Vágólapra másolva!

Samaranch kitölti a megbízatását, a NOB reformokat tervez<br/>

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) spanyol elnöke szerdán megerősítette: megbízatása lejártáig, tehát még két évig az olimpiai mozgalom vezetőjeként kíván szolgálni, mivel élvezi a NOB-tagok többségének bizalmát.

Fotó: Yun Suk-bong/Reuters

Samaranch beszédet mond
a szöuli kongresszuson

A NOB első embere 1980 óta áll a bizottság élén, és - mint mondta - jó egészségi állapotnak örvend, így eleget tesz 4 évre szóló megbízatásának. Kedden a Végrehajtó Tanács tagjai újból bizalmukat fejezték ki Samaranch iránt, és írásos nyilatkozatuk szerint "ezekben a nehéz időkben az olimpiai mozgalomnak erős és tapasztalt vezetőre van szüksége". A NOB tagjai már márciusban, a rendkívüli értekezleten döntő többséggel kiálltak Samaranch mellett.

A spanyol elnök utódjának megválasztásával kapcsolatban kiderült, hogy a voksolás nyitottá tétele érdekében ezúttal hónapokkal a szavazás előtt nyilvánosságra hozzák a jelöltek listáját, azaz nem az utolsó pillanatban és nem zárt ajtók mögött döntenek a következő elnök személyéről.

Ami az olimpiai mozgalom reformjait illeti, Samaranch megemlítette, hogy a 15-18 főre bővítendő Végrehajtó Tanács a jövőben kéthavonta tart majd értekezletet, szemben az eddigi évi két-háromszori tanácskozással. A reformok során a mostani 110 főről nem kívánják növelni a NOB-tagok számát.

Az elnök üdvözölte a NOB költségvetési kiadásai csökkentésére tett VT-javaslatot (a sydneyi nyári és a Salt Lake City-i téli olimpia előkészítésével összefüggésben a NOB-tagok által élvezett kíváltságokra fordított összegek csökkentését határozták el Szöulban).

- Örülök, hogy megszüntetik a luxusszolgáltatásokat és a vacsorákat. Közismert, hogy utálom a hivatalos étkezéseket - zárta le mondandóját Samaranch.

(MTI)