Vágólapra másolva!

Megromlott a viszony a NOB és Svájc között <br/>

Bosszút álltak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai botránysorozatát elindító svájciakon a NOB vezetői - értékelik Svájcban azt a szombati döntést, mely szerint nem a legesélyesebbnek kikiáltott Sion, hanem Torinó rendezheti a 2006-os téli olimpiai játékokat.

A svájci Sion, amely legutóbb a Salt Lake Cityvel folytatott versengésben maradt alul, az előzetes értékelések szerint abszolút favoritnak számított. Sokak szerint tehát újabb bukása - a Torinóval szembeni 53-36-os szavazatarányú veresége - kapcsolatba hozható Marc Hodlernek, a NOB svájci tagjának az olimpiai botrányban játszott szerepével. Hodler volt az, aki feltárta a tíz NOB-tag távozásához és az olimpiai mozgalom eddigi legmélyebb válságához vezető visszaéléseket, a 2002. évi Salt Lake City-i olimpiai pályázattal összefüggő megvesztegetéseket.

A sioni szervezőbizottság nehezen nyeli le a történteket, mint a bizottság egyik tagja közölte: "a >Hodler tényező< nagy szerepet játszott a vereségben, a NOB tagjai ugyanis nem tudtak különbséget tenni pályázatunk és a NOB-bal történtek között. " "Meg akarták büntetni Svájcot és ez megtörtént" - tette hozzá az alpesi város pályázatát előkészítő bizottság egyik tagja.

Scmitt Pál a 2006-os téli olimpia helyszínének kiválasztásáról a következőképpen vélekedett: - Kétségtelen tény, hogy Torino és Sion pályázata, beszámolója között aligha volt 17 szavazatnyi különbség. Az eredmény - amint azt többen állítják - valamiféle figyelmeztetés, válasz lehetett a NOB-nak, esetleg a korrupciós botrányt kirobbantó svájci Marc Hodlernek, vagy talán csak a végrehajtó bizottságnak. A figyelmeztetés ténye azonban vitathatatlan. Az eddig sportszerűnek ismert svájci polgárok randalírozását viszont nagyon sajnálatosnak tartjuk.

A NOB és Svájc között kialakult viszonyról a magyar sportvezető a következőket mondta: - A svájci sajtó az utóbbi időben szokatlanul kemény, éles támadásokat intézett testületünk ellen. Az adókedvezményeket is megvonták. Bizonyos értelemben már eddig is ellenséges környezet alakult ki a NOB körül, így Samaranch elnök most bejelentette, hogy egyelőre elhagyja Lausanne-t és Barcelonában dolgozik tovább. Szóba került a székhely áthelyezésének gondolata is: könnyen lehet, hogy
ha a hangulat nem változik, a NOB távozik a svájci városból. Arról is szó esett, hogy a reformokat véglegesítő rendkívüli közgyűlést az év végén vagy a jövő év elején nem Lausanne-ban rendezzük meg. Ezzel kapcsolatban felajánlottam, hogy Budapest, az 1995-ös, sikeres NOB-ülés színhelye otthont adhatna ennek a tanácskozásnak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak sorába választották vasárnap Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség svájci elnökét. A sportvezető felvételét Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke javasolta, a tagság pedig egyhangúlag foglalt állást. A döntéssel Olaszország mellett most már Svájcnak is négy NOB-tagja van.

A NOB vasárnap arról is döntött, hogy az Egyesült Államokban tartózkodó tagjai védelmével egy ügyvédi irodát bíz meg. A Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) ugyanis tovább folytatja a Salt Lake City pályázata kapcsán kirobbant vesztegetési botrány körülményeinek vizsgálatát, melynek során kihallgatásokra is sor kerülhet. A NOB a vizsgálat céljával egyetért, ugyanakkor fontosnak tartja tagjai jogi védelmének biztosítását.

(MTI)