Vágólapra másolva!

Torino rendezheti a 2006-os téli olimpiát<br/>

A NOB tagjainak szavazata alapján az olaszországi Torino rendezheti a 2006-os, XX. Téli Olimpiát. Piemont tartomány székhelye 53, míg a svájci Sion 36 voksot kapott a szombati szavazáson. Torino először, míg Olaszország - Cortina D'Ampezzo 1956-os-ban volt házigazda - 50 év után rendezhet téli olimpiát, míg Sion harmadszor maradt alul a rendezési jogért folytatott küzdelemben.

Fotó: Yun Suk-bong/Reuters

Evelina Christillin asszony
a többiek vállán

Mario Pescante olasz NOB-tag megkönnyebbülten nyilatkozta: - Olaszország az elmúlt években hatszor bukott el az olimpiai pályázataival. Azt hittem, nálunk már sosem lesz olimpia. Fantasztikus sikert értünk el.

Fotó: Reuters

Tomba mutatja, hogy
nyertek

Kölnben, a hét legfejlettebb ipari állam vezetőinek tanácskozásán értesült a döntésről Massimo D'Alema, olasz miniszterelnök. - Nagyon boldog vagyok, ez hatalmas siker nemcsak a sportvezetők, hanem az egész ország számára. Olaszország az 1990-es labdarúgó-világbajnokság után ismét jelentős sporteseményt rendezhet. Ez a sportélet mellett az ipar fejlődésére is serkentőleg hat és újabb bizonyítéka Olaszország nagyon jó nemzetközi megitélésének. – fejtegette a kormányfő. Különös nyilatkozatot tett Alberto Tomba, az olaszok olimpiai bajnok alpesí síelője - Szeretnék elnézést kérni Svájctól a győzelmünk miatt. Azt kívánom az ország sportolóinak, hogy 2006-ban az olaszok után a legtöbb aranyérmet nyerjék és akkor talán nem fognak haragudni ránk.

Fotó: Reuters

Samaranch győztest hírdet

A NOB-szavazás után Samaranch így értékelt: - Nem volt könnyű döntést hozni, hiszen minden jelentkező fantasztikus pályázati anyagot készített. Biztos vagyok benne, hogy a világ legjobb sportolói elégedettek lesznek Torinóval. Gratulálok az olaszoknak, velük együtt örülök a sikerüknek.

A hírügynökségek első elemzései szerint az előzetesen esélytelenebbnek tartott pályázó győzelméhez hozzájárult a NOB közelmúltbeli korrupciós botránya, amelyet a svájci Marc Hodler robbantott ki. A sportvezető bejelentését követő sorozatos vizsgálatok, és intézkedések után ugyan megtisztult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de Hodler - sokak által bírált – tevékenysége Sion győzelmébe került.

Fotó: Reuters

Torinói öröm

A nagy távolságokra való tekintettel a központi torinói olimpiai falu mellett további három olimpiai falvat alakítanának ki. A sportolók és hivatalos kísérők részére a szállás és ellátás a faluban ingyenes, ezenkívül az utazási költségeket is magukra vállalják a szervezők.

Torino sikere egyben azt is jelenti, hogy 13. alkalommal rendezhet európai város téli olimpiát. Amerika öt, míg Ázsia két alkalommal láthatta vendégül a téli sportágak versenyzőit.

A téli olimpia eddigi helyszínei 1924-től:

1924: Chamonix (Svájc)
1928: St. Moritz (Franciaország)
1932: Lake Placid (Egyesült Államok)
1936: Garmisch-Partenkirchen (Németország)
1948: St. Moritz
1952: Oslo (Norvégia)
1956: Cortina d'Ampezzo (Olaszország)
1960: Squaw Valley (Egyesült Államok)
1964: Innsbruck (Ausztria)
1968: Grenoble (Franciaország)
1972: Szapporo (Japán)
1976: Innsbruck
1980: Lake Placid
1984: Sarajevo (Jugoszlávia)
1988: Calgary (Kanada)
1992: Albertville (Franciaország)
1994: Lillehammer (Norvégia)
1998: Nagano (Japán)

(MTI)

Ajánló:

A győztes pályázat website-ja