 19-én, szombaton, magyar idő szerint délelőtt 10 órakor hirdeti ki Samaranch elnök.

A bizottságok szokásos beszámolója mellett tisztújításra is sor kerül. Schmitt Pál első alelnöki megbízatása lejárt, így a MOB elnökének a végrehajtó bizottságban eltöltött nyolc év után búcsúznia kell, de a charta jelenlegi előírásai szerint egy esztendőre, hiszen egy év kihagyással ismét pályázhat. Schmitt Pál a három éve alakult környezetvédelmi bizottság elnöke marad.

Schmitt helyére a jelenlegi helyzet szerint egyetlen jelölt van, Kevan Gosper, az 1956-os melbourne-i olimpia ezüstérmes futója. Az ausztrál sportvezető eddig végrehajtó bizottsági tag volt, s megüresedő helyére négyen pályáznak: az ír Patrick Hickey, a bolgár Ivan Szlavkov, a görög Lambis Nicolau - akik mindhárman országuk olimpiai bizottságának elnökei -, valamint a Kínai Népköztárság képviseletében Zsen-liang He, aki korábban már tevékenykedett a végrehajtó bizottságban.

A korábbi gyakorlat szerint a következő és a már kijelölt olimpiai házigazdák NOB-tagjait általában beválasztják a végrehajtó bizottságba.

További fontos poszt betöltéséről is gondoskodni kell, miután a közelmúltban Louis Guirandou N'Diay elefántcsontparti NOB-tag elhunyt, s ő a testület protokollfőnöki teendőit látta el. A NOB az ülés utolsó napján, június 20-án a NOB 2000 reformbizottság terveit, elképzeléseit hallgatja meg.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom helye a weben